PİYASALAR

  • BIST 1009463.49-0.64%
  • ALTIN2503.8310.79%
  • DOLAR32.60.14%
  • EURO34.820.15%
  • STERLİN40.628-0.03%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 5. Arap ülkesi de açıklandı! İsrail'le ihanet anlaşması için sıraya girdiler
5. Arap ülkesi de açıklandı! İsrail'le ihanet anlaşması için sıraya girdiler

5. Arap ülkesi de açıklandı! İsrail'le ihanet anlaşması için sıraya girdiler

Mısır, Ürdün, BAE ve Bahreyn'in ardından Sudan da İsrail ile normalleşme anlaşması imzalamak için hazırlıklara başladı. İsrailli ve Sudanlı yetkililerin anlaşma konusunu görüşmek üzere bugün Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bir araya geleceği açıklandı.

A+A-

İsrail'in "Walla News" gazetesinde yer alan haberde, İsrailli ve Sudanlı yetkililerin bir araya geleceği Abu Dabi'deki görüşmeye ABD'li ve BAE'li yetkililerin de katılacağı kaydedildi.

SUDAN İSRAİL'DEN MİLYARLARCA DOLAR HİBE İSTEDİ

Sudanlı yetkililerin İsrail ile ilişkileri normalleştirme karşılığında "Sudan ekonomisine 2 milyar dolar hibe yapılması ve 1,2 milyar dolarlık petrol ile buğday yardımında bulunulması" gibi bazı talepleri olduğu ifade edildi.

ABD SUDAN'I TERÖRE DESTEK VEREN ÜLKELER LİSTESİNDEN ÇIKARACAK

Ekonomik yardımların yanı sıra Hartum yönetiminin ABD'den Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarmasını istendiği ileri sürüldü.

NETANYAHU İLE ŞUBATTA UGANDA'DA GÖRÜŞMÜŞLERDİ

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, ülkesinin diplomatik ilişkilere sahip olmadığı İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu ile şubatta Uganda'da bir araya gelmişti. 

YENİ ÜLKELER DE YOLDA

Normalleşme süreci, İsrail için on yıllardır Körfez liderleriyle yaptığı duyurulmuş ya da gizli kalan temasların ardından elde ettiği ard arda gelen siyasi zaferleri temsil ediyor.

Buna karşılık Filistin yönetimi, Arap Birliği'ne sunmak için hazırladığı İsrail-BAE normalleşme anlaşmasını kınayan karar taslağına Arap ülkelerinden gereken desteği alamadı. Bu da Filistin meselesinin Arap ülkelerinin önceliklerinin alt sıralarına düştüğünün göstergesi. 

BAE'nin 13 Ağustos'ta İsrail ile normalleşme kararı almasının ardından hemen Mısır ve Ürdün gibi Umman, Bahreyn ve diğer bazı Arap ülkeleri bu duruma destek verdi. Gözlemciler, başta Körfez olmak üzere daha fazla Arap ülkesinin normalleşme sürecine katılacağını öne sürüyor.

BAE, Mısır ve bazı diğer ülkeler de Bahreyn'in İsrail ile normalleşme kararını desteklemede acele ederken, Türkiye, Filistin yönetimi ve Hamas Bahreyn kararına sert eleştirilerde bulundu.

İran, Bahreyn hükümetinin kararının dünyadaki ezilen Filistin halkının, Müslümanların ve özgür halkların patlamasına ve öfkelerinin artmasına yol açacağı konusunda uyardı.

5. ARAP ÜLKESİ OLACAK

Sudan kabul ederse 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün, geçen ay BAE ve Bahreyn'in ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan beşinci Arap ülkesi olacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.