PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.2820%
  • DOLAR32.4250%
  • EURO34.6530%
  • STERLİN40.3410%
  1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle; Bu konuda uzun süredir aralıksız şekilde yoğun temas ve müzakereler yürüttük. Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünya piyasalarına ihracına yönelik mutabakatın İstanbul'da imzalanmasını sağladıl. Küresel gıda krizinin etkileri hafiflemeye başlayacak. Bunlar elbette bizim de memnüniyetle karşılayacağımız hususlar. Planın operasyonel boyutu inşallah İstanbul'dan yapılacak. Ukrayna'ya giden ve oradaki limanlardan gelen gemilerin emniyetli ve plana uygun seyrine birlikte yön verilecek. Yürütülen müzakereler çok hassas bir şekilde ilerledi. BM Genel Sekreteri'nin katkılarını bir kenara koyamayız. Sürecin ne kadar hassas olduğunu Odessa Limanı'na düzenlenen saldırıdan görüyoruz. Herkesten attıkları imzalara sahip çıkmaları ve sorumluklarına uygun şekilde hareket etmelerini bekliyoruz. Yoğun bir şekilde trafiğimizi artırdık. Biz anlaşmayı tüm unsurlarıyla hayata geçirmeye kararlıyız. Savaşın başından beri önceliğimiz ateşkesin sağlanmasının ardından barışın tesis edilmesi. Temenni ederim ki inşallah bunu da başarırız.

İsveç-Finlandiya ile zirve

Taviz vermeyi kimse bizden beklemesin dedik. NATO'nun kayıtlarına terör örgütlerinin girmiş olması, Madrid zirvesinin en başarılı yanıdır.

İsveç ve Finlandiya'dan teröre verilen desteğin kesilmesi noktasında somut beklentilerimiz var. İsveç'in caddelerinde polis korumasında yürüyüş yapıyorlar. Paçavraları ellerinde, malum sözde liderlerinin posterleri ellerinde. Bu şekilde yürüyorlar. Ama İsveç vatandaşının sağduyusu da ortada. 'Türkiye istiyorsa, Erdoğan istiyorsa, bunlar madem teröristtir verilmesi lazımdır' diyor. Aklıselimin gereği de bu. Oradaki bütün iltisaklı yapıların da kapatılması gerekiyor.

Kesinlikle Türkiye'den bu konuda bir taviz beklenmesin. Görüşmeleri yaptık. Gel gör ki hemen ertesi gün yine teröristler Stokholm caddelerinde gösteri yapıyorlar. Finlandiya'da gösteri yapıyorlar. İsveç somut adım atmaktan çok uzakta gözüküyor. Terör propagandası dahil, terör örgütü uzantılarını ülkemiz aleyhine faaliyette bulunmaktan alıkoymadıkları sürece bizden olumlu bir yaklaşım beklemesinler.

Bu iş zannedildiği gibi kolay değil. Ha dedik tamam hemen NATO'ya alsınlar... Yok böyle bir şey. Biz orada da bütün arkadaşlara bunu söyledik. Süreç bu şekilde işliyor. Madrid'teki bir davettir. Neticesini de bu eylemler belirleyecek. Siz teröristleri caddede koruma altında yürütürseniz, biz de bunları takip ediyoruz. Orada istihbaratımız var nerede ne olduğunu anında takip ediyoruz.

Emmanuel'le yaptığım görüşmede söyledim

Sadece İsveç ve Finlandiya değil; Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya böyle. Diğer İskandinav ülkelerinin tamamı böyle. Liderlerle görüşmede ben bunu kendilerine söyledim. Emmanuel'le yaptığım görüşmede, 'Siz ne yapacaksınız böyle devam mı edeceksiniz?' dedim. 'Bu böyle devam ederse, önümüze geldiği anda kusura bakmayın, bizim Parlamentomuz var, bu işe olumlu bakmaz' dedim.

Tahran'daki 3'lü zirve

Suriye, terör örgütlerinin yuvası haline gelmiş durumda. Dolayısıyla Suriye'ye karşı gerek Rusya gerekse İran'ın bir tavır belirlemesi gerekir.

Efes tatbikatı bunları çıldırttı

Vahdettin Köşkü'nde Miçotakis'le yemek yedik. Bu yemekte kendisine dedim ki: Bundan sonra aramıza üçüncü ülkeyi sokmayalım. Aradan geçti 3 hafta. Amerika'da Kongre'deki konuşmasını yaptı. Oradan döndü Davos'a gitti. Benzer şeyler yaptı.

Sen de siyasetçisin ben de siyasetçiyim. şunu bilmen lazım: Türkiye'ye karşı herhangi bir olumsuz adım attığın zaman benim ilk işim halkıma anlatabileceğim güçlü şeylerin olması lazım. Efes tatbikatı bunları çıldırttı.

"F-16 talebimizi engelleme girişimlerini hızlandırdıklarını görüyoruz"

Görüşmede ikili ilişkilerimize ve bölgesel konulara dair fikir alışverişinde bulunduk. Sonra bu nereden çıktıysan Yunanistan ile ilgili konular gündeme geldi. Bu tür şartlar Türkiye için geçerli değil, olacak iş de değil. Yönetimin bu net tutumunu olumlu gördüm. ABD yönetimi bu desteğini görünür kıldıkça kongredeki bazı odakların F-16 talebimizi engelleme girişimlerini hızlandırdıklarını görüyoruz. Olumlu bir kararın çıkabileceğine inanıyorum dedim.

"Mısır ile ilgili sürecin de alt düzeyde devam ediyor"

BAE bir ortak teknoloji fonu tesis edildi. Suudi Arabistan makamlarının da iş adamlarımızın sorunlarının giderilmesi konusunda yoğun bir gayret içerisinde olduklarını görüyoruz. Son dönemde İsrail ile ilişkilerimizi ve diyaloğumuzu geliştiriyoruz. 15 yıl aradan sonra İsrail'den ülkemize bir ziyaret oldu. Mısır ile ilgili sürecin de alt düzeyde devam ediyor. Üst düzeyde de bu işin olmaması söz konusu değil. Yeter ki birbirimizi anlayalım. Olmaması diye bir sebep yok.

"İyi komşuluk ilişkilerini hedefliyoruz"

Başbakan Paşinyan ile her iki ülkenin dini bayramları kapsamında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Normalleşme süreciini de konuştuk. Baştan itibaren zaten bizim kırmızı çizgimiz Azerbaycan'dı. Biz Ermenistan ile normalleşme sürecinde kararlıyız. İyi komşuluk ilişkilerini hedefliyoruz. Azerbaycan ile eş güdüm içinde Ermenistan ile olan bu yaklaşımı geliştiriyoruz.

Duhok açıklaması

Öncelikle bu PKK bunların alışılmış terör eylemlerinin bir benzeri. Aynı şekilde bunu Irak'taki dostlarımıza da söyledik. Bu terör örgütlerinin bugüne kadar alışılmış olan eylemlerinden bir tanesidir. Dert Türkiye ile Irak arasındaki bu olumlu gelişmeleri bozmak. Fırat'ın doğusu hala sıkıntılı. Burada ABD'nin maalesef olumsuz yaklaşımları var. Madrid'deki görüşmelerde de bunu söylediğim gibi Tahran'da da ABD'nin Fırat'ın doğusundan çekilmesinin gereği üzerinde durdum. Terör örgütleri bütün gücünü oradan alıyor. Biz bunu Trump'a da söylemiştik Biden'a da aynı şekilde söyledik.

Amerika bundan öncede yaptı. Bu terör kamplarında eğitim vermişlerdir. Eğitim verme çalışmaları maalesef devam ediyor. Bu taziye yayınladıkları terörist kim diye bakarsınız o da tabii çok enterasan Türkiye'ye karşı terör eylemlerinde bulunan biri. ABD'nin terör örgütüyle iş tutması kendi kazdığı çukura düşmesi sonucunu doğuracaktır. Her düzeyde ve sürekli girişimlerimize rağmen ABD'nin PKK ile iş birliği devam ediyor.

"Bunu başarabilirsek bu sayı 1 milyonu bulur"

Biliyorsunuz biz şu anda 250 bin briket ev yapmayı planlıyoruz. Ve bunları biz AFAD'ımızla beraber yapıyoruz. AFAD'ın koordinesinde şu ana kadar 100 bine yakın konutu bitirdik. Şimdi yeni çalışmaya gireceğiz. Buralara bizdeki mültecilerden geri dönüşleri ama kendi istekleriyle bu dönüşleri artıralım diyoruz. Ve bunu başarabilirsek bu sayı 1 milyonu bulur.

MİT operasyonları

İstihbarat kendine has gizlilik içerisinde bunların takibini yapıyor. Nokta atışlarla da bulduğu yerde işlerini bitiriyor. Başarılı operasyonlarına istihbarat örgütümüz devam edecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.