ANKA-3’ün özellikleri belli oldu
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen "ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi"nin (MİUS) özellikleri belli oldu.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan kanat formundaki insansız savaş uçağı ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) Mart 2023’te ilk kez görüntülendi.
ANKA-3’ün teknik özellikleri ise belli oldu. MRBS’23’te yapılan sunuda ANKA-3 sisteminin teknik özellikleri açıklanırken 6.500 kg maksimum kalkış ağırlığına sahip olması bekleniyor.
ANKA-3'ün teknik özellikleri şöyle:
Anka ve Anka II ile ortak aviyonik mimari ve Yer Kontrol İstasyonu
Düşük radar görünürlüğü
Yüksek hızda intikal
Yüksek faydalı yük kapasitesi
LoS/BLOS (Uydu Kontrolü)
Max. Kalkış Ağırlığı: 6500 kg
Faydalı Yük Kapasitesi: 1200kg
Servis İrtifası: 40kft
Dayanım: 10 saat @ 30kf
Seyir Hızı: 250kts/0.42M @ 30kf
Azami Hız: 425kts/0.7M @ 30kf
MRBS’23’te konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ise proje ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kotil, ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi ilk uçuşa hazırlandığı ifade etti. Kotil açıklamasında, "ANKA-3’ün uçuşuna gün sayıyoruz. Öncesinde küçük bir delta kanat yapıp uçurduk. Nasıl uçtuğunu biliyoruz" dedi.
TUSAŞ ANKA-3 MİUS’un ilk görselleri paylaşılmıştı
TUSAŞ ANKA-3 Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin ilk görselleri ve ilk uçuşa kadar test takvimi paylaşılmıştı. Yeni Şafak tarafından aktarıldığı üzere Ocak 2023’de ilk prototipin yapısal montajı tamamlandı. Şubat-Mart 2023’te ise montaj ve yer testlerinin tamamlanması bekleniyor. Nisan 2023’de motor çalıştırma ve taksiye başlayacak olan ANKA-3 MİUS’un ilk uçuşu için de aynı ay hedefleniyor.
ANKA-3 MİUS’un görev tanımlarında hava-yer, SEAD-DEAD (Hava Savunnma Sistemlerinin Bastırılması-Yok Edilmesi), İGK (İstihbarat-Keşif-Gözlem) ve Elektronik Harp gibi görevler yer alıyor. ANKA-3’e ilişkin görsellerde iç silah istasyonlarının yanında muadillerinden farklı olarak dış silah istasyonları da opsiyon olarak yer alıyor. Dış silah istasyonlarında TEBER-82 ve TEBER-81 güdüm kitli genel maksat bombaları göze çarpmakta. 7 ton sınıfında olacak ANKA-3’te ilk etapta AI-322 veya muadili bir turbofan motorun kullanılacağı değerlendirilebilir.
ANKA-3, ilk olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından 2023 Bütçe Görüşmesi’nde duyurulmuştu:
"TUSAŞ’tan yeni tip insansız jet savaş uçağımız geliyor, bu da yeni müjdemiz. İnsansız hava araçlarında kabiliyetimizi daha ileri noktaya taşıyacak yeni nesil projemiz: ANKA-3 MİUS. ANKA-3; jet motoru ve hızıyla, yüksek yük taşıma kapasitesi ve radarda neredeyse görünmeyen kuyruksuz yapısıyla İHA alanında yeni bir sayfa açacak. Önümüzdeki yıl ANKA-3 MİUS projemizden müjdeleri inşallah milletimizle paylaşmaya devam edeceğiz."
Yüksek yük taşıma kapasitesi ve kuyruksuz yapının sağladığı düşük radar izi gibi detaylar göz önüne alındığında ANKA-3 MİUS’un Bayraktar KIZILELMA’nın yanında yer alacak hava-yer odaklı bir derin taarruz platformu olacağı değerlendirilebilir.
Dikkat çeken bir diğer husus ise ANKA-3’ün sınıfını belirtmek maksadıyla MİUS ibaresinin yer almasıdır. Bu açıdan MİUS, SİHA ve TİHA gibi Türkçe sınıflandırmaların devamı olarak da ele alınabilir.
DefenceTürk
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.