PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2440.1770.51%
  • DOLAR32.458-0.23%
  • EURO34.756-0.63%
  • STERLİN40.547-0.57%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'İşten çıkarma yasağı gelecek' deyip çalışanları işten çıkardılar!
'İşten çıkarma yasağı gelecek' deyip çalışanları işten çıkardılar!

'İşten çıkarma yasağı gelecek' deyip çalışanları işten çıkardılar!

Sabah Yazarı Dilek Güngör ilginç bir iddiayı gündeme getirdi. Güngör yazısında, bir çok işverenin son günlerde 'Şubat ayında işten çıkarma yasağı gelecek' söylentisi nedeniyle çalışanlarını işten çıkarmaya başladığını öne sürdü. Güngör bazı işverenlerin de işçilerden asgari ücretin bir kısmını geri istediğini dile getirdi. İşten ilginç iddianın ayrıntıları:

A+A-

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, “şubat ayında işten çıkarma yasağı” gelecek şeklinde söylemlerin olduğunu, bu yüzden bazı patronların işçi çıkarmaya başladığını yazdı.

Güngör, bugünkü köşe yazısında “Her asgari ücret artışı sonrasında aynı hikâye… Patronlar yine işçileri tehdit etmeye başladılar… Son günlerde o kadar çok örnek duyuyorum ki… Kimi Anadolu'dan, kimi İstanbul'dan… Tekstilcisi de kafe işleteni de iplikçisi de sanayicisi de ufak ufak işten çıkarmalara başlamış…” dedi.

"ŞUBAT AYINDA İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI GELECEK"

Bunu da bahane yapan patronlar, 8-10 kişilik gruplar halinde işten çıkarmalar yapıyorlarmış… Tabii bir de bunu diğer çalışanlar için tehdit ve pazarlık unsuru olarak kullanıyorlar. Niye mi? Çünkü, işyerinden 8-10 kişiyi çıkardıkları zaman kalanların gözü korkuyor. Ondan sonra isteklerini sıralıyorlar. İşçiye diyorlar ki, 4 bin 253 lira 40 kuruşu sana bankadan yatırırım. Ama 750 TL'sini elden geri bana iade edeceksin. Yoksa karışmam, işten çıkarırım.

Evinde aş, ekmek bekleyen çoluk çocuk sahibi işçi ne yapsın? Mecburen sesini çıkaramayıp, boyun eğmek durumunda kalıyor. İşten çıkarma yapmadan önce bile zar zor siparişe yetişen fabrikalar, eleman sayısı azaldıkça iş yükünü daha az işçinin sırtına yüklüyor. Günde 8 saat değil 12-14 saat işçiyi çalıştırıyor. Halbuki, asgari ücret zammı sonrasında işverenlerin yükünü almak için de devlet birtakım kolaylıklar getirdi. Patronları, işçi başına 450 TL'lik bir yükten kurtardı. Buna rağmen, kazandığını işçiye koklatmak istemeyen patronlar işten çıkarmalara tevessül etmeye başladı. Diyebilirsiniz ki, devlet denetlesin. Bence de… Ama nasıl ispat edilecek? Maaşının bir kısmını elden almaya bile razı gelen işçi denetim elemanına gerçeği nasıl söyleyecek? İşte orası muamma…

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.