PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2504.0050%
  • DOLAR32.1990%
  • EURO34.8980%
  • STERLİN40.770%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kısa Çalışma Sonrasında İşe Dönen İşçi için Ödeme
Kısa Çalışma Sonrasında İşe Dönen İşçi için Ödeme

Kısa Çalışma Sonrasında İşe Dönen İşçi için Ödeme

Kısa çalışma sonrasında işe dönen işçiler için 1 nisanda 1.341 TL ödeme başlıyor. Pandemi nedeni ile uygulanan kısa çalışma ödeneği 31 Mart tarihinde son bulacak.

A+A-

1 Nisan tarihinden itibaren işe dönen işçilerin primlerini devlet ödeyecek. 1 Nisan tarihinden sonra işe dönenler adına önemli bir adım. Yeni dönemde kuralar şu şekilde; kısa çalışma ödeneği uygulaması ile pandemi sürecinde çok fazla çalışan ve işverene büyük güvence sağlandı. İşlerin tamamen durmuş olan ya da kısmi olarak üretimde azalma yaşayan işverenlerin, çalıştıkları çalışanların maaşlarını İŞKUR karşılamıştı. Yasa gereğince çalışanlar brüt maaşlarını yüzde 60’ını alabildiler. Bu noktada tavan ücret ise brüt asgari ücretin yüzde 150’si olarak hesaplandı. Bu sayede işverenler için destek sağlanır iken bir yandan da çalışanlar parasızlık çekmedi. Kısa çalışma ödeneğinin zamanı bu dönem şartlarında ihtiyaçlara yönelik olarak birkaç defa uzatılmıştı. Şu anda son tarih ise 31 Mart tarihi olarak açıklandı. Kısa çalışma ödeneğinin bitmesinin ardından işçiler normal mesaisine döndüler ve işverenler için de önemli bir destekten yararlanma fırsatı doğdu.

Primler ve Fesih Yasağı Kararı

Pandemi sürecinde normalleşme desteği içerisinde; koronavirüs (Covid-19) dan kaynaklanan zor sebepler gerekçesi ile uygulanmakta olan kısa çalışma ödeneği veya nakdi ücret desteği uygulamasından yararlanmakta olan sigortalılar, aynı işyeri içerisinde haftalık normal çalışma saatlerine dönmeleri halinde işverenleri için de prim desteği sağlanacak. Uygulanan teşvik ile 30 Haziran 2021 tarihini geçmemek koşulu ile kısa çalışmanın veya nakdi ücret desteğinin sona erme tarihini tabip etmekte olan aydan sonraki 6 aydan itibaren 6 ay süre ile işverenler bu sigortalı çalışanların primi esas kazanç alt sınırı üstünden hesaplanacak ve sosyal güvenlik primlerinin tamamı tutarında destek sağlanacak. Fesih yasağında ise durum devam ediyor. İşverenler için her 1 ay için sağlanacak olan destek süresi, sigortalı çalışanın kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanmış olduğu aylık ortalama gün sayısı ile sınırlandırılacak. Kısa çalışma ödeneği 31 Mart tarihi itibari ile sona erse dahi işten çıkarma yasağı halen devam ediyor. Son uzatma ile birlikte 17 Mayıs 2021 tarihine dek sürecek ve kimse işten çıkarılamayacak. Fakat yine de bu tarihe kadar işverenler, çalışanlarını tek taraflı ücretsiz izne çıkarabilecek. Bu sürede çalışanlar ise nakdi ücret desteğinden yararlanabilecek.

Çalışanın Hakları;

  •  Kısa çalışma bitişinde normal çalışma ve mesaiye başlamak.
  • Primlerinin 1 ay için 30 gün üstünden yatırılması.
  • Maaşını işverenden alması ve sözleşmesinde yazılı olan tutar üzerinden tam alması.
  • 17 Mayıs 2021 tarihine dek işten çıkartılamaması.
  • İşverenin hakları;
  • Çalışanları günlük 7.5, haftalık 45 saat üstünden mesai yapmalıdır.
  • Kısa çalışma bittiği günden itibaren 6 ay süre ile prim desteği alabilir.
  • Bu süre zarfında ödemeler günlük 44.72 TL aylık ise 1.341,56 TL olarak ödenmelidir.
  • Ödeme miktarı KÇÖ gün sayılı sınırlıdır.

 

Kaynak: My Memur

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.