PİYASALAR

  • BIST 10097740.59%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Keşmir'de çatışma: 1 ölü, 6 yaralı
Keşmir'de çatışma: 1 ölü, 6 yaralı

Keşmir'de çatışma: 1 ölü, 6 yaralı

Pakistan'ın Keşmir bölgesindeki kontrol noktasının Hindistan tarafından açılan ateşte bir kadının öldüğü, 6 kişinin de yaralandığı bildirildi.

A+A-

Pakistanlı bir yetkilinin yaptığı açıklamada, tartışmalı Keşmir bölgesindeki kontrol noktasının Hint askerlerinin bulunduğu bölgesinden ateş açıldığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı yardımcılarından Hameed Kiani de Hint askerlerince yapılan ateşkes ihlalinin Pakistan kontrolündeki Keşmir'in Kotli bölgesinde meydana geldiğini ifade etti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Hindistanlı bir diplomatın bakanlığa çağırıldığını ve son dönemdeki saldırılarlı ilgili endişelerin dile getirildiğini kaydetti.

Açıklamada geçen ocak ayından bu yana Hint tarafının 900 kere ateşkesi ihlal ettiği ve 21 sivilin ölümüne sebep olduğu belirtildi.

Hindistan tarafından ise henüz bir açıklama gelmedi.

Keşmir Sorunu

İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Cammu Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan'la birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Cammu Keşmir'in prensi, Pakistan yerine Hindistan'la birleşme kararı verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaşa gitti.

Keşmir'in yüzde 45’i Hindistan, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolüne girdi. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oyuyla belirlenmesini öngördü.

Hindistan, Pakistan'ın özel statüyle yönettiği "Azad Keşmir"i de kendi toprağı kabul ediyor. İslamabad yönetimi ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Hindistan'da "Cammu Keşmir" adıyla bilinen idari birim, ülkede Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.