PİYASALAR

  • BIST 1009714.710.72%
  • ALTIN2430.3660.04%
  • DOLAR32.5290.08%
  • EURO34.8650.09%
  • STERLİN40.5030.07%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kanal Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır? Nasıl uygulanır!
Kanal Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır? Nasıl uygulanır!

Kanal Tedavisi Nedir ve Nasıl Yapılır? Nasıl uygulanır!

Kanal tedavisi, çürüğe bağlı olarak dişin damar ve sinir paketinin alınması olarak adlandırılıyor. Kanal tedavisi uygulamasında akut durumlar dışında ağrı yaşanmıyor. İşte kanal tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler...

A+A-

Kanal Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dayanılmaz diş ağrılarına neden olan çürükler zamanla diş üzerinde yayılarak dişin çekilmesine neden olabilir. Yetersiz diş bakımı ve temizliği nedeniyle oluşan çürükleri temizleyerek ağrıya neden olan sinirlerin alınması kanal tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Dişin içerisinde bulunan kanallarda sinirler mevcuttur. Bu kanallardaki sinirler alınarak kanalın temizlenmesi sağlanır. Dezenfekte edilen kanallar dolgu maddesi ile doldurulur ve diş normal işlevini yapmaya devam eder.

kanal-tedavisi.jpg

 

Kanal tedavisinin başlıca amacı çürük nedeniyle dişin çekilmesini önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Diş kayıpları nedeniyle protez diş kullanılması gerek maddi açıdan gerekse ileride oluşabilecek sorunlar açısından çok fazla önerilmemektedir. Bilinmelidir ki hiçbir işlem ve protez gerçek dişin yerini tutmayacaktır. Bir dişin soğuk veya sıcağa karşı hassasiyetinin artması ile enfekte olduğunu anlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yemek yerken hissedilen ağrı olası bir iltihabın belirtisi olabilir. Tedavi edilmeyen çürüklerde enfeksiyon diş köküne ve hatta çeneye kadar ulaşabilir. Bu tip durumlarda dişin şişmesi söz konusu olabilir. Şişen dişlerde öncelikle olarak doktor kontrolünden sonra antibiyotik tedavisi uygulanır. Şişliğin inmesi ile birlikte şişme meydana gelen diş çekilir. Kanal tedavisi ise dişin çekilmesini önleyerek uygulanan işlemler sonrasında dişin tıpkı diğer sağlıklı dişler gibi işlevine devam etmesi sağlanır.

dis-muayenesi-001.jpg

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genellikle 1 ile 3 seans arasında değişir. Dişin durumu göz önünde bulundurularak tek seans veya 3 seans süren uygulamalar söz konusu olabilir. Kanal tedavisine başlanmadan önce lokal anestezi ile diş ve çevresinin uyuşması sağlanır. Lokal anastezi sayesinde dişe uygulanan işlemler sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Öncelikle hastalıklı olan yani çürük olan pulpa temizlenir. Çürük alan tamamen temizlendikten sonra kök kanalları dezenfekte edilir. Temizlenen, genişletilen ve şekillendirilen kanallar sıkıca doldurulur ve üzeri örtülür.

 

kanal-tedavisi-003.jpg

Kanal tedavisi sırasında enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak kök kanallarındaki bakterileri yok etmek amacıyla ilaç tedavisi uygulayabilir. Özellikle ağır enfeksiyon vakalarında bu ilaç tedavisinden yararlanılmaktadır. Çürük dişe kanal tedavisi uygulanmaması durumunda çürük alan artar ve diş canlılığını kaybeder. Aynı zamanda enfeksiyonun tüm dişe yayılması da gözlemlenebilir. Kök ucuna kadar ilerleyen enfeksiyon, çene kemiğinin de iltihaplanarak aşınmasına ve apse oluşmasına neden olur. Apse oluşan dişte şiddetli ağrı ve şişlik meydana gelir. Bu tip dişlerin tedavi edilmemesi durumunda dişin çekilmesi söz konusu olabilir. Tedbir alınan ve tedavi edilen diş ömür boyu işlevini sürdürmeye devam edebilir. Ancak diş bakımının özenli bir şekilde devam eder ve gereken önlemler alınarak diş kontrollerine düzenli olarak gidilirse kanal tedavisi uygulanan diş ömür boyu size hizmet vermeye devam eder.

 

Kanal Tedavisinin Riski Var Mıdır? 
Düzgün ve kurallarına göre yapılan bir kanal tedavisinin başarısı ortalama olarak %90 - %95'in üzerindedir. Kanal aletinin tedavi sırasında kök içinde kırılması veya kök kanallarının tam olarak temizlenememesi (kök tıkanması vb.) durumunda, tekrar kanal tedavisi denenir başarılı olunmazsa cerrahi yönetmeler ile diş kurtarılmaya çalışılır.

kanal-tedavisinin-riski.jpeg

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ve Ne Kadar Sürer?
Hastaya anestezi yapılarak dişin çürüğü temizlenir ve dişin içine bir kavite açılır.Pulpa odasına ulaşılır ve dişin bu kısmından kanallara özel aletlerle girilerek bakterilerden temizlenmesi için çeşitli işlemler uygulanır ve dezenfekte edilir. Sonra pulpa odasının ve kanalların içi duruma göre çeşitli ilaçlarla doldurulup geçici dolgu ile kapatılır. Bu işlem bir kaç seans sürebilir. Bazı durumlarda kanal tedavisi tek seansta yapılabilirken, abseli, iltihaplı dişlerde bu durum pansumanlar yapılarak geçirilmeye çalışıldığından tedavi uzamaktadır. Diş iyileşikten sonra kanal dolgusu bitirilmektedir. Bu sürenin ne kadar uzun olacağı dişinizin durumuna bağlıdır.

kanal-tedavisi-nasil-yapilir.jpg

 

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Dişin durumunun diş hekiminiz tarafından tespit edilip kanal tedavisinin önerilmesinin ardından, bir endodontist tarafından tedaviye başlanır ve tedavi dişin durumuna göre bir ya da daha fazla seansta tedavi edilir.

  • İlk olarak tedavi yapılacak uyuşturularak ağrı duymamanız sağlanır, ardından çürük var ise temizlenerek dişin sinirlerinin olduğu bölgeye ulaşmak için diş kuron kısmından açılır.

  • Radyografi (röntgen) çekilerek kanal uzunluğunun tespit edilir.

  • Kök kanallarının içeriği (pulpa dokusunun) çıkarılarak temizlenir ve çeşitli el aletleri ve döner aletler kullanarak kök kanallarının şekillendirilir.

  • Kök kanallarının dezenfeksiyonu yani bakterilerden arındırılması sağlanır ve kanallar çevre dokular ile uyumlu bir malzeme ile doldurulur.

  • Tedavi, dişin durumuna göre 1–3 seans arasında sürebilir.

  • Özellikle dişin canlı olmadığı ve kök ucunda iltihabın bulunduğu durumlarda, kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç konulabilir. Bu ilacın etki edebilmesi için kanalların içinde en az 5–7 gün kalması gereklidir. Bu süre zarfında diş, geçici bir dolgu maddesi ile kapatılır.

  • Ağır iltihap vakalarında, diş hekimi ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir.

  • Tedavi sonrasında dişte hafif ağrı ve hassasiyet şikâyetleri görülebilir, ama bu durum geçicidir. Bu durumda en iyi çözüm o dişin bulunduğu tarafı birkaç günlük süre boyunca kullanmamaktır. Kısa bir zaman sonra hassasiyetin ortadan kalktığı görülecektir.

  • Kanal tedavili bir diş, hiç tedavi edilmemiş bir diş gibi yıllarca hizmet edebilir. Kök kanal tedavili dişlerde de, herhangi bir diş gibi çürük ya da kırık oluşabilir ve diş eti açısından problemli olabilirler. Kanal tedavisi yapıldıktan sonra da ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

  • Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi kullanmanız ve doktorunuza kontrole gitmeniz gerekmektedir.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.