PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2489.8650.73%
  • DOLAR32.520.28%
  • EURO34.7230.11%
  • STERLİN40.5110.02%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Karayılan Otunun Faydaları
Karayılan Otunun Faydaları

Karayılan Otunun Faydaları

Doğanın insanlara sunmakta olduğu birbirinden farklı şifalı bitkiler arasında yer alan Karayılan otu hakkında merak edilen tüm sorularınızı cevapladık. Karayılan otu nedir? Faydaları nelerdir? Zararları nelerdir? Nelere iyi gelir? Karayılan otu tarifi nasıl yapılır? işte tüm sorularınızın cevabı sizlerle..

A+A-

Karayılan Otunun Faydaları

Yüzyıllardır kadın hastalıklarına bağlı rahatsızlanmaların tedavisin kullanılmakta olan karayılan otu şifa niteliğine sahip bir bitkidir. Karayılan otunun faydaları arasında saymakla bitmeyecek hastalıklarda mücadeleci özelliği jinekolokların bitkisel ilacı niteliğindedir. Karayılan otunun içerisinde barındırmakta olduğu glikozitler, aktein, deoksiaktein, cimifogosid, sitilisin, fukinolik, fitoserin, kafeik, tanin, şeker, uçucu yağlar ile oldukça zenginleştirilmiş bir bitkidir. Klinik araştırmalara defalarca tabi tutulmuş olan karayılan otunun östrojen hormonu salgısında oldukça önemli bir yere sahip olduğu saptanmıştır.

Kadın Hastalıklarına İyi Gelir

Menopoz ve regli dönemlerinde oldukça iyileştirici özelliğe sahip olan karayılan otu yapılan araştırmalar neticesinde östrojene bağlı hormonların hızlanması ve hücre çoğalmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Regli bozuklukları ve rahim hastalıklarına karşı oldukça etkili olan karayılan otu rahim ağzı kanseri riskini de azaltmaktadır.

karayilanotu1.jpg

İltihaplanmaları Önler

Karayılan otu içerisinde barındırmak olduğu mineral, vitamin ve asitler sayesinde vücut içerisinde bakteri ve mikroplara bağlı olarak gelişen iltihabik enfeksiyonlara karşı oldukça etkilidir. İltihaplanmaları önleyici özelliğe sahip olan karayılan otu kadınlarda sıklıkla görülen genital bölge enfeksiyonları ve vajinal enfeksiyonları kısa süre içerisinde iyileştirmektedir.

Adet Düzensizliğini iyileştirir

Folik stimulan hormonlar sayesinde kadınlarda meydana gelen adet bozukluklarının önüne geçmekte olan karayılan otu regli kanamalarını normalleştirerek regli ağrılarını ve sancılarını kısa sürede dindirmektedir. Aynı zamanda karayılan otu kadınlarda görülen vajinal akıntıları da dindirme özelliğine sahiptir.

Kanseri Önler

Karayılan otunun saymakla bitmeyen faydaları arasında yer alan kanser hastalıklarına bağlı tümör ve kötü hücre yayılımlarını durdurduğu bilinmektedir. Kanser oluşumlarının önüne geçerek sağlıklı vücut dengesini korumakta olan karayılan otu özellikle meme kanseri, rahim kanseri ve prostat kanser riskini en aza indirdiği bilinmektedir.

Deri ve Zührevi Hastalıklara İyi Gelir

Deride meydana gelen yaralanmaları, iltihaplanmaları ve kaşınmaları kısa sürede iyileştirme özelliğine sahip karayılan otu deride meydana gelen hücre yıkımının önüne geçerek sağlıklı hücre çoğalmasına katkıda bulunmaktadır. Aynı zamanda yılan ısırıkları, arı sokmaları ve haşerelere karşı oldukça etkili olan karayılan otu vücutta ki zehrin hızlıca atılmasına yardımcı olmaktadır.

Cilde İyi Gelir

Karayılan otunun cilt bölgesine temas emesi ile ciltte meydana gelen sivilce, akne, leke ve iltihaplı enfeksiyonlara karşı iyileştirici özelliğe sahiptir. Cildin parlak ve nemli bir görünüm kazanmasına yardımcı olan karayılan otu siğil tedavilerinde de sıklıkla kullanılan doğal bitki kaynağıdır. Günümüzde tıbbı ilaç üretiminde kullanılmakta olan karayılan otu sivilce ve akne kremleri içerisinde yer almaktadır.

Doğal Detox Etkisi

Karayılan otu vücut içerisinde ki yorgunluğun hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olmaktadır. Beden yorgunluğunu ortadan kaldırarak vücudun zinde kalmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle halsizlik, bitkinlik ve beyin yorgunluğuna karşı doğal detox etkisi yaratmaktadır.

Soğuk Algınlığa İyi Gelir

Mevsimsel hastalıklara bağlı olarak soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlanmalarda vücutta bulunan toksinlerin terleme yolu ile atılmasını hızlandırmakta olan karayılan otu soğuk kış aylarının vazgeçilmez bitkileri arasında yer almaktadır. Bu özelliği ile karayılan otu solunum yolları rahatsızlanmalarının da önüne geçmektedir.

Sinir Sistemlerini Rahatlar

Gerginlik, sinir ve stres haline karlı rahatlatıcı özelliğe sahip olan karayılan otu düzenli kullanımlarda sinir sistemlerini gevşettiği saptanmıştır. Özellikle psikolojik travmalar ve depresyona karşı etkili sonuçlar göstermekte olan karayılan otu dispepsi rahatsızlıklarının önüne geçmektedir.

Karayılan Otunun Diğer Faydaları

Karayılan otunun içerisinde barındırmakta olduğu glikozitler, aktein, deoksiaktein, cimifogosid, sitilisin, fukinolik, fitoserin, kafeik, tanin, şeker, uçucu yağlar sayesinde bir çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Kadın hastalıkları başta olmak üzere bir çok rahatsızlıkta etkili çözümler göstermekte olana karayılan otunun diğer faydaları;

  • Menopoz semptomlarını ortadan kaldırır.
  • İltihapları kurutucu özelliğe sahiptir.
  • Adet komplikasyonlarına iyi gelir.
  • Romatizma ağrılarını dindirir.
  • Sivilce ve akneleri yok eder.
  • Anti enflamatuar özelliğe sahiptir.
  • Yılan sokmalarına karşı etkilidir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Menopoza bağlı gece terlemelerine iyi gelir.

karayilanotu2.jpg

Karayılan Otunun Zararları

Bir çok hastalığa şifa niteliği taşımakta olan karayılan otunun vücuda faydaları kadar zararları da olmaktadır. Karayılan otunun içerisinde bulunan maddeler nedeniyle bazı durumlarda kullanılmaması gerekmektedir. Karayılan otunun zararları arasında;

  • Kanser tedavisi görmekte olan hastaların kullanımına uygun değildir.
  • Fazla kullanımlarda kilo yapıcı özelliğe sahiptir.
  • Alerjik tedavi görmekte olan hastaların doktor kontrolünde tüketmeleri gerekmektedir.
  • Hamilelik döneminde kullanıldığında düşük riskini arttırır.
  • Fazla kullanımda baş ağrısı, mide bulantısı ve halsizlik yapabilir.
  • Karaciğer hastalarının kullanımı için uygun değildir.
  • Emzirme döneminde ki annelerin kullanımına uygun değidir.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.