PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2440.1770.51%
  • DOLAR32.458-0.23%
  • EURO34.756-0.63%
  • STERLİN40.547-0.57%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hizbullah endişelendiriyor
Hizbullah endişelendiriyor

Hizbullah endişelendiriyor

A+A-

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'nın Hizbullah'ın silahlarının Lübnan için tehdit oluşturmadığını açıklamasının ardından uzmanlar endişelerini dile getirdi.



Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, Hizbullah'ın silahlarına sahip çıkması ve örgütün silahlarının Lübnan'a tehdit oluşturmadığını söylemesi ülkede uzun zamandır gündemi işgal eden tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Başbakan Saad Hariri, Hizbullah'ın silahlarının meşruiyetini sorgulayarak, bu silahların ve Hizbullah'ın askeri varlığının Lübnan için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Ülkede "Hizbullah'ın askeri gücü ve siyaseti bu güçle dizayn etmesi" tartışmalarına Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Özel Temsilcisi Sigrid Kaag da dahil oldu. Kaag, "BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 nolu kararında Lübnan'daki bütün grupların silahtan arındırılması çağrısını" tekrar hatırlattı.

Lübnanlı uzmanlar, son günlerde yeniden tartışma konusu olan Hizbullah'ın silahlı gücünün meşrulaştırılmasının grubu İran'daki devrim muhafızları ya da Irak'taki Haşdi Şabi'ye benzer bir örgüte dönüştürebileceği endişesini taşıyor.

Lübnan'daki Değişim Hareketi Lideri Elie Mahfuz, Hizbullah'ın silahları mevzusunun Lübnan'da sadece bir gün değil uzun süredir tartışma konusu olduğunu belirterek, "Diyalog görüşmeleri başladığında esas mesele devlet kontrolü dışında kalan silahlar (Hizbullah'ın silahları) meselesiydi. Bu masada yer alan Hizbullah temsilcileri ve müttefikleri bu silahların da getirdiği baskıyla karşı grubu (14 Mart Bloğu) birden fazla taviz vermeye zorladı. Bugün Hizbullah'ın silahlarını savunanlara şunu hatırlatmak isterim ki bu grubun 5 üyesi uluslararası mahkeme önünde Refik Hariri suikastında sanık sandalyesinde." değerlendirmesinde bulundu.

Mahfuz, "Hizbullah'ın silahlarının meşrulaştırılmasıyla grubun İran'daki devrim muhafızları ya da Irak'taki Haşdi Şabi'ye dönüşmesinden endişe duyuyorum. Bunun için yapılması gereken 14 Mart Hareketi içindeki grupların bir araya gelerek saflarını sıklaştırması. Çünkü idari boşluk doğduğunda Hizbullah bunu derhal suistimal ediyor." ifadelerini kullandı.

Siyasi uzman ve yazar Johnny Munir ise "Hizbullah'ın silahlarının her zaman tartışma konusuydu, bu sefer farklı olan ilk defa bir Lübnan Cumhurbaşkanı'nın (Mişel Avn) Hizbullah'ın silahlarına açıklamalarıyla onay vermesidir. Ancak uluslararası toplum ise bu açıklamalara başından beri geleneksel tavrıyla cevap vermiştir." değerlendirmesinde bulundu.


AA
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.