PİYASALAR

  • BIST 10010194.08-0.24%
  • ALTIN2436.613-0.33%
  • DOLAR32.178-0.04%
  • EURO34.623-0.85%
  • STERLİN40.244-0.16%
  1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Bakanlık için kulislerde adı geçen flaş isimler
Bakanlık için kulislerde adı geçen flaş isimler

Bakanlık için kulislerde adı geçen flaş isimler

Başkan Erdoğan bugün saat 21.00''da yeni kabineyi açıklayacak. Ankara Kulislerinden gelen bilgilere göre, bakan olan isimlerden biri çok şaşırttı.

A+A-

Başkan Erdoğan'ın yeni kuracağı kabinede kulis bilgilerine göre, İlk 4 isim belli oldu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın adı Milli Savunma Bakanlığı için geçiyor.

İŞTE O BAKANLAR

İlk Cumhurbaşkanlığı Kabinesi:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül

Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı: Zehra Zümrüt Selçuk

Çevre ve Şehircilik Bakanı: Murat Kuru

Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı: Fatih Dönmez

Gençlik ve Spor Bakanı: Mehmet Kasapoğlu

Hazine ve Maliye Bakanı: Berat Albayrak

İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu

Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Ersoy

Milli Eğitim Bakanı: Ziya Selçuk

Milli Savunma Bakanı: Hulusi Akar

Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca

Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Mustafa Varank

Tarım ve Orman Bakanı: Bekir Pakdemirli

Ticaret Bakanı: Ruhsar Pekcan

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı : Cahit Turan

Mevlüt Çavuşoğlu kimdir?

Mevlüt Çavuşoğlu, (5 Şubat 1968, Alanya), Türk siyasetçi, diplomat, iş adamı ve mevcut Türkiye Dışişleri Bakanı.Bu görevinden önce 2013-2014 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ve 2010-2012 tarihleri arasında ise Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı görevlerini yürüttü.

Mevlüt Çavuşoğlu, 5 Şubat 1968 tarihinde Antalya'nın Alanya ilçesinde doğmuştur. Babasının adı Osman, annesinin adı Fatma'dır. Özel H. Emin Paşa Lisesi’ni birincilikle tamamladı. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra asistanlık bursu kazanarak ABD'deki Long Island Üniversitesi'ne geçti. 1991 yılında "ekonomi" dalında master derecesi aldı ve bu üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1993 yılında Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde "Avrupa Birliği Uzmanlığı"nı tamamlayan Çavuşoğlu, aynı sene Bilkent Üniversitesi’nde doktora programına da başladı. Ardından Avrupa Birliği bursu kazanarak London School of Economics'te "Çevre Ekonomisi ve Sürdürülebilir Kalkınma" üzerine doktora yaptı. 1995 yılı içerisinde Çevre Bakanlığı’nda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) için çalıştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kurucu üyesidir. 2002, 2007, 2011 genel seçimlerinde ve Kasım 2015 genel seçimlerinde Antalya milletvekili seçildi. Partide Dış İlişkiler Koordinatör Başkan Vekili olarak görev aldı[2] 2010 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne (AKPM) başkan seçildi. 23 Ocak 2012'de bu görevi Fransız siyasetçi Jean-Claude Mignon'a devretti. Ömer Çelik'in bakan olmasıyla boşalan Parti Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirildi. Ayrıca yine Ömer Çelik'ten sonra yerine 2013 yılında Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı oldu.

25 Aralık 2013 tarihli kabine revizyonunun ardından Egemen Bağış'tan boşalan Avrupa Birliği Bakanlığı görevine atandı. 29 Ağustos 2014 tarihinde Ahmet Davutoğlu başkanlığında oluşturulan 62. Türkiye Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi. 13 Eylül 2015 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı oldu.

24 Kasım 2015 tarihinde kurulan 64. Türkiye Hükûmeti'nde yeniden Dışişleri Bakanlığı görevine atandı.

ld.jpg

Hulusi Akar kimdir?

Orgeneral Hulusi Akar; 1952 yılında Kayseri'de doğdu, 1972 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1973 Yılında Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1980 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı çeşitli birliklerde takım komutanlığı yapan Orgeneral Akar, 1982 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu, ardından kurmay subay olarak 7'nci Piyade Alayı'nda Karargâh Bölük Komutanlığı, 12'nci Piyade Tümen Komutanlığı'nda Lojistik Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Genel Sekreterliği'nde Plan Subaylığı, Kara Harp Akademisi Öğretim Üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (Afsouth Napoli/İtalya) İstihbarat Başkanlığı'nda İstihbarat Subaylığı, Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı'nda İstihbarat Şube Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği'nde Plan Subaylığı, Genelkurmay Başkanlığı'nda Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek Türk Görev Kuvveti Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1998 yılında tuğgeneralliğe terfi etti. Tuğgeneral rütbesi ile 51'inci İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı ve Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (Afsouth Napoli/İtalya) Plan Prensipler Başkanlığı görevlerinde bulundu, 2002 yılında tümgeneralliğe terfi etti.

Tümgeneral rütbesi ile Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yürüttü, 2007 yılında korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ve 3'üncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra, 2011 yılında orgeneralliğe terfi etti.

Orgeneral rütbesi ile Genelkurmay 2.Başkanlığı Görevini yürüttü, 2013 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine atanmıştır.

2015 yılı Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura'da Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirilmiştir.

Şule Akar ile evli olan Orgeneral Hulusi Akar'ın iki çocuğu var ve İngilizce biliyor. 

fatihdonmezmustesar.jpg

Fatih Dönmez Kimdir?

Fatih Dönmez, 1965 yılında Bilecik’te doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladı. 1987 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 2005 yılında e-MBA sertifika programını tamamladı. İş hayatına NETAŞ’ta Ar-Ge mühendisi olarak başladı. İş hayatı boyunca enerji ve Telekomünikasyon firmalarında değişik kademelerde yöneticilik yaptı.

1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İGDAŞ’ta Etüt ve Proje Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.

2002 yılından itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi İştirakler Daire Başkanlığında, İştirakler Genel Koordinatörü olarak; İBB iştiraklerinin yönetim kurullarında başkan ve üye olarak görev yaptı. Türkiye Elektrik Sanayi Birliği’nin (TESAB) kurucuları arasında yer alan Dönmez, aynı zamanda TESAB yönetim kurulu üyeliği de yaptı.

4 Ocak 2008’de EPDK Kurul üyeliğine atanan Dönmez, EPDK’nın üyesi olduğu ERRA’da (Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği) 2008 ve 2010 Genel Kurullarında üye ülkelerin temsilcileri tarafından Yönetim Kurulu üyesi seçildi. ERRA’nın strateji raporunun hazırlanmasına öncülük ederek, arz güvenliği komitelerinde görev aldı.

Enerji sektöründe birçok yazı ve rapora imza atarak; arz güvenliği, enerji yoksulluğu, doğal gaz projeksiyonları, enerji sektöründe Ar-Ge, stratejik planlama, performans yönetimi, fizibilite hazırlama, organizasyon geliştirme ve şirketlerin AB’ye uyumu gibi konularında çalışmalar yürüttü.

24.12.2015 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarlığına atanan Fatih Dönmez, evli ve 3 çocuk babasıdır.

ggd-004.jpg

Berat Albayrak kimdir?

İş adamı ve siyasetçi olan Berat Albayrak, 21 Şubat 1978 tarihinde hayata gözlerini açmıştır. Aslen Trabzon’un Of ilçesinin Yenice köyünden olan Berat Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Erdoğan ile evlidir. Lise eğitimini  Özel Fatih Koleji'nde bitirerek üniversite eğitimini ise İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nden tamamlayarak mezun oldu. Yüksek lisans eğitimi ise New York'taki Pace Üniversitesi'nde finans üzerine MBA yaparak tamamlayan Berat Albayrak, bankacılık ve finans alanında ihtisas sahibidir. Öte yandan yüksek lisans eğitiminin bitmesiyle birlikte Türkiye'ye yeniden dönen Berat Albayrak, doktora eğitimini de enerki kaynaklarının finanmanı üzerine aldı.

Yüksek lisans eğitimi esnasında Çalık Holding’de görevler üstlenmeye başlayan Berat  Albayrak, geçmiş dönemde Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığı görevinde bulunmuştur. Ahmet Akif (2006), Mahinur (2009) ve Sadık (2015) adında üç çocuğa sahip Berat Albayrak; 2002 tarihinde çalıştığı Çalık Holding'in ABD ofisinde Finans Direktörlüğü,  2006 tarihinde Çalık Holding'in Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı ve 2007 tarihinde ise yineÇalık Holding'e (CEO) Genel Müdür olarak göreve layık görüldü. 7 Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti milletvekili olarak tayin edilerek siyaset alanındaki faaliyetlerini gerçekleştirmeye başladı. 64. 65. ve 66. Hükümet'te üst üste Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak seçilen Berat Albayrak, 24 Kasım 2015 tarihinden bu yana Enerji ve Tabii Kaynaklarını görevini icra etmektedir. Pek çok şirkette üst düzey işler gerçekleştirerek başarısını taçlandıran Berat Albayrak, BTİ Eğitim Kurumları şirketinde Yönetim Kurulu Başkanı ve Nun Eğitim Kültür Vakfı’nın kurucusudur. 

Yeni Kabine Sistemindeki Bakanlıklar 

 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürüldü. Yeni yapılanma kapsamında bazı bakanlıkların da isimleri değişti. "Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı."

cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi yeni kabine yeni bakanlar

Birleştirilen bakanlıklar ve yeni isimleri 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26'dan 16'ya düşürüldü. Yeni yapılanma kapsamında bazı bakanlıkların da isimleri değişti. Birleştirilen bakanlıklar ile yeni isimleri şöyle: 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birleştirildi. Yeni ismi : Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı birleştirildi. Yeni ismi : "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı birleştirildi yeni ismi :  "Ticaret Bakanlığı"

yeni kabine yeni bakanlar isimleri listesi


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı birleştirildi yeni ismi : "Tarım ve Orman Bakanlığı"
Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Bakanlığı birleştirildi yeni ismi : "Dışişleri Bakanlığı"
Maliye Bakanlığı'nın yeni "Hazine ve Maliye Bakanlığı" oldu. Ekonomi alanında 6 olan ilgili bakanlık sayısı 3'e inerken Başbakan Yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı çatısı altına geçti. 
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yeni adı ise "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı" oldu.

Cumhurbaşkanlığı ofisi isimleri ve görevleri nedir 

Yeni sistemde tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda faaliyet yürütecek olan doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı 4 ofis olacak. Bu afislerin isimleri şöyle : Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi. Bu ofislerin görevleri şöyle:

Yatırım Ofisi ile büyük yatırımlar desteklenerek yatırımcıların önü açılacak. Finans Ofisi ile İstanbul Dünya Finans Merkezi Projesi yürütülecek ve Türkiye cazibe merkezi haline getirilecek.

Dijital Dönüşüm Ofisi ile devlet dijitalleşecek ve evraklar azalacak. Büyük veri analizi ve yapay zeka uygulamalarıyla yönetim yükü hafifleyecek, bürokrasi azalacak ve devlet hızlanacak.

Dijital Dönüşüm Ofisi 

 Türkiye'nin siber güvenlik alanında güç kazanması olacak.

İnsan Kaynakları Ofisi ile yeteneklerin keşfi sağlanacak ve kamunun performansı artırılacak.

Başkanlık makamları 

Yeni yönetim modelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlı 8 başkanlık şöyle : Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu, Milli İstihbarat Başkanlığı (MİT), Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı

Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yeni sistemdeki adı "Milli İstihbarat Başkanlığı" oldu. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde olacak Savunma Sanayii Müsteşarlığı da başkanlığa dönüştürüldü.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kurulları 

 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşturulacak 9 kurul politika önerileri yapacak, bilimden, sağlık ve gıda politikalarına kadar stratejik ve uzun vadeli vizyonlar geliştirecek. Bu kurullar doğrudan Erdoğan'a bağlı olacak. Kurullar şunlar : Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu.

MUSTAFA VARANK KİMDİR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a en yakın isimlerden Mustafa Varank, İmam Hatip Lisesi'nden mezun olduktan sonra ODTÜ Siyasi Bilimler Akademisi'nde lisans eğitimi aldı. Varank, ODTÜ'deki eğitiminin ardından yurtdışında eğitimini sürdürdü.

Yeni kabinede olması beklenen Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı olarak görev yapıyor.

15 TEMMUZ ŞEHİDİ İLHAN VARANK'IN KARDEŞİ

Mustafa Varank'ın ağabeyi İlhan Varank, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit oldu. Hain darbe girişiminde önce Vatan Caddesi'ne giden İlhan Varank, oradaki direnişin sonuç vermesi ve darbecilerin teslim olmasından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına gitti. İlhan Varank burada halka ateş açan darbeciler tarafından vurularak şehit edildi. Hayatını bilime adayan Varank, profesör unvanıyla Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanlığı görevini yürütüyordu.

 

varank-001.jpg

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.