PİYASALAR

  • BIST 1009524.590%
  • ALTIN2508.6711%
  • DOLAR32.5690.3%
  • EURO34.7250.03%
  • STERLİN39.9772.31%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. İlk kadın tiyatro sanatçımız Afife Jale!
İlk kadın tiyatro sanatçımız Afife Jale!

İlk kadın tiyatro sanatçımız Afife Jale!

Afife Jale, Türk tiyatrosunda sahneye çıkan ilk Müslüman kadın oyuncudur. 3 Nisan 1919 tarihinde, Hüseyin Suat'ın Yamalar adlı oyununda, Emel rolü ile ilk kez sahneye çıktı. Asıl ismi Afife olan sanatçı, bu oyunda «Jale» takma ismini kullanmış ve daha sonraları Afife Jale adıyla anılmaya başlanmıştır. AFİFE JALE: “Beni acıyarak değil, düşünerek, severek, kucaklayarak hatırlayın.Tiyatro varsa ben de varım.” İlk kadın tiyatro sanatçımız hakkında merak edilenler haberimizde....

A+A-

İlk Müslüman tiyatro oyuncusu Afife Jale, 1918 yılında eski adı ile Darülbedayi’ye (İstanbul  Şehir Tiyatroları) alınan 5 öğrenciden birisi olmuştur. Diğer arkadaşları oyunculuğa  devam edemeyecekleri  gerekçesi ile tiyatroyu bırakırlar , Afife Jale içindeki tiyatro aşkı ile büyük bir azimle provalara katılır ama ailesi tiyatrocu olmasına karşıdır.

1920 senesinde Kadıköy Apollon Tiyatrosu’nda Jale takma adı ile “Yamalar” adlı oyuna çıkar. Polisin yasaklamasına rağmen “Tatlı Sır” ve “Odalık” oyununda yeniden sahneye çıkar. Polis tutuklayacakken Apollon Tiyatrosu sahibi Mösyö Sireç’in evine saklanmak için gitmeye çalışır ve  polis tarafından yakalanır, hırpalanır aynı zamanda babası tarafından evlatlıktan reddedilir. 1921 yılında çıkarılan bir kanunla Müslüman Türk kadınların kesinlikle sahneye çıkamayacakları bildirilir. Afife Jale için tiyatro vazgeçilmezdi ama bu yasaklar ve mesleğinden uzak kalması sağlığının bozulmasına yeter. Şiddetli baş ağrılarını dindirmek için morfine başlar ve maalesef bırakamaz.

AFİFE JALE ile ilgili görsel sonucu

Birkaç yıl sonra çıktığı turnede Kadıköy’de yeni tiyatro topluluğu ile oyununu sergiler. Fikret Şadi’nin Milli Sahnesiyle çeşitli yerlerde temsiller verir. 1923’ten Cumhuriyet’in ilanından sonra kadınlar Türk Tiyatrosu’nda yer alabilirler. 1929 yılında Hafız Burhan konserinde Selahattin Pınar’la evlenir. Bozulan sağlığı ve morfin bağımlılığı devam eder, Afife Jale’yi içine düştüğü bunalımdan kurtarmak ister ama başaramaz ve 1935 yılında boşanırlar.

1939 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yaşama veda eder. Şaziye Moral, Bedia Muvahhit, Neyire Neyyir   Afife Jale’yi izleyerek sahneye çıkarlar. 1997 senesinden itibaren Afife Jale anısına her yıl çeşitli dallarda Afife Jale Tiyatro ödülü verilir.

AFİFE JALE ile ilgili görsel sonucu

 

 

 

Yenikapı Haber / ÖZEL

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.