PİYASALAR

  • BIST 1009458.27-0.7%
  • ALTIN2495.110.45%
  • DOLAR32.5920.13%
  • EURO34.8040.12%
  • STERLİN40.604-0.08%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Ağız kokusu nasıl geçer? Ağız kokusuna iyi gelen yöntemler! Ağız Kokusuna İyi Gelen Bitkiler
Ağız kokusu nasıl geçer? Ağız kokusuna iyi gelen yöntemler! Ağız Kokusuna İyi Gelen Bitkiler

Ağız kokusu nasıl geçer? Ağız kokusuna iyi gelen yöntemler! Ağız Kokusuna İyi Gelen Bitkiler

Nefesin ya da ağzın kokması, sosyal bir sorun olduğu için de, bazı sağlık problemlerine işaret ettiği için de önemlidir. Ağız kokusu toplumda çok yaygın bir durum. Kişide özgüven kaybına yol açan ve eşler arasında uyumsuzluğa neden olan ağız kokusu, toplumda birçok kişinin ortak sorunu olarak dikkat çekiyor. İşte, ağız kokusuna iyi gelen yöntemler....

A+A-

DİŞLERİNİZİ FIRÇALAYIN: Yumuşak diş fırçası yerine orta diş fırçası kullanılmalıdır. Bakteri plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişler günde iki defa fırçalanmalı ve her gün diş ipi kullanılmalıdır. Fırçalama sonucu yüzde 90 oranında ağız kokusu giderilecektir. Bu fırçalama gün içerisinde birkaç defa tekrarlanabilir.

DİLİNİZİ FIRÇALAYIN: Ağız kokusuna neden olan dildeki tabakalaşmayı önlemek için dil fırçalamak alışkanlık haline getirilmelidir.

ALKOLSÜZ GARGARA TERCİH EDİN: Piyasadaki ağız kokusu giderici gargaraların alkolsüz olanları tercih edilmelidir.

ÇİNKOLU SAKIZ ÇİĞNEYİN: Çinkolu sakızlar ve çinkolu diş macunları tercih edilmelidir.

DİŞ HEKİMİ KONTROLÜ ŞART: Diş ve diş eti hastalıkları, ağız muayenesi ve bakımı için diş hekimi düzenli olarak ziyaret edilmelidir. Ağızdaki tüm diş çürükleri, kırık dolgular veya kron-köprüler tedavi ettirilmelidir.

PROTEZLER TEMİZLENMELİ: Protez, dolgu, diş köprülerinin aralarına kaçan ve orada kalan yiyecekler kötü kokuya sebep olacağından, bu protezler çıkarılarak temizlenmelidir.

BOL SU İÇİN: Ağız kokusuna neden olan ağız kuruluğunu önlemek için bol bol su içilmelidir.

LİMON KABUĞU VE MAYDANOZ TÜKETİN: Mümkün olduğunca maydanoz, kahve tanesi ve limon kabuğu gibi kokuyu önleyici yiyecekler tüketilmeli; pastırma, sucuk gibi baharatlı yiyeceklerin hemen ardından dişler fırçalanmalıdır.

ağız kokusu

Ağız kokusu Neden olur?

Ağız kokusu, ağzımızda bulunan bakterilerin ‘hidrojen sülfür’ içeren ürünlerinden dolayı ortaya çıkmaktadır.  Ağız sağlığına dikkat eden kişilerde bakteri sayısı az iken, dikkat etmeyen kişilerde ise fazladır.

Ağız Kokusu Kaç Çeşittir?

Ağız kokusu psikolojik, patolojik ve fizyolojik olmak üzere üçe ayrılır.

Fizyolojik Ağız Kokusu 

 Beslenme alışkanlığına bağlıdır. Aç olduğumuz zaman ağzımızda oluşan o koku, fizyolojik bir ağız kokusudur.

Fizyolojik Ağız Kokularına Sebep Olan Nedir?

Yüksek protein içerikli kırmızı et, balık, süt ve süt ürünlerinin, bakterilerle ile etkileşmesinden meydana gelir. Soğan, sarımsak tükettiğimiz zaman ağız kokusu yaparlar çünkü yapılarında sülfür bulunmaktadır.  Sigara içmek, alkol almak ve kahve tüketmekte ağız kokusu yapar.

Fizyolojik Ağız Kokusuyla Nasıl Başa Çıkılır?

Ağız temizliğimize dikkat edip, önem verdiğimiz taktirde ortada sorun kalmayacaktır.

Patolojik Ağız Kokusu Nedir?

Bu tip ağız kokuları maalesef ki kalıcıdır. Yani diş fırçalayarak vs. bu sorunun üstesinden gelemeyiz. Sorunun kaynağına inip, ona göre tedavi sürecine başlamak gerekir.

 

Patolojik Ağız Kokusu Neden Olur?

Patolojik ağız kokusu, ağız-yutak hastalıklarından meydana gelen bir kokudur. Diş ve diş etinize ne kadar baktığınız, özen gösterdiğiniz çok önemlidir.  Bu kokuya ağzımızda kalan gıda atıkları, tükürük ve ağızda toplanan lökositler yol açar.

dil fırçalamak
Psikolojik (Halitofobi) Ağız Kokusu Neden Olur?

Bu sorun tamamen psikolojiktir. Kişiler, diğer insanların fark etmediği bir ağız kokusundan şikayetçi olurlar. Psikiyatrik bir vakadır ve hasta kendinden açığa çıkan bir koku olduğuna inanır.

Ağız Kokusu Olduğunu Nasıl Anlarız?

Ağız kokusu olup olduğunu anlayabilmek için basit bir yöntem vardır. Bileğimizi birkaç saniye yalayıp kurumasını bekleriz. Daha sonra ise o bölgeyi koklarız.

Kötü kokunun dilden kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için, plastik bir kaşık ile dilimizin arka tarafında kazıma yaparız. Daha sonra koklayarak kokunun dilden olup olmadığını anlarız.

Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız kokusu tedavisine başlamadan önce bir teşhis koyulması gerekmektedir. Kokunun neden kaynaklandığını bilmek en önemlisidir. Diş hekimi ve Kulak Burun Boğaz uzmanlarının birlikte çalışması tedavi sürecini oldukça hızlandıracaktır ve olumlu sonuç elde edilecektir.

Dil Fırçalamak

Dil fırçalamak, ağız kokusunu gidermede diş fırçalamadan iki kat daha etkilidir. Dil fırçalarken, dilimizi oldukça dışarı çıkarmaya çalışmalıyız ve dilimizin en arkasına yerleştirdiğimiz dil temizleyiciyi güzelce öne doğru çekeriz.

Ağız Kokusu Nedenleri
Ne kadar güzel, yakışıklı, şık, bakımlı olursanız olun, ağız kokusu probleminiz varsa bütün bu özellikleriniz sıfırlanır.

Zaman zaman aile içi problem dönüşen ve boşanma nedeni olabilen ağız kokusunun nedenleri nelerdir?

Ağız  ve dil bakımının ihmal edilmesi,
Ağızdaki çürükler, diş eti hastalıkları,
Karaciğer yetmezliği ve diğer karaciğer hastalıkları
İyi temizlenmeyen protezler
Tükürük azlığı
Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar
Ağzınızda aseton kokusuna benzer bir ağız kokusu varsa bunun muhtemel sebebi şeker hastalığıdır.
Soğan, sarımsak, et, balık gibi yediğimiz bazı yiyecekler de nefesimizin kötü kokmasına neden olabilir.
Sigara ve alkol tüketimi
Ağız kokusunun diğer sebepleri ise metabolizma bozuklukları, açlık, diyet, ağız kuruması, kronik bademcik iltihapları, kronik faranjit, sindirim sisteminde darlık, mide ülseri, reflü hastalığı, sindirim kanalındaki hastalıklardır.

 

Ağız Kokusuna İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

 

Ağız kokusundan kurtulmak için bu doğal yöntemleri denemenizde fayda var. İşte ağız kokusuna derman olabilecek evde bitkisel çözüm yöntemleri...

1. Adaçayı
Ağız kokusu sorununa karşı oldukça etkili olan adaçayı, özellikle diş eti iltihabı ve diğer diş eti hastalıkları nedeniyle oluşan ağız kokusuna karşı kullanılmaktadır. Adaçayının içerisinde antibakteriyel özellikte esansiyel yağlar bulunmaktadır. Antibakteriyel özelliği sayesinde bakterilerle mücadelede oldukça etkilidir. Ayrıca adaçayı, antioksidan bakımından oldukça güçlü bir içeriğe sahiptir. Tüm bu özellikleri sayesinde ağız kokusunu ortadan kaldırmakla kalmayıp, altta yatan nedenlerle de savaşmaktadır.

adacayi-002.jpg

2. Karanfil
Ağız kokusu sorunu denilince akla ilk gelen bitkilerden biri olan karanfil, kötü ağız kokusuna karşı en etkili bitkisel çözümlerin başında gelmektedir. Keskin bir koku ve tada sahip olan karanfil, antioksidan ve antiseptik özellikleri sayesinde bakteri ve mikroplara karşı oldukça etkilidir. Bu özelliği sayesinde bakteri ve mikropların çoğalmasını engeller. Günümüzde birçok restoranda yemekten sonra karanfil taneleri sunulmaktadır. Ağız kokusu sorununa karşı birebir olan karanfil, aynı zamanda sindirim sistemine fayda sağlamaktadır. Karanfil tanelerini çiğneyebileceğiniz gibi karanfil tozuyla çay yapıp tüketebilirsiniz. Ancak karanfil tanelerini uzun süre çiğnemekten kaçınmalısınız. Aksi halde ağzınızda tahrişe neden olabilir.

karanfil-006.jpg

3. Aloe Vera
Yaygın olarak kullanılan ve şifa kaynağı olarak nitelendirilen aloe vera, kullanım alanı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Cilt sağlığına katkılarıyla bilinen aloe vera, ağız kokusuna karşı da oldukça etkilidir. İçerisinde “b-sitosterol” olarak adlandırılan iltihap giderici ve mide asidini düzenleyici kimyasal madde barındıran aloe vera, sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklanan ağız kokusu problemini ortadan kaldırır. Ağız kokusu nedenlerinin başında gelen reflü ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarına karşı oldukça etkili olan aloe verayı, su ile incelterek kullanabilirsiniz. Bunun için çeyrek bardak saf aloe vera özütüne yarım bardak su ekleyerek eritin ve için. Bu sayede ağız kokusuna neden olan gastrit asiti en aza indirerek ağız kokusunu ortadan kaldırabilirsiniz.

aloe-vera.jpeg

4. Tarçın
Hoş bir kokuya sahip olan tarçın, mutfakların olmazsa olmazlarından biridir. Ortalama 50 adet aromatik bileşen içeren tarçın, ağızda bakteri oluşumunu engelleyerek ağız kokusuna karşı savaşır. Tarçını yemeklerinize katabileceğiniz gibi gargara şeklinde de kullanabilirsiniz. Bir litre suya bir yemek kaşığı tarçın ekleyerek kaynatın ve karışım soğuduktan sonra gargara yapın. Bu sayede ağızda bakteri oluşumunu engelleyerek kötü kokuyu ortadan kaldırabilirsiniz.

tarcin-006.jpg

5. Rezene

Rezene ağız kokusu için en etkili çözümlerden biridir. Çiğneyerek uygulayabilirsiniz. Hem pratik hem de ağız kokusundan kurtulmanızı sağlayabilecek en iyi yöntemlerden biridir.

 

rezene.jpg

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.