PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2504.0050.06%
  • DOLAR32.199-0.09%
  • EURO34.8980.11%
  • STERLİN40.77-0.03%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'IKBY'deki referandum iç çatışmanın fitilini ateşleyebilir'
'IKBY'deki referandum iç çatışmanın fitilini ateşleyebilir'

'IKBY'deki referandum iç çatışmanın fitilini ateşleyebilir'

A+A-

'Referanduma Şimdi Hayır Hareketi'nin kurucusu Abdulvahid, 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumdan geri adım atılmaması halinde Kürtler arasında çatışma çıkabileceği uyarısında bulundu.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) "Referanduma Şimdi Hayır Hareketi"nin kurucusu Şasivar Abdulvahid,  referanduma neden karşı olduğu, böyle bir adımın tehlikeleri ve perde arkasında olup bitenlere ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
IKBY'deki bazı siyasi partilerin meclisin dışında aldığı referandum kararıyla bağımsızlığın hedeflenmediğini belirten Abdulvahid, "Eylül'de yapılmak istenen referandumun sahte olduğu kanaatindeyiz. Bunun amacı bir Kürt devleti kurmak değildir. Aksine, bu kararı alan siyasi partiler, hakimiyet vadelerini uzatmak istiyor." dedi.
Abdulvahid, "Eğer söz konusu referandum gerçekleşirse, Kürt halkının geleceği ve ekonomisi büyük zarara uğrayacaktır. Bu referandum, açlık ve derin krizlere yol açıp, istenmeyecek bir iç çatışmanın fitilini ateşleyebilir." uyarısında bulundu.
"Kürtler arasında bir çatışma çıkabilir"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "referandumun düzenlenmesi halinde sivil bir çatışma çıkabilir" uyarısına katıldığını kaydeden Abdulvahid, "Referandum yapılırsa, ekonomik durumumuz kötüye gidip, bazı sınırlar yüzümüze kapanabilir. Bağdat ile ilişkiler bozulup, Kürt ve Haşdi Şabi arasında bir çatışma çıkabilir. Dış unsurların kışkırtmasıyla, Kürtler arasındaki bir çatışma da çıkabilir." ifadelerini kullandı.
Referandum ertelense bile sorunların çözülmeyeceğini söyleyen Abdulvahid, "Sayın (IKBY Başkanı) Barzani'nin görevinden istifa etmesi ve şeffaf başkanlık için bir seçim yapmaları lazım. Kürtlerin önündeki tek yol demokratik bir seçimdir. Bunun dışında bir yol tercih edilirse, savaş ve çatışma kaçınılmazdır." değerlendirmesinde bulundu.
IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle gerçekleştirdiği toplantı sonrasında, uzun süredir tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını duyurmuştu.
AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.