PİYASALAR

  • BIST 10010643.583.14%
  • ALTIN2504.0050%
  • DOLAR32.1990%
  • EURO34.8980%
  • STERLİN40.770%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Hedef 5 yılda 10 milyon ton kömür
Hedef 5 yılda 10 milyon ton kömür

Hedef 5 yılda 10 milyon ton kömür

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Zonguldakta bulunan Madenci Şehitliği ile Maden Müzesini gezdi. Müzede yer alan maden işçilerinin kullandığı alet ve gereçler hakkında bilgi alan Dönmez, maden şehitleri için dua etti. 

A+A-

Bakan Dönmezden TTKya işçi alımı açıklamasıDönmez, burada yapmış olduğu konuşmada, bu coğrafyanın bir aya kömür için ömrünü verenlerin coğrafyası olduğunu söyledi. 

Geldikleri andan itibaren dokundukları her şeyde, baktıkları her ağaçta, taşta, şehrin havasında, suyunda madencilik şehrini hissettiklerini vurgulayan Dönmez, şehre birçok defa geldiğini dile getirdi. 

Dönmez, geçen sene ulusal enerji maden siyaseti kapsamında yerli kaynakların iktisada kazandırılmasıyla ilgili bazı projeler ve amaçlar açıkladıklarını hatırlatarak, şu şekilde konuştu: 

Bunların bir kısmı Zonguldak havzamızla alakalıydı. Zonguldak son derece kaliteli taş kömürü madenine sahip ancak yeterince üretim yapamıyorduk. Bunun değişik nedenleri var, bu tarz şeyleri burada tartışacak değiliz. Biz kendi içimizde tartıştık, sektörle tartıştık, Zonguldaktaki yöneticilerimizle tartıştık sonunda karar verdik. Bu konuda aynı fikir olduk. İşçilerimiz de hem düşünce oldu, destek oldu. Yeter ki Zonguldakta üretim, istihdam artsın, diğer bir şey istemiyoruz. dediler. Biz de üretimin ve istihdamın artması için eyvallah dedik. Sayın Cumhurbaşkanımız seçimlerden önce buradaydı. Cumhurbaşkanımız dedi ki, Bin 500 işçiyi, çalışanımızı taş kömürüne alacağız ve istihdam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü bizim için talimattır, gereği yapılacaktır. Bu konuda taş kömürü kurumumuz, Çalışma Bakanlığı ve İŞKUR ile istişare halinde. zorunluluk prosedürler tamamlandıktan sonrasında hızlıca işçi alımlarını yapmış olacağız inşallah. 
Burada 1,5 milyar ton kömür rezervi bulunduğunu vurgulayan Dönmez, Üretim dozumuz 1 milyon ton civarında, bunu arttırmamız lazım. Biz senelik ortalama 30 milyon ton etrafında taş kömürü ithal ediyoruz. Bunun için de 3 ila 4 milyar dolar etrafında bir kaynak ayırıyoruz. Bugünlerde, ekonomik sorunları çokça konuştuğumuz şu ortamda cari açığı azaltmak için ithal ürünleri mümkün olmasıyla birlikte yerli kaynaklardan temin etme zorunluluğu aşikar ortaya çıkmış oldu. Bunun da en kolay yöntemlerden birisi doğal ki burada yatırım yapmak, hazırlık yapmak ve istihdam ederek önce kesimin sonrasında da ülkenin kalkınması için gerekenleri yapmak. ifadelerini kullandı. 

Bakan Dönmez, TKKnın kendi işletmelerinde üretimine devam edeceğini dile getirerek, amacımız 5 sene içinde üretimi özel sektör ve kamu ile 7 ila 10 milyon tona çıkartmak, istihdamı da bugün iki katına çıkartmaktır. Bunun için hep beraber çalışacağız, biz bizlere düşeni yapacağız siz de inşallah size düşeni yapmış olursanız mutlu oluruz. diye konuştu. 
Maden ocağına indiBakan Dönmez, hemen sonra Kilimli ilçesindeki TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletme Müessesine ilişik kömür ocağına girmek için işçi giysilerini giydi, gaz maskesi, baret ve madenci feneri şeklinde ekipmanları da yanına aldı. 

Dönmez, bireysel koruyucuların niçin ve hangi durumlarda kullanıldığına yönelik kurum yetkililerince de bilgilendirildi. Dönmeze ek olarak çocuklar tarafından çiçek takdim edildi. 

Bakan Dönmez, gazetecilere yapmış olduğu açıklamada, ocağa girmeden geçmiş bakan, müdür farkı yapmaksızın iş güvenliği teçhizatını taktıklarını ve zorunluluk kullanım eğitimlerini aldıklarını belirtti. 
Maden ocağına inmenin kendisi için ilk olmadığını, üniversite senelerinde da teknik bir inceleme için girdiğinin ifade eden Dönmez, şu şekilde konuştu: 

Şimdi hep beraber gireceğiz. Aşağıda işçi kardeşlerimizle beraber onların sofralarına ortak olacağız. Bizim için önce güvenlik. Son dönemde güvenlikle ilgili kaideleri gittikçe mevzuat bazında arttırdık, denetlemeleri de arttırdık. Geçtiğimiz senelerne göre iş kaza oranlarımız düştü. Sayısal sayılar vermiyoruz nazar değmesin diye. Gönül ister ki, doğal sıfır iş kazasıyla bu işleri yapabilmek. Bu vesileyle biz madenlerimizde iş kazası dolayısıyla yaşamını kaybeden işçi kardeşlerimize rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyoruz. 
Dönmez, birliktendekilerle işçi asansörü ile eksi 160 ve 260 kodları arasına indi. 
 

 

AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.