PİYASALAR

  • BIST 1009715.860%
  • ALTIN3057.6020.26%
  • DOLAR35.4930.06%
  • EURO36.569-0.04%
  • STERLİN43.324-0.02%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hong Kong'un Çin yönetimine geri dönme yıl dönümünde protesto!
Hong Kong'un Çin yönetimine geri dönme yıl dönümünde protesto!

Hong Kong'un Çin yönetimine geri dönme yıl dönümünde protesto!

Hong Kong'da binlerce protestocu, Hong Kong’un Çin yönetimine geri dönme yıl dönümü olan 1 Temmuz'da sokağa çıktı. Göstericiler ile çevik kuvvet polisleri arasında gerilim yükseldi. Polis, göstericilere biber gazı ile müdahale etti.

A+A-

Hükümetin Çin'e iade yasası nedeniyle bölge son yılların en büyük gerilimlerinden birini yaşıyor.

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti.

Hong Kongda protestolar Çine katılımın yıl dönümünde de sürdü

İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı. 

Hong Kong'da protestolar Çin'e katılımın yıl dönümünde de sürdü

Şüphelilerin iadesi yasa tasarısı

Protestolara sebep olan ve şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyor.

Hong Kong parlament osunda, geçen ay değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasındaki kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken, Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini belirtiyor.

Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun Çin'in, Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Carrie Lam, 15 Haziran'da yaptığı bas ın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını ifade ederek, yasal düzenleme çalışmalarının askıya alındığını duyurmuştu.

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, Pekin yönetiminin, Carrie Lam'ın yasal düzenlemeyi askıya alma kararını desteklediğini ve bu karara saygı duyduğunu bildirmişti.

Askıya alma kararını yeterli bulunmayan göstericiler tasarının tamamen iptal edilmesini istiyor.,

Hong Kongda neler oluyor?

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.