PİYASALAR

  • BIST 10010084.180.28%
  • ALTIN2432.0170.67%
  • DOLAR32.2520.12%
  • EURO34.8440.14%
  • STERLİN40.5210.13%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Borsa İstanbul'dan Swap Açıklaması
Borsa İstanbul'dan Swap Açıklaması

Borsa İstanbul'dan Swap Açıklaması

Swap, iki taraflı bir varlık yada yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işleme verilen ad olarak anlatabiliriz. Yani swap işlemi bir nevi değiş-tokuş yada takas olarak bilinmektedir. Swap işlemlerinde amaç riskin en aza indirgenmesidir. Peki ya risk nasıl en aza inecek? Swap işlemlerinde faiz oranları ile döviz kurlarında ki değişimler sonucunda ortaya çıkan riskin en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır. Özellikle döviz kurlarında ki oynamaların yaşandığı zamanlarda yatırı

A+A-

Borsa İstanbul’dan Swap Açıklaması

Swap piyasasında meydana gelen ciddi değişiklikler nedeniyle Borsa İstanbul tarafından bir açıklama gerçekleştirildi. Peki ne olmuştu? Türk Lirası’nın gecelik takas faizi, Londra swap piyasasında bir gün içerisinde %330’dan %1200 seviyesine çıkması ile yankı uyandırdı. Yapılan açıklamada Borsa İstanbul’un son günlerde meydana gelen yurt dışı tezgahüstü FC Swap piyasasında oluşan sıra dışı hareketliliklerin Türk Lirası piyasalarının gerçeklerini yansıtmamakta olduğunu ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açtığını dile getirmektedir. Yapılan açıklama ile öte yandan da Borsa İstanbul’da Temmuz 2016 yılından bu yana en önemli değer kaybı yaşandığı söylendi. Kaybın %5 düşüş yönünde olduğu biliniyor.

swap4-001.jpg

Borsa İstanbul Swap Piyasası Duyurusu Ne Diyor?

Borsa İstanbul tarafından gerçekleştirilen swap piyasası duyurusunda, “Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde Borsa İstanbul Grubunun ana stratejilerinden biri ülkemiz finansal kurumlarının bilanço risklerinin yönetilmesini mümkün kılacak Pazar yerlerinin oluşturulmasıdır. Aynı şekilde 2009 yılı G20 Pittsburgh zirvesinden çıkan en önemli sonuçlardan birisi de tezgahüstü türev işlemlerin organize piyasalarda merkezi takas sürecine dahil edilmesidir. Bu kapsamda 2018 yılı Ekim ayında faaliyete geçen ve Merkezi Karşı Taraf hizmeti verilen Borsa İstanbul FX Swap Piyasası, açıldığı günden bugüne 40 milyar Amerikan Doları işlem hacmine ulaşmış olup, hedeflenen ilk aşama başarıyla tamamlanmıştır.

swap6.jpg

Son günlerde yurtdışı tezgahüstü FX Swap Piyasasında meydana gelen sıra dışı koşullar Türk Lirası piyasalarının gerçekleri yansıtmamakta ve arzu edilmeyen fiyat hareketlerine yol açmaktadır. Borsamız nezdindeki swap piyasasında ise sağlıklı ve olağan şekilde oluşmaya devam etmektedir. Bu nedenle yurtdışı tezgahüstü piyasadan yurtiçi organize piyasamıza erişim sağlanmasının sağlıklı fiyat oluşumuna katkıda bulunacağı aşikardır. Bu amaç ile gerek Borsa İstanbul Piyasalarına üye Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı bankalar gerekse yurtdışı tezgahüstü piyasada aktif finansal kurumlar borsamızda bu işlemlerini yapabilmeleri mümkün olup tüm piyasa oyuncularını bu işlemleri yapmak için borsamıza davet ediyoruz.” Açıklamaları ile 28 Mart tarihinde resmi duyuruda bulunmuştur.

Merkez Bankası Rezervlerinde Artış Var

Meydana gelen dalgalanmalar ile beraberinde Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, rezervlerde dönemsel olarak dalgalanmalar gözlendiğini fakat rezervlerin istikrarlı bir şekilde artış gösterdiğini dile getirdi. Çetin’in yaptığı açıklamada “ Son bir hafta içerisinde toplam rezervimiz tüm kalemlerde gözlenen 4.3 milyar dolar artışla 27 Mart itibari ile beraberinde 96.7 milyar dolar seviyelerine ulaştı” dedi.

swap10.jpg

Swap İşlemi Nedir?

Swap, iki taraflı bir varlık yada yükümlülüğe bağlı olan nakit akışını aralarında değiştirdikleri işleme verilen ad olarak anlatabiliriz. Yani swap işlemi bir nevi değiş-tokuş yada takas olarak bilinmektedir. Swap işlemlerinde amaç riskin en aza indirgenmesidir. Peki ya risk nasıl en aza inecek? Swap işlemlerinde faiz oranları ile döviz kurlarında ki değişimler sonucunda ortaya çıkan riskin en aza indirgenmesi amaçlanmaktadır. Özellikle döviz kurlarında ki oynamaların yaşandığı zamanlarda yatırımcıların bu oynamalardan meydana gelebilecek riskin önüne geçmek yada en aza indirgemektir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Türk Lirası’nda meydana gelen hızlı değer kaybının ve hareketliliğin önüne geçmek için bankaların swap işlemlerine kısıtlama koymuştu. Yapılan sınırlandırmada bankaların yurt dışında yaptığı bir bacağı döviz diğer bacağı Tük Lirası olan para swaplarının ve benzeri işlemlerin, bankaların yasal öz kaynaklarının %25’ini geçmeyeceğini duyurmuştu. Ayrıca bu sınırlandırmaya bankaların vadeli Türk Lirası alım yönünde gerçekleştirecekleri opsiyon, forward ve benzeri swap dışında ki türev işlemlerinin de dahil edildiği belirtilmişti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu BDDK’nın almış olduğu bu önlem, Türk Lirası’nda meydana gelen kayıpların geri alınmasında ön ayak olmuş bir adımdır. Bu durum Türk Lirası’nın yaşamakta olduğu oynamalarını engellemek için swap işlemlerine kısıtlama getirilerek spekülatif işlemlerin önünü kesmiş oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.