PİYASALAR

  • BIST 10010247.75-0.86%
  • ALTIN2400.636-0.01%
  • DOLAR32.257-0.03%
  • EURO34.676-0.11%
  • STERLİN40.272-0.17%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Köri nedir? Körinin faydaları nelerdir? Köri ne işe yarar?
Köri nedir? Körinin faydaları nelerdir? Köri ne işe yarar?

Köri nedir? Körinin faydaları nelerdir? Köri ne işe yarar?

Son zamanlarda yemeklerde en çok tercih edilen köri baharatının ne işe yaradığını hiç merak ettinizmi?  Hindistan mutfağının en önemli baharatlarından biri olan köri vazgeçilmez bir lezzeti, özellikle makarna, tavuk ve et yemeklerinde sıkça tercih edilir. Peki körinin faydaları nelerdir? Köri ne işe yarar? Körinin, zerdeçal, demirhindi, sumak ve zencefil gibi birçok baharat tozunun bir araya gelmesi ile oluşan köri hakkında merak edilenleri sizler için derlerdik. İşte detaylar haberimizde..

A+A-

 

Güneydoğu Asya mutfağının en çok tercih edilen ve önemli bir yer tutan baharatlarından biri olan köri, zerdeçal, zencefil ve sumak gibi birçok baharatın karışımından oluşur. Yapılan kazı çalışmalarında bilim insanları 1300'lü yıllardaki bir iskeletin dişinde köri keşfedilmiştir.

Ülkemizde son 10 yıldır en çok tercih edilen hale gelen köri baharatı, tavuk ve makarna yemeklerinde kullanılır.  Körini sahip olduğu yoğun bir tadı olan köri aynı zamanda insan sağlığına inanılmaz faydaları bulunmaktadır.

Körinin içerisindekiler sayesinde güçlü bir antioksidan oluşur, kanserli hücrelerin çoğalmasını önler. Son yapılan araştırmalarda vücuda giren köri, 24 saat içerisinde mutasyona uğramaya meyilli hücreleri temizleyerek tümör oluşumunu azaltır. Toksinlerden hızla arındıran köri, karaciğer ve akciğer hastalıklarını önler. Köri içinde; kimyon, sumak, biber, zerdeçal, kişniş, kakule, zencefil, hint cevizi, demirhindi ve acı kırmızı biber tozunun karışımıda oluşmaktadır. Bunun yanında köri ağacının yaprağının tozu da karışıma katılır. Kullanıldığı yemeğe kendi rengini verir.

köri ne işe yarar

KÖRİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- Köri içinde binbir türlü baharat sayesinde eklem iltihaplarına şifa olur. Bunun yanı sıra özellikle ileri yaşları tehdit eden alzheimer hastalığını önleyerek beyinin hafızasını güçlendirir.

- Hem zencefil hem de zerdeçal içeren bu baharat sindirim hastalıklarına türlü fayda sağlar. Mide duvarını güçlendiren köri, ülser ve reflü gibi hastalıklarını tedevi eder. Mide fonksiyonlarını artırır.

- Yapılan araştırmalarda körinin kanserli hücrelerin çoğalmasını engellediği doğrulanmıştır. Bilhassa prostat ve meme kanseri gibi yaygın kanser hastalıklarının önüne geçer.

- En önmeli özelliği ise sigaranın neden olduğu tahribatı azaltmasıdır. İçerdiği krosin maddesi sayesinde akciğer ve boğazdaki zararlı toksinleri idrar yolu ile atar.

körinin faydaları

- Eski çağlardan bu yana bu baharat karışımı karaciğerin yenilenmesi için kullanılan en etkili doğal ilaçtır.

- Uzun süre tok tutan köri kilo vermek isteyenler için en ideal baharattır. Metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağı hızla yakmaya yarar.

- Bir baharat karışımı olan köri, alternatif tıpta yemeklerle beraber suyun içine katılıp tüketilmesi tavsiye edilir. Böylece bağışıklık sitemini güçlendirir ve vücudun enerjisini artırır.

- Yağlı ve karbonhidratlı yemeklerden sonra yaşanan gaz sıkışması gibi rahatsızlıkları rahatlatmada da oldukça etkili bir baharattır.

 

KÖRİ NE İŞE YARAR?

Köri, yemeklere lezzet katmanın ötesinde güzelliğinde sırrıdır. Zeytinyağı ile karıştırılıp cilde sürüldüğünde parlaklık ve canlılık sağlar. Bunun yanı sıra saça da maskesi yapılabilen köri, sökülme kepeklenmeye de iyi gelir. Bunun yanı sıra sıcak suyun içerisine katılarak tüketildiğinde boğaz enfeksiyonlarının yaygınlaşmasını önler. Kas ve kemikleri güçlendiren bir etkisi bulunmaktadır.

 

köri ne işe yarar

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.