PİYASALAR

  • BIST 1009827.451.14%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. BİLİM-TEKNOLOJİ

  3. Dev Firmaların Yapay Zeka Alanında Hataları
Dev Firmaların Yapay Zeka Alanında Hataları

Dev Firmaların Yapay Zeka Alanında Hataları

Her geçen gün farklı yenilikler ile gelişimini arttıran yapay zeka, uzmanların yapmış olduğu çalışmalar ve stratejiler ile hız kazanmış durumda. Özellikle yapay zeka uzmanlarının dahice adlandırmakta olduğu örnekler arasında yer alan DeepMind’in geliştirmiş olduğu AlphaZero algoritmesı, hiç bir şekilde insan müdahalesi olmadan aynı anda 3 farklı oyun oynayabilme özelliği ile şaşırtıyor. Peki ya yapay zeka nereye gidiyor?

A+A-

Dev Firmaların Yapay Zeka Alanında Hataları

Apple ve Google firmaları yapay zeka alanında bir çok hata yapması ile oldukça konuşulmuştu. Profesör Amy Web konu ile alakalı olarak açıklamalarda bulundu. Web yapay zeka hatalarına bağlı olarak devletlerin yapay zekayı geliştirme konusunda özel şirketlere güvenmesinin felakete yol açabileceğini iddia etti. Özellikle yapay zeka üzerinde çalışmalarını sürdürmekte olan uzmanların sağduyularına ve sakin tavırlarına karşılık hızlı bir çıkışta bulunan New York’lu profesör ve The Big Nine kitabının da yazarı Amy Webb farklı bir iddia ile gündeme geldi. Webb yapay z eka geliştirmelerinin şirketlere bırakılmaması, devletlerin bu konuda kendi çalışmalarını yürütmesi ve geliştirmesini ön görüyor.

Future Today Enstitüsünün kuruculuğunu yapan ve şirketlere stratejik konularda ortaklık gösteren Amy Webb, “Benim bakış açıma göre ufuktaki görüntü hakkında fazla bilgimiz bulunmuyor” dedi. Webb yapay zeka alanında ki gelişmelerin peş peşe geldiğini ve bu gelişmelerin bir birlerini etkileyerek ilerleyen süre zarfından daha belirleyici hale geleceğini düşünüyor. Webb bu sözlerini “ Şimdiden milyarlarca ufak gelişme görüyoruz ve bunların etkisi her seferinde birleşerek artış gösteriyor. Neticeye bakıldığında aynı anda otonom olarak kararlar alanilen sistemler oluşacak” dedi.

yapay-zeka.jpg

Geleceğin Dahisi Yapay Zeka Mı Olacak?

Her geçen gün farklı yenilikler ile gelişimini arttıran yapay zeka, uzmanların yapmış olduğu çalışmalar ve stratejiler ile hız kazanmış durumda. Özellikle yapay zeka uzmanlarının dahice adlandırmakta olduğu örnekler arasında yer alan DeepMind’in geliştirmiş olduğu AlphaZero algoritmesı, hiç bir şekilde insan müdahalesi olmadan aynı anda 3 farklı oyun oynayabilme özelliği ile şaşırtıyor. Bu algoritma içinde Webb şu sözlerde bulundu; “Bu bir hayli büyük bir sıçrama. Durup kendimize şunu sormalıyız: Eğer gelecekte bu sistemler insanların stratejilerini, bizim sonuçlarını hiç bilmediğimiz başka çözümleri uygulamak için reddederse ne olur?” açıklamalarında bulunuyor.

Yapay zeka üzerinde çalışmalar sürdürmekte olan bazı uzmanlarında ortak kanaati olan ve Webb’in dile getirdiği durum tam olarak her geçen gün ilerleme göstermekte olan yapay zeka uygulamalarına devletlerin yeterince önem vermiyor olduğu. Devletlerin yapay zeka alanında ciddi yatırımlarda bulunması gerektiğini düşünen uzmanlar ve Webb, şirketlerin kanun ya da kurallar için çok da önem arz etmediğini dile getiriyor. Öte yandan yapılan açıklamalar da “Google, Apple, Microsoft, Facebook, Amazon ve IBM sayısız yanlış karar aldığı ve hızlı çalışmak için bu hataları yaptığı” iddia edildi. Webb yapay zekada meydan gelen hatalara son olarak “ Benim en büyük endişem herkesin gerçek bir felaketin olmasını bekliyor olması. Sanki yeterince felaket olmamış gibi” sözlerini ekledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.