PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.282-0.03%
  • DOLAR32.425-0.15%
  • EURO34.6530.03%
  • STERLİN40.3410.44%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Euro ne kadar?
Euro ne kadar?

Euro ne kadar?

Euro veya Avro adıyla bildiğimiz para birimi, bugün Avrupa Birliği ülkeleri ve ona bağlı kurumlar tarafından kullanılmaktadır. Peki, farklı etmenlere bağlı olarak değeri günden güne değişiklik gösteren Euro ne kadar?

A+A-

HANGİ ÜLKELER EURO KULLANIYOR?

Dolar'dan sonra dünya üzerindeki en fazla rezerve sahip para olan Euro, bugün Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin resmi  para birimidir. 1999 senesinde yapılan bir anlaşma ile bu birliğin para birimi olarak belirlenen Euro, kullanıma 2002 yılında sokuldu. Avrupa Birliği'ne üye olan ülkeler arasındaki çeşitli ittifakların para üzerinde de sağlanması amacıyla böyle bir karar alındı. Böylelikle ülkeler arasındaki ticaret ve diğer ilişkiler ortak para birimi üzerinden yürütülmeye başlandı. Bugün; Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan resmi para birimi olarak Euro'yu kullanmaktadır. Bu ülkeler dışında Avrupa Birliği'ne üye olmayıp da Euro kullanan devletler de mevcuttur. Bu ülkelere örnek olarak Andorra, Monako, San Marino, Vatikan, Karadağ, Kosova ve Zimbabve'yi sayabiliriz.

EURO KAÇ TL?

Dünya üzerindeki pek çok ülkede kullanılan, resmi para birimi olmasa da diğer ülkeleri de ticaret yaparak etkileyen para birimi Euro'nun ne kadar olduğu büyük önem taşıyor. Çeşitli değişkenlere göre dönem dönem yükselen ya da düşüşe geçen Euro, bu para birimi ile ithalat ya da ihracat yaptığımızda bizim ülkemize de doğal olarak etkileyen konumundadır. Bu sebeple insanlar sık sık Euro kaç TL, Euro ne kadar gibi sorular sormaktadır.

Avrupa Birliği'nin Avro ya da Euro olarak bilinen resmi para biriminin 27 Aralık 2019 itibariyle değeri; alışı 6,6635, satışı ise 6,6667 Türk Lirası düzeyinde seyretmektedir.

EURO NEDEN YÜKSELİYOR?

Euro ne kadar sorusundan sonra en çok merak edilen konulardan birisi de Euro'nun neden yükseldiği, bu değişkenliğin neden meydana geldiğidir. Öncelikle belirtmeliyiz ki değerindeki artış ya da düşüş sadece Euro'ya özel bir durum değil. Döviz kurları birazdan anlatacağımız sebepler doğrultusundan günlük olarak değişiklik yaşayabilir.

O ülkenin resmi para biriminin, yabancı para birimleri karşısındaki değerine döviz denir. Euro'nun da dahil olduğu döviz kuruna etki eden maddeleri; FED açıklamaları, IMF, Avrupa ekonomileri, cari açık, dış ticaret, para birimine olan arz-talep, enflasyon tahminleri, ekonomik gidişat, yurt içi ve yurt dışı faiz oranları ve turizmin durumu olarak sıralayabiliriz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.