PİYASALAR

  • BIST 1009693.461.77%
  • ALTIN2496.1610.03%
  • DOLAR32.4970.13%
  • EURO34.598-0.09%
  • STERLİN40.049-0.49%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. 2. el arabada ekspertiz raporu ücreti ne kadar kimler alacak?
2. el arabada ekspertiz raporu ücreti ne kadar kimler alacak?

2. el arabada ekspertiz raporu ücreti ne kadar kimler alacak?

1 Nisan’dan itibaren 2. el otomobil ticaretinde ekspertiz raporu ve garanti zorunlu olurken, kilometre düşüren, hasarı gizleyenlere büyük yaptırımlar geliyor. İşte detaylar....

A+A-

Yapılan değişiklikle birlikte daha önce sadece alıcı talep ederse alınan ekspertiz raporu artık zorunlu hale geliyor. Ekspertiz raporu düzenleyeme yetkisi sadece Türk Standartları Enstitüsü’nden Hizmet Yeterlilik Belgesi alan firmalarda olacak.

2. el arabada ekspertiz raporu ücreti ne kadar kimler alacak? ile ilgili görsel sonucu

 

İkinci elde ekspertiz raporunu kimler alacak? 

-1 Nisan’dan itibaren ikinci el alım satımı yapan firmalar ve gerçek kişiler eksertiz raporu almak zorunda. 8 yaş ve 160 bin km üstü araçlarda rapor gerekmiyor. İşi otomobil alım satım olmayanların satışlarında rapor aranmayacak.

-Hazırlanacak ekspertiz raporunda aracın özellikleri, arıza-hasar durumu ve kilometre bilgilerine yer verilecek. Boyanın durumu, kaza, göçük, dolu hasarı, şanzıman, motor, fren sistemi vb parçaların durumu raporda yer alacak. 

-TSE’den TS13805 standardında HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) almış firmalar raporu vermeye yetkili olacak. Bu firmalara TSE’nin web sitesinden kolaylıkla ulaşabilecekler. 

-Raporla ilgili yaşanabilecek sorunda raporu veren yetkili firma ve satışı yapan sorumlu tutulabilecek, zararı ödemesi gerekecek.

-Yeni uygulamada garanti, aracı satan firma tarafından en az 3 ay veya 5 bin km olarak verilmek zorunda. Garanti ikinci el aracı motor, şanzıman, kaporta, diferansiyel ve elektrik sistemini kapsayacak. 

-Sadece ikinci el binek otomobil, pickup ve hafif ticari araçlarda zorunluluk bulunuyor.

-Verilecek ikinci el araçların ekspertiz raporunun maliyeti ortalama 345 TL olarak açıklandı. 

-Önceden randevu alınarak yapılan başvurularda yaklaşık 1 saatte rapor alınabilecek. 

-Yönetmelik kapsamında olan ikinci el araçlarda ekspertiz raporu alınmadığı takdirde noterlerde araç satışı ve devir işlemleri yapılamayacak. 

-Ekspertiz raporları aracın anlık durum bilgisini verecek şekilde hazırlanacak. Bu nedenle yönetmelik raporun noter satışından hemen önce alınması şartı getiriyor.

2. el arabada ekspertiz raporu ücreti ne kadar kimler alacak?

KDV'ye de düzenleme

İkinci el otomobil ticareti yapanların yaşadığı KDV uyuşmazlığı sorunu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla düzeltildi. Bundan böyle ikinci el araçları satın alan mükellefler, satarken de aldığı KDV oranını uygulayacak.

Oto Ekspertiz Ücreti Ne Kadar?

Oto ekspertiz ücreti 2019 yılında binek(4×2) otomobiller için 150 tl başlangıç fiyatı olup 250 TL’ye kadar paketler dahilinde fiyatlar farklılık gösterebilir. Paket içeriklerine göre fiyatı belirtilmiş olan oto ekspertiz hizmeti bedeli; vermiş olduğu güven ile rahat bir şekilde araç alım-satımı yapabilmeniz için alınmaktadır.

Oto ekspertiz hizmeti aldınız ve bunun için yapılacak ödeme, sizin araç alım-satım sırasında yaşayabileceğiniz para kaybınızı ve ya zarara uğrayabilecek olmanızın önüne geçmiş olur. Sizde sevdikleriniz ile gönül rahatlığı ile yeni almış olduğunuz 2.el aracı kullanırken şüpheniz olmadan kullanabilirsiniz. Oto ekspertizi yapılmış otomobil alıyor olmak gönlünüzü rahat ettirebileceği gibi sorunlarla karşılaşabilme ihtimalllerinide en aza indirir. Aynı zamanda aracınızı satarkende oto ekspertiz raporunuzu göstererek aracınızın değer kaybını önlemiş olursunuz.

2. el arabada ekspertiz raporu ücreti ne kadar kimler alacak? ile ilgili görsel sonucu

Oto Ekspertiz Fiyatları
Son dönemlerde iyi niyetli olmayan kişiler, boyalı, kazalı veya değişeni olan araçların tespitleri yapılmadan piyasadaki fiyatı neyse onun üzerinden satmaya kalkıyorlar. Telefonda ve ya yüz yüze görüşecek araç alım-satım alışverişi için güven ortamını oluştursalar da araç alım-satım işlemi sonrası yaşanabilecek problemlerle karşı karşıya kalmanız sizin için maddi ve manevi kayıpları doğurabilir. Bu konuda çok dikkatli davranıp, oto ekspertizi yapılmamış araçlara temkinli yaklaşmanızı ısrarla önermekteyiz. Oto ekspertiz ücretleri oldukça uygundur, bu maliyetten kaçıp daha büyük zarara uğramanızı istemeyiz. Oto ekspertiz paketlerimizin ücretlerini oto ekspertiz ücretleri sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

2. el araç alırken aracınızın oto ekspertizini hemen yaptırın, detaylı raporunuz ile araç alım-satım sırasında tüm stresinizi ortadan kaldıralım.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.