PİYASALAR

  • BIST 10010851.78-0.19%
  • ALTIN2506.4530%
  • DOLAR32.6580%
  • EURO35.3240%
  • STERLİN41.7420%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Gazze için parlamenter diplomasi
Gazze için parlamenter diplomasi

Gazze için parlamenter diplomasi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in Gazze başta olmak üzere Filistin topraklarında gerçekleştirdiği katliam boyutlarını aşan soykırımının durdurulması için parlamenter diplomasi faaliyetleri kapsamında yoğun çaba sarf etti. Yaklaşık 200 isimle görüşmeler gerçekleştirdi, pek çok zirveye katıldı.

A+A-

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Gazze için yürüttüğü uluslararası diplomasi trafiğine parlamenter diplomasi aracılığıyla güçlü bir destek sağladı. Her görüşmede Gazze'yi gündeme getirdi.

 

KURTULMUŞ'UN GÜNDEMİ GAZZE

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana aralarında devlet ve hükümet başkanları ile meclis başkanlarının da bulunduğu yaklaşık 200 isimle görüşmeler gerçekleştirdi, pek çok zirveye katıldı.

İlk olarak 12-14 Ekim 2023 tarihlerinde Hindistan'da gitti ardından Çekya ve Bosna Hersek'e resmi ziyaret yaptı. 2023'ün son aylarında ise Endonezya, Kuveyt, Bahreyn'i, ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etti.

İSRAİL'İN SOYKIRIMINI ANLATTI

Numan Kurtulmuş 2024 ziyaretlerine ise Azebaycan ile başladı. Ardından Fildişi Sahili, Meksika, Küba, Kazakistan, Özbekistan ve tekrar Azerbaycan'a geçti kurtulmuş, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan devlet ve hükümet başkanları, meclis başkanları, bakanlar, uluslararası kuruluşların başkanları ve çok sayıda heyet başkanıyla da bir araya geldi. Ziyaretlerin yanı sıra yaptığı telefon görüşmeleriyle de Gazze'deki katliam boyutlarını aşan soykırımın bir an evvel durdurulması için yoğun diplomasi yürüttü.

"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR" MESAJI

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu başta olmak üzere her platformda dile getirdiği "Dünya beşten büyüktür" mesajını görüşmelerinde sıkça vurguladı. Yeni, adil, etkin, barışı esas alan, çifte standarttan uzak bir uluslararası sistemin kurulabilmesi konusunda işbirliği çağrısında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.