PİYASALAR

  • BIST 1009057.242.84%
  • ALTIN2299.8731.06%
  • DOLAR32.3150.21%
  • EURO35.10%
  • STERLİN40.9220.22%
  1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Entelektüel nedir? Entellektüel diye kimlere denir
Entelektüel nedir? Entellektüel diye kimlere denir

Entelektüel nedir? Entellektüel diye kimlere denir

Kelime kökeni olarak Fransızca bir kelime olan Entellektüel, "düşünce ile ilgili" demektir. Zihinsel ya da düşünsel etkinliğe yönelmiş, bilgili, değerlendirme ve eleştiri gücü yüksek insanlar için kullanılmaktadır.

A+A-

Toplum içindeki kullanım şekli ile, düşünsel veya zihinsel etkinliğe yönelmiş, bilgili, değerlendirme ve eleştiri gücü yüksek, topluma öncülük etme misyonu yüklenmiş ileri görüşlü insanlara entellektüel denilmektedir.

Yenilikçi ileri görüşlü insanlar olarak bilinirler

Avrupa'da Rönesanstan itibaren, yaklaşık 19. yüzyıla kadar Avrupa’da entelektüeller, içerisinde başta filozof ve bilim adamları olmak üzere, yüksek kültür ürünlerini ve değerlerini üreten insanlar olarak adlandırılmışlardır. Rönesans boyunca, kısmen de olsa bağımsızlığa sahip olan ve toplum içinde çok önemli ve saygıdeğer bir konum işgal eden entelektüeller, gelene­ğe bağlı toplumlara yeni fikirler ve yeni bilgiler ekledikleri için, tarihin akışını değiştiren insanlar olarak kabul edilmişlerdir.

Sanatçılara da entellektüel deniliyordu

Fransızca kökenli olan "entelektüel" kelimesi soyut fikirler ve teoriler geliştirebilen ileri görüşlü, çok bilgili kimseler için; edebi eleştiri, felsefe, sosyoloji, tıp, hukuk, fen gibi eğitim alanlarında kültürel sermaye üretebilen profesyoneller için ya da sanat eseri üreten sanatçılara denilmekteydi.

entel.jpg

Entellektüel algısı

Toplum içinde entellektüel olarak bilinen kişilerin profili çizilirken şöyle bir algı oluşmuştur. Elit mekanlarda yemek yer, ilginç bir şekilde giyinir. Kibar insanlar olarak bilinirler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.