PİYASALAR

  • BIST 1009887.331.76%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Egzersiz yapmak felç riskini azaltıyor
Egzersiz yapmak felç riskini azaltıyor

Egzersiz yapmak felç riskini azaltıyor

Araştırmacılar, 925 kişi üzerinde yaptıkları incelemede egzersiz yapmanın felç (inme) riskini büyük ölçüde azalttığını ortaya koydu.  

A+A-

Çin haber ajansı Şinhua'da yer alan habere göre, İsveç'te felç geçiren kişilerin bilgileri temel alınarak ortalama 73 yaşındaki 925 kişi üzerinde inceleme yapan araştırmacılar, fiziksel olarak aktif olan kişilerin diğer kişilere göre ağır felç geçirme risklerinin daha az olduğunu ifade etti.

Araştırmacılar, yaptıkları çalışmada bireylerin inme yaşamadan önce hafif ve orta derecede fiziksel aktivitede yaptıklarında diğer kişilere göre, orta veya ağır şiddetli bir inme yerine hafif şiddetli bir inme geçirme ihtimalinin iki kat fazla olduğunu vurguladı.

HAFİF FİZİKSEL AKTİVİTELER NELER?

Araştırmacılar, haftada minimum 4 saat yürüyüş yapmayı hafif fiziksel aktivite olarak değerlendirirken orta derecede fiziksel aktiviteleri ise yüzme, tempolu yürüyüş veya haftada iki ya da üç saat koşma gibi daha yoğun egzersizler olarak tanımlandı.

Fiziksel aktivite ve egzersizlerin insan sağlığı için çok önemli olduğunu belirten çalışmanın yazarı, Göteborg Üniversitesinden Katharina S. Sunnerhagen, "Egzersiz, sağlığa birçok açıdan fayda sağlarken, araştırmalarımız, her hafta küçük bir fiziksel aktivite yapmanın bile, muhtemelen felç şiddetini azaltarak büyük bir etkiye sahip olabileceğini gösterdi." ifadelerini kullandı.

Sunnerhagen, yürütülen çalışma kapsamında ulaşılan bulguların, fiziksel aktivitenin beyin üzerinde koruyucu bir etkisi olabileceğine ilişkin giderek artan kanıtlara katkı sağladığını belirtti.

Egzersizin inme riski üzerindeki etkisinin incelendiği araştırmanın sonuçları "Neurology" dergisinde yayımlandı.

İNME/FELÇ NEDİR?

Kalp ve kanser hastalıklarının ardından en sık ölüme neden olan sağlık sorunlarından bir olan inme nedir?

genellikle yaralanma veya zehirlenme sebebiyle vücudun bir kısmı veya çoğunda yaşanan hareket etme veya hissetme yeteneğinin kaybı olarak bilinen felç, beynin herhangi bir bölgesinde oluşabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.