PİYASALAR

  • BIST 1009716.77-0.05%
  • ALTIN2427.694-0.04%
  • DOLAR32.570.15%
  • EURO35.0030.66%
  • STERLİN40.8050.89%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Kemal Kılıçdaroğlu: Hz. Ali Hem Düşünür Hem de Yazar
Kemal Kılıçdaroğlu: Hz. Ali Hem Düşünür Hem de Yazar

Kemal Kılıçdaroğlu: Hz. Ali Hem Düşünür Hem de Yazar

6'lı masanın muhtemel cumhurbaşkanı adaylarından Kemal Kılıçdaroğlu'nun yıllar önce Hz. Ali için "İslam düşünürü ve yazar" demesi bir kez daha gündeme geldi.

A+A-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2012 yılında, CNN TÜRK'te yayınlanan 'Medya Mahallesi' programında Ayşegül Arslan'ın sorularını cevaplamıştı.

"Kitapları var"

"Evet, Hz. Ali önemli bir İslam düşünürüdür. Kitapları vardır. Siz onu nasıl olur görmezsiniz?'Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum' diye düşünen bir insanı nasıl düşünür olarak görmezsiniz de sadece elindeki kılıç ile onu anarsınız. Onun yüreğinde önce insan sevgisi vardır. Önce insanı sever o. Kılıç en son akla gelen şeydir. Dolaysıyla benim bunu dillendirmem bazı çevreler 'bilgi yetersizliği' olarak yorumlayabilirler. Ama ben onu önemli bir İslam düşünürü olarak görürüm. Benim din argümanını kullandığım bir alan vardır, o da şudur; İnsanın yoksulluğunun teşhir edilmemesi gerektiğine inanan bir insanım. Bu hem insan onuru ile bağdaşmaz."

HZ Ali'nin kitabı var mı?

Bu konu ile ilgili Süleyman Ateş'in yazmış olduğu bir yazı var. Genel İslam alimleri de bu doğrultuda fikir beyan ediyorlar.

Dördüncü Halife Hz. Ali kitap yazdı mı? Yazdıysa orijinal adı nedir? Bu kitabın günümüze kadar aynen muhafaza edilmiş olduğundan emin olabilir miyiz? Bunun Türkçe çevirisi var mı?

Hz. Ali'ye nispet edilen konuşmalar, hicri dördüncü asırda yaşamış olan, Ali

soyundan gelen Şeyh Radi'nin Nehcul-Belaga adlı eserinde toplanmıştır. Bu söz ve konuşmaların bir kısmı Hz. Ali'ye ait olsa bile çoğu yakıştırmadır. Hz. Ali'nin bizzat oturup kitap yazdığı hakkında kesin bir kanıt yoktur.

Zaten bilimsel de değildir. O zaman henüz insanlar kitap yazacak birikime sahip değillerdi. Dört halifenin hiçbirinin kendi kalemlerinden çıkan kitapları yoktur.

Ayrıca Hz. Ali hayatı boyunca Kur'ân'dan başka yazılı bir kitap görmek istememiş ve hatta bunu yasaklamışlar, bu yüzden hadislerin yazılmasına da razı olmamışlar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.