PİYASALAR

  • BIST 10010213.01-0.05%
  • ALTIN2431.231-0.55%
  • DOLAR32.212-0.01%
  • EURO34.741-0.51%
  • STERLİN40.357-0.46%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran'ı karıştıran istifa haberi
İran'ı karıştıran istifa haberi

İran'ı karıştıran istifa haberi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif görevinden istifa etti. Gelen son açıklamaya göre, Cevad Zarif'in istifasının Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edildiği yönündeki iddialar yalanlandı.

A+A-

Zarif, resmi sosyal medya hesabı Instagram'dan yaptığı paylaşımda,  görevine devam edemeyeceğini belirterek, "Aziz ve cesur İran milleti ile değerli  yetkililere geride kalan 47 ay boyunca gösterdikleri nezaket için  teşekkür  ediyorum. Görev süresince yerine getiremediğim hizmetlerden ve eksikliklerimden  dolayı samimiyetle özür dilerim. Esen kalın." ifadelerini kullanmıştı.

İSTİFASI KABUL EDİLMEDİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in  istifasının Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından kabul edildiği yönündeki  iddialar yalanlandı. 

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi, sosyal medya  hesabından yaptığı açıklamada, Zarif'in istifasının Ruhani tarafından kabul  edildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Abbas Musevi, İran resmi  haber ajansı IRNA'ya yaptığı açıklamada, Zarif'in istifa ettiğini doğrulamıştı. 

"DAHA ÖNCE DE BİR KAÇ DEFA İSTİFA ETTİ"

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu  Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in daha  önce de birkaç defa istifa ettiğini ancak bu kez kararını kamuoyuna  açıklamasının, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından da istifasının kabul  edilmesini istediğini gösterdiğini belirtti. 

Felahetpişe, İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) yaptığı  açıklamada, Zarif ile Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde dün başlayan  İnsan Hakları Konseyinin 40'ıncı oturumuna katılmak üzere Cenevre'ye gitmeyi  kararlaştırdıklarını ancak gün içinde ziyaretin iptal edildiğini söyledi.

Cenevre ziyaretinin iptal edilmesinden istifa kararının sosyal medyada  açıklanmasına kadar Zarif ile irtibat kurmadığını aktaran Felahetpişe, "Zarif  daha önce de birkaç defa istifa etti. Ancak bu kez istifa kararını kamuoyuna  açıkladı ve bu da gösteriyor ki Zarif, Cumhurbaşkanı Ruhani'nin de bu kararı  kabul etmesini istiyor." görüşlerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Meclis ve Ulusal Güvenlik ve Dış Politika  Komisyonu ile  Zarif arasında herhangi bir koordinasyon sorunu olmadığını ifade  eden Felahetpişe, şunları kaydetti:

"Bu şartlarda Zarif, ülkenin dış siyaseti için en iyi seçenektir.  İstifası için de herhangi bir neden yok. Belki şahsi bir nedeni vardır ancak  kendisini tekrar dış siyaset alanında görmeyi temenni ediyoruz."

İran devlet medyasında yayınlanan haberlerde, Zarif'in Suriye rejimi  lideri Beşşar Esed'in İran lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile  yaptığı görüşmelere katılmadığını açıkladı. Zarif'in katılmadığı görüşmeden  yansıyan fotoğraf karelerinde İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı  Kasım Süleymani'nin görülmesi dikkati çekti.

Sosyal medya paylaşımlarında Esed'in Tahran'a gerçekleştirdiği  ziyaretin Zarif'in bilgisi dışında gerçekleştiği ve Zarif'in de bu duruma tepki  göstererek bu kararı aldığı iddiaları yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.