PİYASALAR

  • BIST 10010247.750%
  • ALTIN2395.1620.06%
  • DOLAR32.270.19%
  • EURO34.6230.64%
  • STERLİN40.2130.86%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Afrika’da bayram
Afrika’da bayram

Afrika’da bayram

A+A-

Türkiye'ye eğitim için gelen Somalili öğrenci Fatma Mohamed Yenikapı haber için yazdı.

Afrika Müslüman ülke sayısı bakımından en zengin kıta. Afrika’da tam olarak 29 Müslüman ülke var. Bu yirmi dokuz Müslüman ülkenin her birinin kendi içinde başka dinlere mensup olanları var. Somali hariç. Somali nüfusunun yüzde yüzü Müslüman olan tek ülke. Bu yüzden ülkem Somali‘de bayramın nasıl kutlanıldığını ele almak istiyorum.

Her şeyden önce sizde de olduğu gibi bizde de bayram hazırlığı yapılır: ev temizliği gibi şeyler. Ayrıca Somali’de tatlı kültürü yoktur. Sadece bayram, davet, düğün gibi özel günlerde; bisküvi, helva, kek gibi çeşitli tatlılar yapılır.

Bayram demek çocukların mutluluğu demek... Somalili bir çocuk için bayram yeni kıyafetler, harçlık ve oyuncak demektir. Bunları elde edebilmek için bir sene boyunca heyecanla beklerler. Bayramdan dört veya beş gün önce çocukların kıyafetleri ve oyuncakları alınır. Durumu olmayanlar ise dört bayramda bir kere çocuklarına yeni kıyafet ve oyuncak alır. Kıyafet alınırken dört sene sonra da giyilebilsin diye iki veya üç beden büyük alınır.Tabii durumu iyi olanlar her bayram yeni kıyafet ve oyuncak alabilir.

Bayramın ilk gününde büyük-küçük, kadın-erkek hep beraber bayram namazına gidilir. Somali’de camiler küçük olduğundan bazı mahallelerde üç dört defa bayram namazı kıldırılır. Bazı mahallelerde de futbol sahası gibi büyük alanlarda bayram namazı kılınır. Bayram namazı kılmaya gidenler, eve giderken kullandıkları yoldan farklı bir yol kullanarak dönerler. Bunun sebebi şu düşüncedir:‘‘ Bayram namazını kıldığıma geçtiğim yollar şahit olsun…‘‘

Namazdan sonra herkes evine döner, kestikleri kurbanları ihtiyaç sahiplerine götürür. Çocuklar mahallede ev ev gezer ve gittikleri evlerden boş dönmez çünkü durumu iyi olanlar onlara harçlık verir. Harçlık veremeyenler ise bisküvi, helva ya da yöresel tatlımızı verir. Öğleden sonra akraba ziyaretleri başlar. Böylece birbirini uzun zamandır görmeyen akrabalar bir araya gelir, bayram mutlulukla kutlanır. Bu vesileyle herkese mutlu, hayırlı bayramlar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.