PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. BİLİM-TEKNOLOJİ

  3. İkizlerin Parmak İzleri Aynı Mıdır?
İkizlerin Parmak İzleri Aynı Mıdır?

İkizlerin Parmak İzleri Aynı Mıdır?

Çevrenizde rast gelebileceğiniz yada akrabalarınız içerisinde olabilecek ikiz kardeşler neredeyse tıpatıp benzer olmaları ile dikkat çekmektedir. Peki ya anne rahminde birlikte büyümüş ve dünyaya gelmiş olan tek yumurta ve çift yumurta ikizlerinin parmak izleri aynı mıdır? sizin parmak iziniz nasıl oluştu? işte konunun detayları yazımızda..

A+A-

Çevrenizde yada akrabalarınızda sıklıkla rastlayabileceğiniz ikizler, tek bir doğum esnasında ve ya tek batında dünyaya gelmiş olan iki kardeşe denilmektedir. İkizlerin bir çok benzer özelliği taşıdığı iddia edilse de parmak izlerinin aynı olduğu iddiası tamamen yanılgıdan ibarettir. Her insanın kendine özgü bir parmak izi olduğunu unutmayınız.

İki farklı şekilde görülen ikiz kardeşlerden birincisi çift yumurta ikizleri iken diğeri tek yumurta ikizleridir. Hemen her daim karıştırılan bu iki tür için çift yumurta kardeşler birbirlerine benzemeye bilmektedir. Ancak bazı ikiz kardeşler ise dış görünümleri ile adeta birbirlerinin kopyası gibi görünmektedir. Ancak DNA dizilimlerine bakıldığında bir çok farklılıklara sahip olduğu görülmektedir. Tek yumurta ikizler bu denli birbirlerine benze iken parmak izleri neden farklı diye soracaksınız. İşte ikiz kardeşler hakkında merak edilen tüm cevaplar haberin detaylarında..

“Çift yumurta ikizlerde DNA yapısının %50’si aynı”

Öncelikle sizlere çift yumurta ikizlerini anlatalım. Bu tür ikizler iki farklı yumurtadan ve iki farklı spermden gelişmektedir. Yani bu da iki ayrı zigot anlamına geliyor. Gelişmeler esnasında 2 ayrı plasenta ve 2 ayrı göbek bağı oluşmaktadır. Yapılan bazı araştırmalarda ikiz kardeşlerin DNA’larının hemen hemen %50 sinin aynı olduğu iddia edilmektedir. Ancak her ne kadar DNA yapıları benzer yada aynı görülse de çift yumurta ikizlerinde bir kardeş erkek iken diğer kardeş kadın olabilmektedir.

12121.jpg

“Tek yumurta ikizleri tıpatıp olsa da parmak izleri farklı”

Gelelim tek yumurta ikizlere. Tek yumurta ikizleri yalnızca tek bir yumurtada tek bir spermin döllenmesi sonrasında ikiye ayrılması ile gelişim göstermektedir. Gelişme esnasında yalnızca bir tane plasenta oluşmaktadır. Fakat göbek bağı 2 adet olur. Tek bir zigottan oluşmaları sebebiyle tek yumurta ikizleri aynı genetik yapıda meydana gelmektedir. DNA benzerliği ile bir çok özelliği aynı olan tek yumurta kardeşlerde genellikle saç, göz ve ten rengi benzer tonlara sahip olmaktadır. Neredeyse büyük benzerlikleri ile ayırt edilemeyen tek yumurta ikizlerinde parmak izi aynı değildir. Bu durumun sebebi olarak ise parmak izlerinin oluşumunda hem genetik hem de ana rahminde ki çevresel faktörlere bağlı olmasından kaynaklıdır.

Peki ya ikizlerin parmak izleri aynı olabilir mi?

Yapılan araştırmalarda her ne kadar DNA yapıları benzer olsa da ikizlerde bu durumun olanaksız olduğu görülmektedir. Özellikle tek yumurta ikizlerinde bu durumun rastlanma olasılığı hiç yok. Yapılan araştırmalara göre tek yumurta kardeşlerde ki parmak izinde yer alan düğümler, ilmekler ve kemerle benzer yapılarda olabilir. Ancak bu durum parmak izlerinin aynı olduğu anlamına gelmemektedir. Çift yumurta ikizleri içinde durum aynı şekildedir. Parmak izinde yer alan kıvrımlar ve dokular benzer özellik gösterse de asla aynı değildir. Yani her bireyin kendine özgü parmak izi bulunmaktadır.

122.jpg

Sizin parmak iziniz nasıl oluştu?

Konumuza ikizlerin parmak izinden başladık. Özellikle bilinen bir yanlışı düzeltmek için bilinenin aksine ikizlerde dahil olmak üzere her bireyin kendine özgü parmak izi olduğunu belirtmekteyiz. Peki ya sizin parmak iziniz nasıl oluştu? Parmak izi, genlerin ve çevresel faktörlerin etkisi ile anne rahminde oluşum göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre parmak izi gelişimi anne karnında ki bebeğin 13. İle 19. Haftaları arasında gerçekleşmektedir. Yani sizlerin de parmak izi anne rahminde olduğunuz zamanlarda gelişim göstermiş olup çevresel faktörler ile şekillenmiştir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.