PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.2820%
  • DOLAR32.4250%
  • EURO34.6530%
  • STERLİN40.3410%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri neler?
Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri neler?

Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri neler?

İslam aleminin en önemli günlerinden olan Aşure günü sonunda geldi. Bu özel günde Müslümanlar aşurelerini yaparak ihtiyaç sahipleri ve yakınlarıyla paylaşacak. İşte aşurenin yapılışı ve aşure için gereken malzemeler…

A+A-

Aşure, tarihsel süreçteki anlamının yanı sıra, bu günü özel kılan anlamlara da sahiptir. Aşure gününde yapılan aşureler yakınlarla ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşılmaktadır.

Aşure Nedir?

Aşure, etimolojik olarak bakıldığında İbranice bir kelimeden gelmektedir. Aşure kelimesinin orijinali “aşura” olarak bilinmektedir.

Ayrıca aşure kelimesi kelime olarak da 10 anlamına gelmektedir. Bu anlamı, hicri takvimdeki Muharrem ayının 10. gününe denk gelmesinden kaynaklanmaktadır. Her sene Muharrem ayının belli bir haftasında aşureler yapılır ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşılır.

Aşure Nasıl Ortaya Çıktı?

Aşurenin ilk ortaya çıkışı ile ilgili anlatılan hikayelerden en çok yaygın olanı Nuh peygamber ile ilgili olan olaydır. Bu hikayeye göre Nuh peygamberin gemisi Ağrı Dağı’nda karaya oturduktan sonra, hayatta kalmayı kutlamak için özel bir yemek yapılmak istenmiştir. Ancak bu yemeği yapmak için gereken malzeme sayısı ve çeşidi de azdır. Bu durumda eldeki malzeme ile bir yemek yapılmak istenmiştir. Eldeki bütün malzemeler karıştırılır ve adına tatlı çorba denilen yemek yapılır. Bu tatlı çorba o yıldan sonra her yıl düzenli olarak pişirilmiştir.

Aşure Günü Ne Zaman?

Aşure günü ile ilgili anlatılan hikayelerin hepsi Muharrem ayının 10. gününde gerçekleşmiştir. Bu özel gün bu sene 9 Eylül Pazartesi günü kutlanacak.

Aşure günü gelecek yıl ise 29 Ağustos 2020 tarihinde kutlanacak.

Neden Aşure Yapılır?

Aşurenin dağıtılması olayı Alevilikle ilgilidir. Alevilik kültüründe aşurenin yapılmasının ve dağıtılmasının en temel nedeni Kerbela Savaşı’dır. 680 yılının Muharrem ayının 10. gününde Kerbela Savaşı meydana gelmiştir. Hz. Hüseyin bu savaşta şehit edilmiştir. Bu olayın muharrem ayının onuncu gününde gerçekleşmesi aşureyle ilişkilendirilmektedir.

Aşure hiçbir hayvansal gıda içermemektedir ve muharrem ayında dağıtılır. Aşure dağıtılmasının asıl nedeni ise Ali Zeynel Abidin isimli imamın Kerbela Savaşı’ndan kurtuluşunu kutlamak ve bu kurtuluş için mutluluğu göstermektir.

Aşure Orucu
Aleviler, Muharrem ayında 15 gün oruç tutmaktadır. İlk üç gün tutulan oruca Masum- u Pak denilmektedir. Bu üç günden sonraki oruca ise Muharrem Orucu denilmektedir. Muharrem ayında tutulan orucun nedeni Kerbela Savaşı’ndaki şehitleri anmaktır.

Aşure İçin Gereken Malzemeler

- 3 bardak pişmemiş tam taneli buğday veya arpa

- 1 can bardak konserve nohut, durulanır ve süzülür

- 1,5 bardak konserve donanma fasulyesi, durulanır ve süzülür

- 1/4 fincan pişmemiş pirinç

- 3 çorba kaşığı kurutulmuş kuş üzümü

- 3 çorba kaşığı çam fıstığı

- 8 kuru kayısı, parçalar halinde kesilmiş

- 3 bardak şekeri

- 2 tarçın çubukları

- 1 portakal rengi (isteğe bağlı)

- 1 limonun kabuğu (isteğe bağlı)

- 2 çorba kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)

Aşurenin Yapılışı

Bir gece önceden buğday veya arpa bol su koyulan bir tencerede bekletilmelidir.

Kaynatma işlemi başlamalı ve 10 dakika kadar yavaşta kaynatılma yapılmalıdır.

Daha sonra ocak kapatılmalı ve tahılı soğutulmalı ve bir boyunca ıslatılmalıdır.

Ardından nohut, fasulye, pirinç, kuru meyve, şeker ve isteğe bağlı olarak gül suyu veya portakal ve limon kabuğu rendesi eklenmelidir.

Bu karışım kıvamı koyunlaşana kadar bir tahta kaşıkla karıştırılarak pişirilmelidir.

Koyulaşan aşure ocaktan alınmalı ve servis tabaklarına koyulmalıdır. Soğuduktan sonra üzeri kapatılan aşureler servise hazırdır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.