PİYASALAR

  • BIST 10010151.38-0.22%
  • ALTIN2448.970.12%
  • DOLAR32.2740.02%
  • EURO34.9170.08%
  • STERLİN40.6370.09%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. 15 Mart Cuma Namazı
15 Mart Cuma Namazı

15 Mart Cuma Namazı

Müslümanların mübarek günü olan Cuma Namazına sadece dakikalar kala merak edilen tüm sorularınızı yanıtladık. Bu hayırlı günde tüm müslümanlara farz kılınan Cuma namazının önemi, Cuma namazı nasıl kılınır? ve Cuma namaz vakitleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

A+A-

Her Müslümanın bayramı olan mübarek Cuma Namazına vatandaşlarımız eda etmek için akın ediyor. Ezandan daha önce gidilmesi gereken Cuma Namazında camilerde yer bulmak adeta imkansız. Tüm İslam kardeşliğinin birleştiği bu hayırlı günde Cuma Namazı hakkında bilmeniz gerekenleri açıklayacağız. Cuma Namazının önemi nedir? Cuma Namazı nasıl kılınır? Cuma Namaz vakitleri nelerdir? İşte tüm sorularınızın cevabı sizlerle..

Cuma Namazı Önemi

Müslümanların haftalık toplu ibadet günü olarak da bilinen Cuma günü oldukça önemli ve değerli bir birlikteliktir. Müslümanların toplu olarak bir araya gelerek kılacağı Cuma Namazı farzdır. Kur’an-ı Kerim’de ismi söylenerek emredilen tek  namaz olarak da bilinmektedir. Tüm Müslümanların bir araya geldiği bu hayırlı günde hocanın toplumsal konular, aile, ahlak, örf, adet, millet ve vatan sevgisi gibi bir çok konuyu ele alarak bilinçlendirme, hatırlatma, öğretme ve hatalardan arınma imkanı sunmaktadır. Ayrıca mübarek Cuma namazı cemaatin birlikteliği ile ihtiyaç sahiplerine, garibanlara, hayır kurumlarına yada camii inşaatlarına gönülden maddi destek sağlayabileceğiniz günler arasında yer almaktadır. Tüm bunlar Cuma namazının Müslümanlar arasında ki birlik ve beraberliğin en büyük göstergesidir.

Rabbimiz, Cuma suresi 9. Ayetinde şöyle buyurmaktadır: ‘Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alım-satımı bırakın. Bilseniz, bu sizin için hayırdır. Ayet-i kerimede, yüce Rabbimiz mü’minlerin Cuma vaktinde her ne meşgali olursa olsun bırakıp Allah’ın huzurunda dua etmelerini, namaz kılmalarını ve ibadet yapmalarını buyurmaktadır. Bu denli yüce ve kutsal bir gün olan Cuma, tüm Müslümanlar için hayırlara vesile olmasını Allah’tan niyaz ederiz.

cuma-namazi-nasil-kilinir..jpg

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Her Müslümanın mübarek günü olarak bilinen Cuma namazına az bir zaman kaldı. Cuma namazına gitmek isteyip de namazın nasıl kılındığı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler yada Cuma namazının nasıl kılındığı konusunda merak sahibi olanlar için Cuma Namazı Nasıl Kılınır? Sorunuzu yanıtlayacağız. Öncelikle mübarek Cuma gününüz hayırlı olsun. Cuma namazını kılmak için abdest almanız yeterli olacaktır. Ayrıca gusül abdesti almanızda Cuma günü için sünnet olduğunu unutmayınız. Namaza başlamadan önce bilmenizi isteriz ki Cuma namazı toplamda 16 rekattan oluşmaktadır. (Cuma namazı kaç rekat?) Bunun 4 rekatı ilk sünnet, 2 rekatı farz, 4 rekat son sünnet, 4 rekat Zühri Ahir (son öğle) ve 2 rekat vaktin son sünneti olarak kılınmaktadır.

Cuma Namazı 4 Rekat İlk Sünnet

  • Niyet ettim Allah rızası için Cuma Namazının dört rekat ilk sünnetini kılmaya’ denir.
  • ‘Allahu Ekber’ diyerek İftitah Tekbiri alınır.
  •  Sübhaneke okunur.
  • Euzü besmele çekilir.
  • Fatiha Suresi okunur.
  • Zamlı bir sure okunur.
  • Rüku’ya gidilir.
  • Secdeye varılır, doğrulur tekrar secdeye varılır.

Cuma namazının ilk 4 sünneti yukarıda belirttiğimiz şekilde kılınmaktadır. Yalnızca Sübhanekeyi ilk rekatta okuyacağınızı ve 4. Rekatta secde sonrasında oturduğunuzda Ettahhiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuyunuz. Son olarak namazınızı sona erdirmek için ‘Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah’ diyerek başınızı sağa ve sola Çeviriniz.

Cuma Namazı 2 Rekat Farz

Müezzin kamet yapmasının ardından ‘niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının iki rekat farzını kılmaya. Uydum hasıl olana imama’ demenizin , Allahu ekber denilerek tekbir alınır ve namaz başlar. İçinizde Subhaneke okuyunuz. Ayaktayken yalnızca imamı dinleyiniz. Rüku’ya varılır ve secdeye gidilir. Ayağa kalkıldığında kıyama durulmaz. Direk Fatiha suresi ve Kuran’dan bir ayet okunur.Rüku’ya gidilir ve secde edilir. Otururken ettahiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena okunur. Son olarak namazınızı sona erdirmek için ‘Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah’ diyerek başınızı sağa ve sola çeviriniz.

cuma-namazi-onemi-001.jpg

Cuma Namazı 4 Rekat Son Sünnet

‘Niyet ettim Allah rızası için Cuma Namazının dört rekat son sünnetini kılmaya’ denir. ‘Allahu Ekber’ diyerek İftitah Tekbiri alınır. Sübhaneke okunur. Euzü besmele çekilir. Fatiha Suresi okunur. Zamlı bir sure okunur. Rüku’ya gidilir. Secdeye varılır, doğrulur tekrar secdeye varılır.

Cuma namazının son 4 sünneti yukarıda belirttiğimiz şekilde kılınmaktadır. Yalnızca Sübhanekeyi ilk rekatta okuyacağınızı ve 4. Rekatta secde sonrasında oturduğunuzda Ettahhiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuyunuz. Son olarak namazınızı sona erdirmek için ‘Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah’ diyerek başınızı sağa ve sola Çeviriniz.

4 Rekat Zuhri Ahir

‘Niyet ettim Allah rızası için Cuma Namazının dört rekat Zuhri ahir namazını kılmaya’ denir. ‘Allahu Ekber’ diyerek İftitah Tekbiri alınır. Sübhaneke okunur. Euzü besmele çekilir. Fatiha Suresi okunur. Zamlı bir sure okunur. Rüku’ya gidilir. Secdeye varılır, doğrulur tekrar secdeye varılır.

Cuma namazının Zuhri ahir yukarıda belirttiğimiz şekilde kılınmaktadır. Yalnızca Sübhanekeyi ilk rekatta okuyacağınızı ve 4. Rekatta secde sonrasında oturduğunuzda Ettahhiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuyunuz. Son olarak namazınızı sona erdirmek için ‘Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah’ diyerek başınızı sağa ve sola çeviriniz.

Cuma Namazı 2 Rekat Vaktin Sünneti

‘Niyet ettim Allah rızası için Cuma Namazının iki rekat vaktin sünnetini kılmaya’ denir. ‘Allahu Ekber’ diyerek İftitah Tekbiri alınır. Sübhaneke okunur. Euzü besmele çekilir. Fatiha Suresi okunur. Zamlı bir sure okunur. Rüku’ya gidilir. Secdeye varılır, doğrulur tekrar secdeye varılır. Ayağa kalkılır kıyama durulmaz, besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur. Kuran’dan bir sure okunması ile Rüku’ya gidilir. Secde’ye varılır ve tekrar doğrulunur. Ettahhiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuyunuz. Son olarak namazınızı sona erdirmek için ‘Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah’ diyerek başınızı sağa ve sola çeviriniz.

cuma-namazi-vakitleri.jpg

Cuma Namaz Vakitleri

Türkiye'nin 81 ilinde Cuma namaz vakitlerini öğrenmek için hemen tıklayınız! CUMA NAMAZ VAKİTLERİ sayfamızdan ayrıca imsak, sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namaz saatlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Cuma namazı kaçta? diye soruyorsanız tek tıkla öğrenebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.