PİYASALAR

  • BIST 1009902.071.91%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Bütçe komisyonunda görüşülecek kadro taslağında detaylar ve beklentiler
Bütçe komisyonunda görüşülecek kadro taslağında detaylar ve beklentiler

Bütçe komisyonunda görüşülecek kadro taslağında detaylar ve beklentiler

Bütçe komisyonunda görüşülecek kadro taslağında detaylar ve beklentiler.

A+A-

633 sayılı Kanun, 652 ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde yapılan değişiklikler ile sözleşmeli personel istihdamında yeni bir model ortaya çıkmış, bu kapsamda Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığında üç yılını tamamlayan sözleşmeli personele memur kadrosuna geçiş hakkı verilmiştir.

Mamafih, sözleşmeli personeller kadro hakkında beklentiye girmiş, 6. Dönem Toplu Sözleşmenin 52 nci maddesinde tarafların görüş ve katılımıyla sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle konunun çözüme kavuşturulması noktasında mutabakata varılmıştır.


Toplu sözleşmede imza altınan alınan, yetkili sendika Memur Sen ve Çalışma Bakanlığı'nın Eylül ayından beri süregelen çalışmaları, Aralık ayı sonu itibariyle nihayete erdi. Ak Parti Grubuna sunulan taslak geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı'na takdim edildi.

Pazartesi günü plan ve bütçe komisyonunda görüşülecek kanun taslağı son halini alarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde oylamaya sunulacak. Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından personeller kanunda belirtilen hallerde kadro hakkına kavuşmuş olacak.


BAZ ALINAN TARİH KAMUOYUNDAKİ TALEPLERİ KARŞILAMALIDIR

Sözleşmeliye kadro kapsamında hali hazırda görev yapan sözleşmeli öğretmenler kadroya geçecek. Lakin kadroya geçiş için 28 Kasım 2022 tarihi baz alınacak. Bu tarihten sonra istihdam edilen öğretmenlerimiz ise Kanun Taslağı'nın 2. maddesi gereğince 3+1 sözleşmeli öğretmen şeklinde görevine başlayacak veyahut devam edecek. Burada öğretmenlerimizin ve tabi ki bu haktan yararlanacak personellerimizin talebi 28 Kasım 2022 tarihinin maddeden çıkarılması, Resmi Gazete'de yayınlanacağı günün baz alınması. Plan bütçe komisyonunda görüşülecek bu maddelerde nihai kararın beklenti yönünde olması elbette ki kanunu daha anlamlı kılacak, pek çok kişiyi daha kapsamasına imkan sağlayacaktır.

MAZERET TAYİNİ HAKKINI GARANTİYE ALMALIDIR

Kanun teklifi sunuldu. Kanunda yer alan ''Birinci fıkranın (a) ve (c) bentleri kapsamında memur kadrolarına atananlar bu Kanunun 72 ve 74 üncü maddelerinde yer alan hükümlerden sözleşmeli personel olarak geçen süreleri dâhil dört yıllık hizmet süresini tamamladıkları tarihten itibaren yararlanabilirler.'' maddesi bir çok tartışmayı beraberinde getirdi. Buna göre sözleşmeli öğretmenlikte 3 yıl olan aile birliği ve sağlık özrü tayin hakkı 4 yıla çıkmış gözükmekte. Kanundaki bu eksiklik düzeltilmezse, verilmiş bir hak geri alınmış olacaktır. Lakin diğer yandan da kanunda bir boşluk olduğu, mazeret tayinlerinin bakanlıkların inisiyatiflerine bırakılacağı gelen yorumlar arasında. Bu bağlamda müspet menfi yorumları bir kenara bırakacak, mazeret tayinlerini garantiye alacak maddelerin eklenmesi aylar veyahut yıllardır yuvalarından ayrı olan öğretmenlerimizin gönlüne su serpecek, 41. madde gereği geciktirilmiş Anayasal hakları olan aile birliği haklarına kavuşmuş olacaklardır.

4 YIL SUREYLE NAKİL YAPILAMAYACAK

Taslakta kadro hakkına sahip olacak sözleşmeli öğretmenlerimiz 4 yıl süreyle kurum içi veya kurum dışı nakil yapamayacaklardır. Bu süre göreve başlama tarihi baz alınarak hesaplanacaktır. Madde 1 gereğince uygulamaya konulacak bu durum belirli yerlerde personellerin tutulabilmesi adına uygulanmış olup öğretmenlerimizi diğer kadrolu öğretmenlerden ayıracak tek noktadır.

30 GÜN İÇERİSİNDE BAŞVURU YAPILACAK

Bunun yanı sıra plan ve bütçe komisyonunda görüşülecek taslak metninde sözleşmeli öğretmenlerimizin kadroya geçişi isteğe bağlı olup 30 gün içerisinde başvuru yapan öğretmenlerimiz bu haktan yararlanabilecek.

YENİ ALIMLARDA 3+1 SÖZLEŞMELİ İSTİHDAMI DEVAM EDİYOR


Açıklanan taslak metninde sözleşmeli istihdamı ise devam ediyor. 28 Kasım 2022 tarihinden sonra göreve başlayan ya da başlayacak öğretmenlerimiz 3+1 sözleşmeli istihdamı şeklinde görevlerini ifa edecekler. 3 yıl boyunca sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlerimiz bazı kadro haklarından yararlanamayacak, 3 yılın sonunda kadroya geçen öğretmenlerimiz ise +1 yıl sonra tayin hakkına kavuşacak. Buna istinaden eşi özel sektörde veya diğer bakanlıklarda çalışan sözleşmeli öğretmenlerimiz aile birliği hakkından 3 yılın sonunda yararlanacak.

“Sözleşmeli personelin görevden uzaklaştırılması ile disipline aykırı fiil ve hallerin gerçekleşmesi durumunda bu personele verilmesi gereken disiplin cezaları, disiplin cezası vermeye yetkili merciler ve disiplin kurulları ile disipline dair diğer hususlar hakkında Devlet memurlarının tabi olduğu hükümler uygulanır.'' Lakin Kademe ilerleme cezası veya üstü ceza alan sözleşmeli öğretmenlerimizin görevine ise yetkili amirin onayıyla son verilebilecek.


ASKERLİK, DOĞUM, ÜCRETSİZ İZİN GİBİ NEDENLERLE GÖREVİNDE OLMAYANLAR NE YAPACAK?

''28/11/2022 tarihinde askerlik, doğum, evlat edinme, görevlendirme, ücretsiz izin gibi nedenlerle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar hakkında da bu madde hükümleri uygulanır. Bunlar için birinci fıkrada belirtilen başvuru ve atanmaya ilişkin süreler yeniden hizmete alındıkları tarihten itibaren başlar.'' ibaresi bulunmakta. Bu durumda olan personeller de kadro hakkına sahip olacaklar. Konu hakkında detaylı bilgi ise gerekli birimler tarafından daha sonra yapılacak, yayınlanacak yönetmeliklerle atılması gereken adımlar belirtilecektir.

MADDE 8- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kaynak: Öğretmenleriçin

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.