PİYASALAR

  • BIST 10010052.6-0.03%
  • ALTIN2425.0480.38%
  • DOLAR32.2430.09%
  • EURO34.794-0.01%
  • STERLİN40.401-0.14%
  1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 31 Mart Yerel Seçimlerinde Merak Edilenler
31 Mart Yerel Seçimlerinde Merak Edilenler

31 Mart Yerel Seçimlerinde Merak Edilenler

Seçimlere sayılı günler kala oy kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, hangi siyasi partilerin katılacağı, il il oy kullanma saatleri neler?, Türkiye'nin en kalabalık seçmen ili neresi? ve daha fazlası

A+A-

Türkiye’nin 81 ilinde gerçekleştirilecek olan 31 Mart Yerel Seçimlerine sayılı günler kala merak edilen tüm soruları araştırdık. Toplamda 57 milyon 93 bin 985 seçmenin sandık başına gideceği ve “Büyükşehir Belediye Başkanı”, “Belediye Başkanı”, “Belediye Meclis Üyeliği”, “Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti”, “İl Genel Meclisi Üyeliği” seçimi gerçekleştirilecek. Oy kullanacak ve oy kullanmakla yükümlü olan her vatandaşımızın merak ettiği ve ilgilendiren konuları 20 adımda açıkladık.

Seçime Kaç Parti Katılacak?

31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimlere toplamda 12 siyasi parti katılacak. Katılan partilerin il ve ilçelerde gösterdiği adaylar farklılık gösterirken Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı ile adaylar desteklenecek. Seçime katılan 12 parti ; “ AK Parti, BTP, BBP, CHP, DP, DSP, HDP, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi, TKP, Vatan Partisi” olarak açıklandı.

Türkiye Genelinde Kaç Sandık Kurulacak?

57 milyondan fazla seçmenin sandığa gideceği yerel seçimlerde cezaevlerinde kurulacak sandıklar hariç olmak üzere 30 büyükşehirde “44 milyon 212 bin 704” seçmen “ 142 bin 777” sandıkta oy kullanacak. Geri kalan 51 ilde ise toplam “12 milyon 837 bin 77” seçmen “51 bin 851” sandıkta oy kullanımı gerçekleştirecek.

Seçmen Nerede Oy Kullanacak?

Her seçmen için değişiklik göstere bu durum YSK resmi sitesi üzerinden sorgulatılarak öğrenilebileceği gibi, seçmenin hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise o sandıkta oy kullanımı sağlayacak. Seçmen yalnızca belirtilen sandıkta oy kullanımı gerçekleştirecektir.

Büyükşehirlerde Yaşayan Seçmen Neler İçin Oy Kullanacak?

Toplamda 30 büyükşehir için oy kullanacak olan seçmenler 31 Mart yerel seçimlerinde “büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti” belirlenmesi için oy kullanımını gerçekleştirecek.

Büyükşehir Olmayan İllerdeki Seçmen Neler İçin Oy Kullanacak?

Toplamda 51 ilde bulunan seçmen 31 Mart yerel seçimlerinde “ il genel meclis üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti” belirlenmesi için oy kullanımı gerçekleştirecek.

Köylerdeki Seçmen Neler İçin Oy Kullanacak?

Türkiye genelinde köylerde sandık başına gidecek olan vatandaşlarımız 31 Mart yerel seçimlerinde “ il genel meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar meclisi” belirlenmesi için oy kullanımı gerçekleştirecek.

Oy Pusulaları Hangi Renk Olacak?

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan Yerel Seçimlerde oy pusula renkleri sırasıyla Büyükşehir belediye başkanlığı için “beyaz”, İl genel meclisi üyeliği için “turuncu”, Belediye başkanlığı için “mavi”, belediye meclis üyeliği için “sarı” renklerinde olacak.

Seçmen Pusulaları Kaç Zarfa Koyacak?

Seçmen oy pusulalarını tek bir zarf içerisine koyarak sandığa gönderecek. Farklı şekillerde gerçekleştirilen zarf atımları geçersiz sayılacak.

Hangi İllerde Saat Kaçta Oy Kullanımı Gerçekleştirilecek?

81 ilde gerçekleştirilecek olan 31 Mart yerel seçimlerinde belirtilen saatler dışında oy kullanımı gerçekleştirilemeyecek. Yalnızca “ Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis” illerinde 07:00 ile 16:00 saatleri arasında oy kullanımı gerçekleştirilecek. Diğer iller ise saat 08:00 ile 17:00 saatleri arasında oy verme işlemlerini gerçekleştirecek.

Seyyar Sandıklarda Oy Kimler Kullanacak?

Her ilde kurulacak olan seyyar sandık sistemi ile oy kullanma işlemleri belirtilen şartlar doğrultusunda ki seçmen için kullanıma açılacak. Seyyar sandıklarda oy kullanabilecek vatandaşlar; “hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı” olması durumunda geçerli olmaktadır.

Oylar Saat Kaçta Sayıma Başlayacak?

81 il genelinde belirtilen başlangıç saati 07:00 ile bitiş saati 16:00 olan illerde sayım işlemleri 16:00’da başlayacak. Belirtilen diğer illerde başlangıç saati 08:00 ile bitiş saati 17:00 olan illerde sayım işlemleri 17:00’da başlayacak.

Önce Hangi Oylar Sayılacak?

Büyükşehirlerde sırasıyla; büyükşehir belediye başkanlığı/belediye başkanlığı/belediye meclisi üyeliği/muhtarlık, diğer illerde sırasıyla; belediye başkanlığı/belediye meclisi üyeliği/il genel meclisi üyeliği/muhtarlık.

Oy Verme Önceliği Kimlere Verilecek?

Bazı sebeplerden dolayı sandık başına giden seçmenler için oy verme önceliği devreye girebilmektedir. 31 Mart’ta yapılacak olan seçimlerde oy verme önceliği hastalar, yaşlılar, hamileler ve engelliler olacak.  Sıra beklemeden direk olarak oy kullanma imkanı sağlanacak.

Oylar Hangi Durumda Geçersiz Sayılacak?

YSK tarafından yapılan açıklamaya göre sandık kurulunun verdiği biçimde ve renkte olmayan, YSK filigranı bulunmayan, YSK amblemi, ilçe seçim kurulu mührü, sandık kurulu mührü olmayan, tamamı yırtılmış, ilçe seçim kurulu mührü dışında farklı bir mühür, imza, yazı, parmak izi yada işaret bulunan zarflar geçersiz sayılacak.

Oylar Hangi Durumda Geçersiz Sayılmayacak?

Zarfların açılması yada oyların okunması sırasında yırtılma, bütünlüğün bozulması dışında kısmi yırtılma, herhangi bir özel işareti belirtmeyen leke, katlanarak zarfa konulması sebebiyle Tercih yada Evet mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi, bir siyasi parti yada bağımsız aday alanına basılan mührün çizgiyi aşması ( başka siyasi parti yada adayın alanına taşmamak şartı ile), siyasi parti yada aday alanına birden çok mühür basılması durumunda geçerli olacak.

Seçim Yasakları ve Propaganda Ne Zaman Başlayacak?

Seçim propaganda dönemi ve belirlenen seçim yasakları 21 Mart tarihinde başlayacak.

Törenlere Ait Yasaklar Neler?

21 Mart tarihi itibari ile devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareler, belediyelerde bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri, bunların kurdukları müesseseler ve ortak alanları ile diğer kamu tüzel kişileri ve Bankacılık Kanunu’na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş yada hizmetler nedeniyle törenler tertiplenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacakatır.

Büyükşehirlerde Kaç Parti Seçime Katılacak?

Adana, Ankara, Aydın, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş’ta 7 parti, Antalya, Bursa, Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Mersin, Muğla, Ordu, Trabzon, Samsun’da 8 parti, Balıkesir, Denizli, Erzurum, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Sakarya, Tekirdağ, Van’da 9 parti, Şanlıurfa’da 6 parti, Mardin’de 10 parti seçime katılacak.

Seçime Girmeyen Siyasi Partiler Sandık Başında Müşahit Bulunduracak Mı?

Yüksek Seçim Kurunu tarafından yapılan açıklamalara göre seçime katılma yeterliliği olan siyasi partiler, seçime girmedikleri yerlerde müşahit bulundurabilmektedir. Sayım, döküm ve birleştirme işlemlerini takip edebilmektedir.

Büyükşehirlerde Kaç Bağımsız Aday Bulunuyor?

Toplam 30 büyükşehir için siyasi partiler dışında 73 tane bağımsız aday bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.