PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2490.2710.75%
  • DOLAR32.5110.28%
  • EURO34.7170.12%
  • STERLİN40.530.1%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Fransız Kültürü ve Gelenekleri
Fransız Kültürü ve Gelenekleri

Fransız Kültürü ve Gelenekleri

Fransızlar hakkında merak edilen bir çok gerçek yazımızda yer alıyor. Sizler için derlediğimiz kültür sanat yazımızda Fransızlar hakkında hem çok şaşıracağınız hem de bilmediğiniz bir çok farklı kültür ve gelenekler yer almaktadır.

A+A-

Fransız Kültürü ve Gelenekleri

Herkesin bildiği ve seyahat etmeyi hayal ettiği Fransa’nın gözde şehri Paris, farklı kültürel etkinlikleri, yemekleri, mimarisi ve modası ile göz doldurmaktadır. Ancak bilinenin aksine Fransa Paris kentinden ibaret değildir. Yani Fransa kültürel ve gelenek bakımında çok farklı geçmişe sahip bir birinden farklı bölgelere sahiptir. Tarihsel olarak Fransa kültürü, Gallo-Roma ve Kelt kültürlerinden etkilendiği gibi Cermen Kabilesi olan Franks tarafından etkilenmiştir. Başlangıçta Renanya olarak adlandırılan Fransa, Almanya’nın batı bölgesinde yer aldığı tanımlanmıştır. Fakat sonraları Demir Çağı ve Roma döneminde Galya olarak da bilinmiştir.

Dil

Yapılan araştırmalara göre Fransızların ana dili Fransızca olup nüfusun %88’inin ilk dilidir. Ülke vatandaşlarının baskın olarak kullanmakta olduğu dil, bölgelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Fransa Dışişleri ve Uluslararası Kalkında Bakanlığı’na göre hemen hemen 120 milyon öğrencinin öğrenimini gördüğü Fransızca, dünyanın en çok öğrenilen ikinci dili olma özelliğine sahip. Diğer bir araştırmaya göre büfusun yaklaşık %3’ü Alman lehçelerini konuşmakta olup ülkenin kuzeydoğusunda Flamanca konuşanlar bulunmaktadır. Arapça ise üçüncü en büyük azınlık dili olarak bilinmektedir. İtalya sınırında yaşayanlar ise ikinci dil olarak İtalyanca konuşmaktadır.  İspanya sınırında ise Baskça konuşmaktadır. Ayrıca ülkenin farklı bölgelerinde Katalanca, Keltce, Oksitanca, lehçeleri konuşulmaktadır.

5-022.jpg

Din

Fransa’nın baskın dini katoliktir. Fransız Kamuoyu Enstitüsü (IFOP) tarafından yapılar araştırmalarda, nüfusun %64’ü Roma Katolik dinine mensup olduğu söylenmektedir. Buda ortalama 42 milyondan fazla insan yapmaktadır. Öte yandan %36’lık kısımda İslamiyet, Budizm, Yahudilik bulunduğu gibi %20’nin üzerinde ki kitlenin herhangi bir dine mensup olmadığı düşünülmektedir.

Değerler

Fransızlar oldukça tutucu ve koruyucu olması ile biliniyor. Kendi milletleri hakkında asla kötü konusulmasını istemeyen Fransızlar, ülkeleri ile büyük gurur duyan bir milelt olması ile biliniyor. Ziyaretçiler ise Fransızların gelen misafir ve konuklara karşı kaba davranışlar sergilediğini söylemektedir (Amerikalılar). 16. Yüzyılda De Rossi, Fransa’yı Avrupa üzerinde kültür, akıl, bilgi, öğrenme, kabul edilebilir davranışlar ve zihin bakımından geliştirilmesi için terim haline gelmiştir. Öte yandan Fransızlar sofistiktirler ve kamusal alanlarda yaptıkları dizaynlar ile övünmeye bayılırlar. Eşitliğe inanan Fransızlar slogan olarak “özgürlük, eşitlik ve kardeşliltir.” İlkesine inanamaktadır. Ulusal Araştırma Ajansı olan AIDS’e göre Fransız halkı tutuku ve romantizmi somutlaştırdığı söylenmektedir. Evlilik dışı ilişkileri kabul gören halk, bir çok kez evlilik dışı çocuk sahibi olması ile bilinmektedir. Ayrıca ülkede insanların hemcinsleri ile evlenmesi de serbest sayılmaktadır.

12-005.jpg

Fransız Mutfağı

Mutfağı ile ünlü ve merak konusu olmuş Fransızlar, geleneksel yemeği Burgundy şarabında tavuk eti, lardo, düğme mantarları, soğan ve sarımsaktan yapılmaktadır. Et yemeklerini seven halk birçok kez sığır etini şarap ile marine ederek servis etmektedir. Diğer bir Fransaya özgü yemek ise Ve Coq au vindir. Bu yemek ise aynı şekilde şarapta marine edilmiş tavuk yemeğidir.

Moda

Dünya üzerinde ki üst düzey markaların ev sahipliği yaptığı Fransa, moda konusunda oldukça başarılı bir ülkedir. Özellikle Dior, Paris, Hermes, Chanel ve Louis Vuitton gibi birçok markanın sahibi olan ülke giyim konusunda dünya tarafından ilgi ile karşılanmaktadır. Genellikle sofistike ve şık çizgilerde giyinen Fransızların geleneksel kıyafetleri arasında uzun pantolonlar, eşarplar ve bereler bulunmaktadır.

4-040.jpg

Sanat

Gotik tarihi mimarisi ile dikakt çeken Fransız mimarisi başta Paris olmak üzere kendin büyük bir bölümünde görünmektedir. Mimari yapılarda daha çok Neoklasik ve Rokoko etkileri taşımaktadır. Dünyanın en ünlü sanatçıları arasında yer alan Edgar Degas, Camille Pissarro ve Claude Moten gibi ünlüler İzlenimci harekerini Paris’ten ilham alarak başlatmıştır. Ayrıca Fransa’da bulunan Louvre Müzesi dünyanın en büyük müzeleri arasında yer almakta olup Mona  Lisa ve Venüs de Milo gibi birçok ünlü esere ev sahipliği yapmaktadır.

Özel Günler

Her hıristiyanda olduğu gibi Fransızlar da geleneksel olarak Noel ve Paskalya günlerini değerli saymaktadır. Ayrıca 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları da bulunmaktadır. Öte yandan 8 Mayıs Avrupa’daki Zafer kutlamaları ile 2.Dünya Savaşı’nda Avrupa’da ki düşmanların sona erdiğini kutlarlar. 14 Temmuz ise Fransızlar için Bastille günüdür. Bu kutlama ise Paris’te ki Bastille Kalesi’nin Fransız Devrimi’ni başlatmak için devrimci güçler tarafından kuşatıldığı gün olarak bilinir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum