PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.2820%
  • DOLAR32.4250%
  • EURO34.6530%
  • STERLİN40.3410%
  1. HABERLER

  2. KADIN

  3. Evlilikte mutluluğu sağlamak nasıl mümkün olabilir?
Evlilikte mutluluğu sağlamak nasıl mümkün olabilir?

Evlilikte mutluluğu sağlamak nasıl mümkün olabilir?

A+A-

CNN Turk televizyonunda, moderatörlüğünü Deniz Bayramoğlu'nun yaptığı Gündem Özel programına katılan Psikiyatrist Mehmet Zihni Sungur, evlilikte mutluluk konusuna değinerek, mutlu evliliğin yollarını anlattı.

Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu Gündem Özel programına katılan Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur, evlilik, kadın - erkek ilişkileri ve boşanmaların sebepleri üzerine değerlendirmelerini paylaştı.

"Evlilik, bir statüdür"

Bağ kurma ihtiyacının ilk insandan beri var olduğunu ifade eden Psikiyatrist Prof. Dr. Sungur, evliliğin bağ kurma ihtiyacının sosyal ve yasal olarak en iyi şekilde paketlenmiş formu olduğunu söyledi. Evliliğin, ilk insandan beri sürekli bir değişim geçirdiğini belirten Prof. Dr. Sungur, mikro ve makro olarak değişmesinin yanı sıra evliliğin bir statü olduğunu aktardı. Eskiden kölelerle efendilerin, siyahlarla beyazların evlenemediğini anımsatan Sungur, bugün de evlilik için belirlenen 18 yaş sınırının evliliğin sosyal bir statü olarak anlaşılması anlamına geldiğini belirtti.

"Evliliğin devamı denge ile mümkün"

Evliliğin, birlikteliğin tek başınalığa zaferi olduğunu ifade eden Sungur, evliliğin devamının da ödüller-bedeller dengesine bağlı olduğunu belirtti. Bu dengenin yanı sıra bazı durumlarda evliliklerin, 'ne gidecek kadar kötü ne kalacak kadar iyi' olduğunu söyleyen Sungur, bu ikilemin hakim olduğu evliliğin, en kötü evlilik tipi olduğunu anlattı.

Prof. Dr. sungur, 'Bir gün her şey düzelecek' ümidiyle yaşayan ve çevresinden de bu yönde bilgi ve telkin alan kadının, her geçen gün bu yöndeki telkinlere maruz kalarak, bu işin asla değişmeyecek olmasına inanmasıyla evliliğini bitirme kararı aldığını söyledi.

'Kadın, dünü ya da bugünü kötü olduğu için değil; yarınının dünü ve bugünü gibi olacağı düşüncesiyle gider' diyen Sungur, evlilikte eşlere sorulacak doğru soruyla doğru çözümler bulunabileceğine işaret etti.

"Mutsuz evliliklerle mutlu evliliklerde tek fark vardır"

Boşanma kararı almış eşlere doğru soru sorularak, doğru iletişimle doğru ve yerinde çözümler alınabileceğini ifade eden Sungur, 'neden' sorusunun öyküleri, 'ne' sorusunun nedenleri ortaya çıkaracağını, bu nedenle çiftlere 'ne' sorusu sorularak sorunun öncelikle doğru anlaşılmasının sağlanmasının önemini vurguladı.

Prof. Sungur sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mutsuz evliliklerde ne konuşuluyorsa mutlu evliliklerde de o konuşuluyor. Mutsuz evliliklerde tartışma konusu ne ise mutlu evliliklerde de odur. Farkı belirleyen en önemli şey, soruna karşı verilen reflekstir. Mutlu evliliklerde çiftler, sorun ortaya çıktığında sorunu karşısına alır, birbirlerini değil. Sorunu çözmek konusunda bir ekip gibi çalışan çiftler, bu tecrübeyle, ortaya çıkabilecek yeni sorunları da çözebilme yeteneği edinir. Mutsuz evlilik geçiren çiftler, sorunlar karşısında olumsuz tavır takınır. Sorunları birbirleriyle bağlantılı gören çiftlerin sorun çözme eğilimi yoktur ve bu çiftler gelecek konusunda karamsardır."

Anlam bulabilmenin mutluluğu belirlediğini savunan Prof. Dr. Sungur, evliliğin devamı konusundaki motivasyonun da evlilikte mutluluğu etkilediğini söyleyerek çiftlere, mutlu evlilik konusundaki motivasyonu korumaları çağrısında bulundu.

Yenikapı Haber/ Sümeyye Soylu

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.