PİYASALAR

  • BIST 1009079.973.1%
  • ALTIN2310.0311.5%
  • DOLAR32.3410.28%
  • EURO35.08-0.05%
  • STERLİN40.8450.01%
  1. HABERLER

  2. SPOR

  3. 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin tarihi belli oldu.
658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin tarihi belli oldu.

658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin tarihi belli oldu.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin 658'incisi önümüzdeki ay yapılacak, bilet fiyatları günler öncesinden satışa başladı. Peki, Kırkpınar Yağlı Güreşleri ne zaman yapılacak? İşte detaylar....

A+A-

Edirne Belediye Başkanlığı’nın organizasyonuyla 2019 yılında gerçekleştirilecek olan 658. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin tarihi belli oldu.Türk güreşinin en büyük organizasyonu olarak kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 01-07 Temmuz 2019 tarihleri arasında düzenlenecek, 
karşılaşmalar DMAX’tan yayınlanacak. 

Kırkpınar Yağlı Güreşleri ne zaman yapılacak?

Güreş ağası seçimi, çeşitli boylardaki müsabakaların yapılması ve Türkiye'nin başpehlivanının belli olmasıyla Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri renkli görüntülere sahne olacak.

Kırkpınar Efsanesi :

Kırkpınar yağlı güreşleri ile ilgili bir çok söylenti vardır. Bunlardan en yaygın olanı da şöyledir; Rumeli’nin fethi sırasında Orhan Gazi’nin kardeşi Süleyman Paşa 40 askeriyle Domuzhisarı Kalesi ile birlikte birkaç kaleyi de ele geçirir. Bu birlik geri dönerken, bu gün Yunanistan sınırları içerisinde kalan Samona’ daki molalarında güreş tutuşurlar. Bunlardan ikisi yenişemezler. Daha sonra iki güreşçi bir Hıdırellez gününde (6 Mayıs) yeniden güreşe tutuşurlar. Güreş sabah erkenden başlayıp gece yarısı iki güreşçinin ölümüne kadar sürer. Arkadaşları tarafından orada bulunan bir incir ağacının altına defnedilirler. Yıllar sonra arkadaşları aynı yere tekrar geldiklerinde İki pehlivan arkadaşlarının gömülü oldukları yerde temiz ve gür pınarların şırıl şırıl aktığını görürler. Bunun üzerine o yer “Kırkpınar” olarak adlandırılır ve böylece Kırkpınar Yağlı Güreş geleneği başlar.

Güreşlerin Yapıldığı yer :

Balkan Savaşı ve I. Dünya Savaşı sonrasında Kırkpınar Yağlı Güreşleri, bu gün Yunanistan sınırları içinde kalan Samona köyü civarında bulunan Kırkpınar Çayırından Edirne-Mustafa Paşa yolu üzerinde yer alan Viran tekke mahalline taşınmıştır.
Cumhuriyetin ilanından sonra güreşler Edirne’nin Sarayiçi bölgesinde yapılmaktadır.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.