PİYASALAR

  • BIST 10010319.960%
  • ALTIN2465.437-0.05%
  • DOLAR32.2610.03%
  • EURO35.038-0.32%
  • STERLİN40.814-0.51%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. İlk Amerikalılar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler
İlk Amerikalılar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

İlk Amerikalılar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Tarihte bir çok savaş, kayıp, kazanç, sömürge ve efsanelere ev sahipliği yapmış Amerika, keşfedilişinden bu yana geçen süre zarfından bir çok tarihi olayın başrol oyuncusu olarak bilinmektedir. Peki ya ilk Amerikalılar hakkında bilinenlerin dışında bilinmeyen gerçekler neler?

A+A-

İlk Amerikalılar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Tarihte bir çok savaş, kayıp, kazanç, sömürge ve efsanelere ev sahipliği yapmış Amerika, keşfedilişinden bu yana geçen süre zarfından bir çok tarihi olayın başrol oyuncusu olarak bilinmektedir. Peki ya ilk Amerikalılar hakkında bilinenlerin dışında bilinmeyen gerçekler neler?

Erken Göçün Sebebi

Amerikalılar hakkında tarih kitaplarında genellikle Kuzey Amerika’ya erken göçün iki farklı teoride olduğu söylenmektedir. Bunlardan biri avcılar, Bering Boğazı sayesinde Sibirya’dan Alaska bölgesine geçmişlerdir. Bering Denizi’nin seviyesinin son buzul çağda yüzlerce metre düşmesi sonucunda meydana gelen kara köprüsü sayesinde geçiş sağlanmıştır. Diğer teoriye göre ise avcılar, Alaska’ya daha önce tekne ile geldikleri ve sahil şeridinden Güney Amerika’ya doğru gittikleri söylenmektedir.

33-002.jpg

Yerel Halkta Tarım ve Avcılık

Eski Amerikalılar da yerel halk iki farklı sistemden meydana gelmekteydi. Bunlardan biri avcı ve toplayıcı iken diğer kısmı tarım işleri ile meşguldü. Yerliler o dönemde fasulye, mısır, kabak gibi bitkileri ve tohum türlerini evcilleştirme çabasına girmiştir. Elde edilen kaynaklar küçük nüfuslu bölgelere gönderilerek gelişimi desteklenmiştir.

Ev Tipleri İle Yerli Amerikalılar

Amerikan yerlileri olarak bilinen Kızılderililer tarihte bir çok efsanenin de konusu olmuştur. Onları diğer kabilelerden ayırt eden en belirgin özellikleri ise yaşadıkları evler olmaktadır. Alaska bölgesinde de aynı şekilde Eskimolar’ın simgesi haline gelen iglolar bir diğer ev tipidir. Öte yandan kuzeybatı sahil bölgesinde dikdörtgen plak evler, güneybatıda ise düz çatılı çok katlı evler inşa edilmiştir.

Akrabalık İlişkisi

Yerli Amerikalılarda karşılıklı bağımlılığın karmaşık ilişkilerde akrabalık ile birbirine bağlanması sağlanmıştır. Evlilik gelenek ve adetleri değişiklik göstersede katılık her daim olmuştur. Öte yandan çekirden aile önemli olsa da genişletilmiş aile yapısı daha önemli kılınmıştır.

22-002.jpg

İnsan Kalabalığı ve Üretkenlik

Ovalarda yaşamını sürdürmekte olan Kızılderililer için yaşam standartları, İspanyolların atları Amerika’ya getirmesi sonrasında büyük değişiklik göstermiştir. 1750’li yıllara kadar ovalarda at kullanımı az da olsa yaygınlaşmış ve böylelikle bölgede ki insan popilasyonu artış gösterdiği gibi üretkenlik büyük ölçüde ilerleme kat etmiştir.

Kristof Kolomb Sonrası Amerika

Kristof Kolomb’un Kuzey Amerika’ya ayak basmasının ardından büyük değişiklikler gösteren ülke, neredeyse 1,5 milyon insanın yaşadığı yerlilerin hem Avrupa ülkelerinin üstün silahlarına dayanamayacağından hemde hastalığın kol gezdiği dönemlerde enfeksiyonlara karşı savunmasız olmalarından dolayı toplu ölümler meydana gelmiştir. En yaygın görülen enfeksiyonel hastalık ise çiçek olarak bilinmektedir. Biyolojik saldırının ötesinde Avrupalılar Kuzey Amerika’ya at, eşşek, sığır, koyun, buğday, şeker kamışı ve kahve getirirken farklı medeniyetler ile tanışam fırsatı bulmuştur.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.