PİYASALAR

  • BIST 1009524.59-0.06%
  • ALTIN2493.680.39%
  • DOLAR32.5520.08%
  • EURO34.664-0.21%
  • STERLİN40.471-0.3%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. ABILIFY (aripiprazol) nedir? Yan etkileri nelerdir?
ABILIFY (aripiprazol) nedir? Yan etkileri nelerdir?

ABILIFY (aripiprazol) nedir? Yan etkileri nelerdir?

Yaygın olarak şizofreni ve bipolar bozukluk tedavisinde kullanılan ABILFY antipsikotik ilaçlar içerisinde yer almaktadır.

A+A-

Antipsikotik bir ilaç olan ABILIFY’nin içerisinde mısır nişastası, laktoz monohidrat, mikrokristalin selüloz, hidroksipropil selüloz, magnezyum stearat, indigo karmin alüminyum boya (E132) bulunmaktadır. 
ABILIFY piyasada şurup ve taplet şeklinde bulunmaktadır, 1,2,5, 10, 15 ve 30 mg’lık dozlar halinde satılmaktadır.

ABILIFY hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır

ABILIFY şizofreni ve bipolar bozukluk tedavisnde kullanılmaktadır. Yetişkin ve ergenlerde, var olmayan şeyleri duyma, görme veya hissetme, aşırı şüphecilik, yanlış fikirler, tutarsız ve anlamsız konuşma, davranışlar ve duygusal durumda durgunluk gibi hastalıkları tedavi etmek için ABILIFY tercih edilir. Belirtilere sahip hastalar çöküntü içinde olabilir veya kendilerini suçlu, endişeli ya da gergin olarak görebilirler.
Aşırı derecede sinirlilik, olağandan daha az uykuya ihtiyaç duyulması, düşünce içeriğinde hızlanma ile bazen aşırı derecede tepkisel bir şekilde çok hızlı konuşma durumunda ve bu durumun tekrarlamasının engellenmesinde ABILIFY kullanılmaktadır.

abilfy-tablet.jpg

ABILIFY antidepresan tedaviye cevap alınamayan hastalarda, antidepresanlar ile birlikte majör depresif epizodların (Ruhsal hastalıklar içerisinde en çok yeti yitimine neden olan hastalığın periyodları.) tedavisi için kullanılmaktadır.
6 yaş üstü çocuklar ve ergenlerde otistik bozukluk ile ilişkilendirilen (diğerlerine karşı agresif davranış, kasıtlı olarak kendine zarar verme girişimi, öfke nöbetleri, ruh halinin hızla değişkenlik göstermesi) gibi durumlarda alınır.

ABILIFY nasıl alınır?

ABILIFY’i her zaman doktorunuzun belirttiği şekilde kullanın. Şayet emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza muhakkak danışmalısınız.  En yüksek günlük dozu 30 ya da aşağısıdır.

ABILIFY’nin olası yan etkiler nelerdir?

Tüm ilaçlarda olduğu gibi, ABILIFY’ın içeriğinde bulunan maddelere karşı alerjik reaksiyonlar (ağız, dil, yüz ve boğazın şişmesi, kaşıntı, döküntü) görülebilir. kalp krizi, intihar düşüncesi, kan ve idrar içerisinde keton bulunması durumunda (Bulantı, karın ağrısı, kusma, halsizlik/yorgunluk, hızlı ve derin nefes alma, nefes darlığı, iştahsızlık, ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma gibi belirtiler görülür.), İntihara teşebbüs ve intihar, ateş, kas sertliği, hızlı nefes alma, terleme, azalmış bilinç ve kan basıncında ve kalp atımında ani değişiklikler görülebilir.

Vücutta bir kan pıhtısının bir kan damarını tıkaması (Ayaklarda şişme, ağrı ve kırmızılık semptomlarını içeren ayaklardaki pıhtılar damarlar vasıtasıyla akciğere ulaşarak, gögüs ağrısına ve nefes almada zorluğa yol açabilir.)  Gırtlak çevresindeki kasların spazmına sebep olabilir.

ABILFY Formülü:

Molar kütle: 448,385 g/mol
CAS numarası: 129722-12-9
Biyoyararlanım: %87
PubChem Bileşik Kimlik Numarası: 60795

Her ilacın yan etkisi olduğu gibi ABILIFY adlı ilacın da yan etkileri vardır. Ancak ruh sağlığı gibi önemli bir hastalığın tedavisinde olmazsa olmaz ilaçlardan bir tanesi de ABILFY’dir. 

NOT: Size ilaç hakkında en doğru bilgiyi doktorunuz verir.
abilify-surup.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum