PİYASALAR

  • BIST 1009698.391.82%
  • ALTIN2502.6640.75%
  • DOLAR32.5850.11%
  • EURO34.8560.28%
  • STERLİN40.670.1%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. DSÖ yayınladı! Türkiye dünya birincisi
DSÖ yayınladı! Türkiye dünya birincisi

DSÖ yayınladı! Türkiye dünya birincisi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Tütün Raporu'nu Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'da kamuoyuna sunuldu.Yayınladığı raporda Türkiye tütün tüketiminin azaltılması için Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyelerini tam olarak hayata geçiren birinci ülke oldu.

A+A-

Dünya Tütün Raporu'nu Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'da Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tarafından kamuoyuna sunuldu.  Yayınlanan raporda Türkiye'nin tütün tüketiminin azaltılması için DSÖ'nün tavsiye ettiği tüm önlemleri tam olarak uyguladığı belirtildi. Türkiye tüm önlemleri tam olarak uyguladığı ve  birinci ülke olduğu belirtildi. Türkiye'nin ardından da Brezilya yer almkatadır.

Tütünün sadece sigara şeklinde içilmediği, bunun yanında çiğnenerek ya da buruna çekilerek kullanıldığına  dikkat çekilen raporda, alınan önlemlere rağmen birçok kişi için tütünden vazgeçmenin güç olduğu altını çizdi. Sigara içmeyenlerin korunması için dünya genelinde önlemlerin artırılmasına ve tütün ürünlerinin pahalandırılarak erişiminin zorlaştırılmasına rağmen her yıl 8 milyon insanın tütüne bağlı sağlık sorunları yüzünden hayatını kaybettiği ifade edildi.

sigara yasağı.jpg

Ekonomide yol açtığı büyük kayıp

Raporda, sağlık giderleri ve iş göremezlik raporları sebebiyle tütünün ekonomide açtığı kayıp ise 1 trilyon 400 milyar doları bulunduğu açıklandı. Avrupa bölgesine ilişkin istatistiklere göre Gürcistan'da erkeklerin yüzde 57'si, Almanya'da yüzde 29'u, İzlanda'da da yüzde 15,3'ü sigara tüketiyor. DSÖ, tütünün yakmak yerine ısıtılarak tüketildiği elektronik sigara gibi ürünlerin de sağlığa zararlı olduğu konusunda uyardı bulundu.

Ä°lgili resim

Elektronik sigara da sağlığa zararlı

Dünya Tütün Raporu'nda dünya genelinde her 10 kişiden 6'sının tütün tüketimine karşı en az önlemlerin alındığı ülkelerde yaşadığına belirtildi. Dünyanın yaklaşık yarısının da tütün ürünlerinin paketlerinde caydırıcı fotoğrafların bulunduğu ülkelerde yaşadıkları açıkladı. DSÖ'nün raporunda  dünyada sadece 2 milyar 400 milyon kişi tütün tüketimine son verilmesinin desteklendiği ülkelerde yaşadığını dile getirildi.

Tütünle mücadelede DSÖ'den yeni öneriler

DSÖ, ülkelere sigarayı bırakmak isteyenlere destek amaçlı telefon ve online üzerinden danışmanlık hizmeti sağlanması, ayrıca nikotin tedavilerinin de mali olarak desteklenmesi önerisinde bulundu. DSÖ'nün yayınladığı verilere göre tütün tüketenlerin sayısının toplam nüfustaki payı azaldı, ancak dünya nüfusundaki artış nedeniyle 1 milyar 100 milyonun sabit kaldığı belirtildi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.