PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2504.0050.06%
  • DOLAR32.199-0.09%
  • EURO34.8980.11%
  • STERLİN40.77-0.03%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. 'İş yerini kapattırırım' sözü hakaret sayılır mı? İşte Yargıtay'ın kararı...
'İş yerini kapattırırım' sözü hakaret sayılır mı? İşte Yargıtay'ın kararı...

'İş yerini kapattırırım' sözü hakaret sayılır mı? İşte Yargıtay'ın kararı...

Yargıtay hakaret ve şantaj suçu için dikkat çekici bir karara imza attı. Sanığın katılana söylediği 'iş yerini kapattırırım' şeklindeki sözün, sanığın yetkisi dahilinde olmadığı ve 'seni mahkemeye veririm' şeklindeki sözünde yasal hakkın kullanılması niteliğinde olduğu kabul edilmelidir. Yargıtay 'İş yerini kapattırırım, seni mahkemeye veririm' sözleri için karar verdi!

A+A-

Yargıtay hakaret ve şantaj suçu için dikkat çekici bir karara imza attı. 'İş yerini kapattırırım' ve 'seni mahkemeye veririm' sözleri için yerel mahkemece verilen mahkumiyet kararlarını Yargıtay bozdu.

Yargıtay 'İş yerini kapattırırım' sözü için kişinin yetkisi dahilinde olmadığına ve 'seni mahkemeye veririm' sözleri için de yasal hakkın kullanılması niteliğinde olduğunun kabul edilmesi gerektiğine hükmetti.

YARGITAY'DAN HAKARET VE ŞANTAJ SUÇLARI İÇİN YENİ KARAR

Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir.

Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.

'RAHATSIZ EDİCİ, KABA VE NEZAKET DIŞI SÖZ'

Yargıtay somut olayda, sanığın katılana söylediği sözlerin katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, kendisine karşı yapılan davranışları yorumlamaktan ibaret, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı söz niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile hakaret suçundan mahkumiyet kararı verilmesini hukuka aykırı bulmuş ve 07/12/2021 tarihinde oy çokluğuyla mahkumiyet kararını bozmuştur.

İşte o karar;

4. Ceza Dairesi 2019/3986 E. , 2021/28634 K.

"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Hakaret, şantaj
HÜKÜMLER : Mahkumiyet

KARAR

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteminin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;

A)-Sanık hakkında şantaj suçundan verilen mahkumiyet hükmünün temyizinde;

1-TCK’nın 107/1. maddesinde düzenlenen şantaj suçunun maddi unsuru, sanığın yapmaya hakkı olan şeyi yapacağından veya yapmaya yükümlü olduğu bir şeyi yapmayacağından söz ederek bu durumları mağdur üzerinde baskı aracı olarak kullanıp haksız bir çıkar elde edilmesidir.

Somut olayda, sanığın katılana söylediği “iş yerini kapattırırım” şeklindeki sözün, sanığın yetkisi dahilinde olmadığı ve “seni mahkemeye veririm” şeklindeki sözünün, yasal hakkın kullanılması niteliğinde olduğu anlaşılmakla, şantaj suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden mahkumiyetine karar verilmesi,

2-Kabule göre de;

6545 sayılı Kanunun 81. maddesi ile değişik 5275 sayılı Kanunun 106/3. maddesi uyarınca, adli para cezalarının ödenmemesi halinde kamuya yararlı bir işte çalışma kararı verilebilecek olması karşısında, hükümde infaz yetkisini kısıtlayacak şekilde para cezasının ödenmemesi halinde kalan cezanın hapse çevrilmesine karar verilmesi,

B)Sanık hakkında hakaret suçundan verilen mahkumiyet hükmünün temyizinde;

Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir. Somut olayda, sanığın katılana söylediği sözlerin katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, kendisine karşı yapılan davranışları yorumlamaktan ibaret, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı söz niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, kanuni olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile hakaret suçundan mahkumiyet kararı verilmesi,

Kanuna aykırı, sanık ... müdafisinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 07/12/2021 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.

Kaynak : SGK Rehberi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.