PİYASALAR

  • BIST 1009464.73-0.63%
  • ALTIN2488.0570.16%
  • DOLAR32.5990.14%
  • EURO34.7990.09%
  • STERLİN40.634-0.01%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiliz Bakan, Avrupa yavaş kaldı, dedi
İngiliz Bakan, Avrupa yavaş kaldı, dedi

İngiliz Bakan, Avrupa yavaş kaldı, dedi

A+A-

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Duncan, Avrupa'nın 15 Temmuz hususunda Türkiye anlamada yavaş ve geri kaldığını ifade etti.


İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, 15 Temmuz darbe girişiminin, bakan olarak göreve başladığı gün gerçekleştiğini, derhal Dışişleri Bakanı ve Başbakan ile görüşüp "Bu çok önemli. Bunu anlamalıyız. Oraya gidiyorum." dediğini aktardı.

Darbe girişiminin ne kadar ciddi ve tehlikeli olduğunun anlaşılması gerektiği görüşünde olduklarını söyleyen Duncan, "Öylece yerinizde oturup 'Uslu olun' diyemezsiniz. Bu, Türkiye'nin bütünü için çok tehlikeli ve zor bir andı. İngiltere'nin çok açık bir şekilde empatisini ve darbe girişimiyle ilgili anlayışını ifade etmiş olmasından çok memnunum." diye konuştu.

Darbe girişiminin ardından kendisinin Türkiye'yi 3 kez, Dışileri Bakanı Johnson ve Başbakan May'in de birer kez ziyaret ettiğini hatırlatan Duncan, "İstikrarlı bir Türkiye'nin bölgenin istikrarı için merkezi olduğuna inanıyorum. Türkiye, tek başına ele alınsa bile işleyen bir demokrasi olmak zorunda." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz darbe girişiminin arkasında kimin olduğuna ilişkin bütün detayları bilmediklerini ancak "bazı şüpheleri olduğunu" belirten Duncan, 'bu sorunu Türkiye halledecek' dedi.

"Hükümete, insanları hapsederken veya sert önlemler alırken bunların doğru insanları hedef aldığından emin olması çağrısı yapıyoruz." diyen Duncan, İngiltere dışında Avrupa'nın geri kalanının, 15 Temmuz'un Türkiye için derin, travmatik bir deneyim olduğunu, bu girişimin yanlışlığını ifade etmede çekimser kaldığını söyledi.

Türkiye'nin son bir yılda teröre yüzlerce kurban verdiğini hatırlatan Duncan, "Eğer darbe girişimini ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu diğer terör tehditlerini göz önünde bulundurduğunuzda, bence koltuğunuzda rahatça oturup Türkiye'ye ders vermek yerine karşı karşıya olduğu durumu anlamalısınız. İstikrarlı, demokratik ve bölgede çok önemli ve güçlü bir unsur olması için Türkiye işbirliği yapmalısınız." görüşünü dile getirdi. 

Duncan, İngiltere'nin AB'den ayrılma (Brexit) kararının ardından Türkiye ile ikili ilişkileri derinleştirmeyi ve genişletmeyi amaçladıklarını söyledi.

"AB'ye katılmanın kendi çıkarına olup olmayacağına karar vermek Türkiye'ye kalmış." diyen Duncan, şunları kaydetti:

"AB üyeliği tavizler gerektiriyor çünkü. Bir yanda serbest ticaret, serbest dolaşım, pazarlara erişim getiriyor. Bütün diğer AB üyeleriyle bir masa etrafına oturabilirsiniz. Bu anlamda hedeflerinizi güçlendirir. Diğer tarafta Avrupa Parlamentosu ve AB Komisyonu var. Bazen 'İşleri şu şekilde yapmak zorundasın' diyebilir. Standartlar, düzenlemeler, imalat kuralları, rekabet politikası? Dolayısıyla bunun Türkiye için iyi mi kötü mü olduğuna karar vermek tamamen size kalmış. Benim tavsiyem tartışmalara devam etmek, ilerlemek, angaje kalmak yönünde olurdu. En sonunda Türkiye'nin ve AB'nin 'Tamam, eğer istersen yapabilirsin. İster misin?' deme olanağı doğacaktır. Bu da sizin ulusal tercihiniz olacak."

AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.