PİYASALAR

  • BIST 10010276.880.67%
  • ALTIN2389.553-0.23%
  • DOLAR32.341-0.04%
  • EURO34.830.2%
  • STERLİN40.59-0.1%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri Başladı
Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri Başladı

Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri Başladı

Hz. Mevlana\'nın 746. Vuslat Yıldönümü anma etkinlikleri; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan Yardımcı Leyla Şahin Usta, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve çok sayıda davetlinin katılımıyla Şems-i Tebrizi Türbesi ziyareti, “Vefa Vakti” yürüyüşü, “Gülbang Duası” ve sema programı ile başladı.

A+A-

Konya’da her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Hz. Mevlana’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri başladı. Etkinlikler kapsamında ilk olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Şems-i Tebrizi Camii ziyaret edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun, Ziya Altunyaldız, Orhan Erdem, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdüssettar Yarar, merkez ilçe belediye başkanları, rektörler, Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, protokol üyeleri ile vatandaşların katıldığı etkinlikte Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü ve postnişin Fahri Özçakıl dua etti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “Gönülleri şefkat hamuru ile yoğuran, öğütleriyle kardeşliği vurgulayan Hz. Mevlana’nın asırlar önce ektiği hoşgörü tohumları Konya’dan bugün dünyaya dağılarak tüm insanlığa sevgiyi, hak ve hakikati anlatmaktadır” diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise, Hazreti Mevlana'nın sesinin 746 yıldır kısılmadığını söyledi.

mvln_trn_6.jpg

Mevlana'nın bu topraklara çaldığı maya ile sevgi, anlayış ve beraberlik hamurunda yoğrulup bir olduklarını anlatan Bakan Ersoy, “Gönüllerimizde öyle bir iklim yeşerdi ki, ne kardeşliğin güneşi batar, ne hoşgörünün gülü solar. Bize düşen bu iklimde yaşamanın kıymetini bilmek, ona özüyle, gerçeğiyle sahip çıkıp korumaktır. Özünden koparılarak farklılaştırılmak istenen değerler, bozulmaya, dönüşmeye, nihayetinde kaybolmaya yüz tutar. Bugün Türk-İslam kültürünün en büyük düşünürlerinden, tasavvufun en istisna şahsiyetlerinden Hazreti Mevlana üzerinde de, böylesi bir yola gidilmek istendiğini görmek bizleri üzmektedir. Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretlerini Hazreti Mevlana yapan asli değerlerden kopuk bir tanım, bir kişilik betimlemesi söz konusudur” diye konuştu. Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Özhan, topluluk üyeleriyle Türk Tasavvuf Müziği konseri, Araştırmacı - Yazar Ömer Tuğrul İnançer de “Mesnevi Sohbeti” gerçekleştirirken; Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından ise “Mevlevi Ayini Şerifi” icra edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.