PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2439.2820%
  • DOLAR32.4250%
  • EURO34.6530%
  • STERLİN40.3410%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Anıtsal Şimşir Ağacı
Anıtsal Şimşir Ağacı

Anıtsal Şimşir Ağacı

Yapraklarını hiç dökmeyen ve her mevsim yeşil kalan Şimşir Ağacı'ndan kaşık, tarak ve trekkingler için yürüyüş batonu yapılıyor.

A+A-

Üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü açık yeşil renkli, yaprakları serttir. Gölgeye dayanıklı olduğundan yüksek ağaçların altında da yaşamını sürdürebilir. Saf orman oluşturabildiği gibi kayın, gürgen, ladin, kızılağaç, göknar, akçaağaç ve mürverle karışık orman kurabilir. Şubat-mart aylarında açan çiçekleri sarı renkli, içinde altı tane tohum taşıyan meyveleri kapsül biçimindedir. Güney Avrupa, kuzey Afrika, batı Himalaya ve Karadeniz ormanlarında 2000 metre rakıma kadar olan yerlerde yetiştiği görülmektedir.  Yılın her mevsiminde yapraklı bir ağaç türüdür. Mevsim geçişlerinde hafif soluyormuş gibi bir havası olsa da mevsim ortalarında canlanır ve genişleme gösterir.
Şimşir Ağacın Özelliği
Şimşir ağacının odunu çok dayanıklıdır. Şimşir tarakçılık, kemik tarakçılığın başlangıcını oluşturur. Doğal yapısı gereği saç diplerine masaj yaparak kan akışını hızlandırırken elektriklenme yapmaz ve saç diplerinde alerjik tepkilere neden olmaz. 
Şimşir ağacı her mevsim yeşil kalan yapraklı ve sert yapısı ile ön plandadır. Şimşir ağacının işlenmesi diğer ağaç türlerine göre daha zordur ancak yapısı itibarıyla hem sağlam hem sağlıklıdır.
Özellikle mutfak gereçlerinde kaşık olarak kullanılan şimşir hafifçe zeytinyağı veya ayçiçek yağıyla yüzeyi yağlandığında sadece bu yağı bir kereliğine emer ve gözenekleri bu yağ ile dolduğundan bir nevi dışında koruyucu katman oluşur. Daha sonraki kullanımlarda katı veya sıvı maddeler içerisine nüfuz etmez.
Şimşir ağacının bakteri oluşmasını önleyici özelliği vardır.

ryrytry.jpg

 

Şimşir Ağacının Faydaları:
       Vücudu terleterek yüksek ateşi düşürür ve kişiyi rahatlatır.
       Karaciğer hastalıklarına da çok faydalıdır.
       Kanı temizler.
       Kabızlığı gidermekte ve hazmı kolaylaştırma da faydalıdır.
       Sara gibi sinir bozukluklarına ve romatizmaya çok iyi gelir.
       Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına da çok iyi gelmektedir.
       Şimşir ağacının yaprakları kaynatıldıktan sonra ılıyan suyu ile saçlar ovularak yıkanırsa saç dökülmelerini azaltmaya yardımcı olur.

 

Şimşir Ağacı  Büyütmek İçin:

opipyiuytr.jpg
Şimşir ağacı tohumlarla üretilebilir, ancak şiddetle tavsiye edilmez. Çünkü tohumlar çok geç büyüyor. Üretim çoğunlukla çelik ve bölme şeklindedir. Ekim-Kasım gibi aylar da 7.5 – 15 cm arasında bir  uzunluklarda üretilen yarı ahşap çelikler açık bir  hava yada soğuk hava yastıklara kolaylıkla bağlanabilir. Köklü çelikler ilkbaharda büyüyen yastıklara aktarılır. Geliştirilen dokümanlar 20-30 cm aralıklarla ayrılır ve dikilir. Besleyici, soğuk, humus, nemli, gevşek, kalkerli topraklarda toprakların gelişimi için uygundur. Donmaya duyarlı bir ağaçtır. İklim ılıman ve nemli olduğunda, ağaçların altında bile büyür. Ahşap sanayi de oyma sanatı ve el sanatlarında kullanılan bir ahşap türüdür. Genellikle dik dururlar, çoğunlukla sert dallar, yaklaşık 1 cm uzunluğunda eliptik şekiller ve kenarlar. Ayrıca bahçe kenarlarında çit olarak veya çeşitli kesiklerle bahçelerde bir heykel olarak kullanılır, çünkü bu görüntü ve makyaj çok pratiktir. Şimşir ağacı makaslarla şekillendirilmiştir ve bahçe ve  park gibi gölgeli alanlarda kolayca kullanılabilir.

Bilinen bileşim ayrıca dalların kabuklarında ve yaprağında alkaloidler, uçucu yağlar, taninler ve reçineli bileşikler içerir. Bu şimşir ağacı  her alanda kullanılabilir. Ahşap olarak  da kullanılır. Şimşir dallarının kabuklarını ve yapraklarını tıbbi amaçlı için de  kullanılır. Bununla birlikte, bir doz aldığınızda diyare ve kusma gibi semptomların görülme riski vardır. Bu nedenle, zehirlenmeye yol açtığı için tıbbi amaçlı olarak kullanılması çok yaygın  olduğu söylenemez. Güzel görünümlü ve güzel kokulu yaprakları nedeniyle bahçelerde dekoratif bir ağaç olarak yetişmek oldukça güzel olacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.