PİYASALAR

  • BIST 1009724.5-0.42%
  • ALTIN2975.528-0.02%
  • DOLAR35.0160.07%
  • EURO36.7710.04%
  • STERLİN44.545-0.02%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. İnci kefali Van Gölü'ne dönmeye başladı
İnci kefali Van Gölü'ne dönmeye başladı

İnci kefali Van Gölü'ne dönmeye başladı

Üreme dönemlerinde nehirlerdeki tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bırakan binlerce inci kefali, asıl yaşam alanları olan Van Gölü'ne dönmeye başladı.

A+A-

İnci kefali dönüş yolculuğunda

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan inci kefalleri, neslini sürdürebilmek için 15 Nisan'da tatlı sulara başlattığı yolculuğun sonuna geldi.

Yaklaşık 3 aydır suyun tersine yüzen, karşısına çıkan engelleri adeta uçarak aşan inci kefalleri, binbir güçlükle ulaştıkları tatlı sulara yumurtalarını bıraktı.

Güvenlik güçlerinin aldığı yoğun önlemler sayesinde son yılların en güvenli üreme dönemlerinden birini yaşayan inci kefalinin zorlu yolculuğuna, yöre halkının yanı sıra binlerce yerli ve yabancı turist de tanıklık etti.

Üreme döneminde olduğu için 15 Nisan'da başlatılan inci kefali avlama yasağının 15 Temmuz'da sona ermesiyle, Van'daki balıkçılar da "vira bismillah" diyerek Van Gölü'ne ağ serecek.

"Dere yatağı, yumurtalardan çıkan yavrularla dolu"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin bölgedeki 14 bin insan için geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Bölge ekonomisine de katkısı olan inci kefalinin herkes tarafından korunması gerektiğini belirten Akkuş, son yıllarda bu konuda büyük bir farkındalık oluştuğunu, güvenlik güçlerinin desteği ve çabası sayesinde kaçak avcılığın da önemli oranda azaldığını vurguladı.

Tatlı sulara yumurtalarını bırakan balıkların sağlıklı bir şekilde göle dönmesi için de aynı duyarlılığın gösterilmesi gerektiğini anlatan Akkuş, şöyle devam etti:

"İnci kefalleri dönüş yoluna geçti. Üremek için akarsulara göç eden balıklar yumurtalarını bıraktı ve gerçek vatanları olan Van Gölü'ne doğru yorucu bir yolculuğa başladı. Bir inci kefali ortalama 10 bin, maksimum 16 bin yumurta bırakıyor. 2 haftalık sürecin ardından yumurtalardan çıkan yavrular 2 hafta tatlı suda kaldıktan sonra göle dönüyor. Yavrular, 3 yıl gölde yaşadıktan sonra annesinin yolunu izleyerek tatlı sulara göç etmeye başlıyor. Şu anda akarsuların tabanı balık yumurtalarıyla dolu. Yumurtaların bırakıldığı alanlar çok önemli. Bu dönemlerde akarsulara hiçbir şekilde müdahale etmememiz lazım. Göçün bir görünen, bir de görünmeyen tarafı var. Görünmeyen tarafı suyun altındaki süreç. Erciş balık bendindeki dere yatağı, yumurtalardan çıkan yavrularla dolu. Bu sevindirici bir şey."

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.