PİYASALAR

  • BIST 1009915.622.05%
  • ALTIN2440.1770.51%
  • DOLAR32.458-0.23%
  • EURO34.756-0.63%
  • STERLİN40.547-0.57%
  1. HABERLER

  2. GENEL

  3. Tıp alanında kullanılan mantarın fiyatı dudak uçuklattı!
Tıp alanında kullanılan mantarın fiyatı dudak uçuklattı!

Tıp alanında kullanılan mantarın fiyatı dudak uçuklattı!

Çin'de tıp alanında kullanılan kuzugöbeği mantarı, kilosu 140 liradan satılsa da Muğla'nın bazı köylerinde toplanarak yerli halkın geçim kaynağı olmaya başladı.

A+A-

Bağırsak ve mide hastalıklarına birebir olan ve genellikle Mart ayındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzugöbeği, Muğla'nın Dalaman, Köyceğiz, Menteşe ve Ortaca ilçelerinde satılmaya başlandı.

Kilosu 140 liradan alıcı bulan kuzugöbeği, geçen yıl 700-800 liradan satılıyordu. Toplayıcıların, satmayıp kurutabileceği bir mantar olma özelliğine sahip olan kuzugöbeği, bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebiliyor.

Kuzugöbeğinin dünyada yaklaşık 30 türü biliniyor. Uzmanlar, kuzugöbeğinin 'gyromitra esculenta' (sahte kuzugöbeği) gibi zehirli türlerle karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunması, çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemesi konusunda uyarıyor.

 

Toplayıcılardan biri olan Elif Tolga, "Mart ayında başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzugöbeği mantarını bol miktarda bu yörede bulmak mümkün. Topladığımız mantarları pazar yerlerinde satarak aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Geçen yıllara göre miktarında çoğalma var. Bu yağmurların fazla yağmasından kaynaklanıyor" dedi.

 

Kuzugöbeğinin faydaları?
- Kuzugöbeği mantarı kan yapıcı özelliğiyle bilinir
- Kansızlık yani anemi rahatsızlığına büyük fayda sağlar.
- B1, B2 ve C vitaminleri ile yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir.

Öte yandan besin değeri yüksek olan kuzugöbeği mantarının cinsel güce ve kansere iyi geldiği de biliniyor.

 

Kuzu Göbeği Nasıl Yetiştirilir?

Ekim işi, kuzu göbeği yetiştiriciliğinin en zor kısmıdır ancak aşağıdaki adımları uygularsanız pek sorun yaşamazsınız.

Nereye ekeceğinize karar verin: Kuzu göbeği ekmek için en ideal yer ölmek üzere olan bir ağacın dibidir fakat bu her zaman mümkün olmayabilir. Ekim yapılacak yer gölge olmalı, günde 3 saatten fazla direkt güneş ışığı almamalıdır.

Gündüz sıcaklığı 15-20 santigrad olan yerler idealdir. Kuzu göbeği en iyi kıştan ilkbahara geçerken yetişir.

Toprağı hazırlayın: Kuzu göbeğini nereye ekeceğinizden bağımsız olarak toprağı hazırlamnız gerekir. Örneğin ekim yapılacak toprağın üstünde talaş yakarak bir miktar kül elde etmelisiniz. Sonra bu külü yosun, talaş ve toprakla birlikte karıştırıp harman etmelisiniz.

Bir santimetre olacak şekilde toprağı çapalamalısınız. Kuzu göbeği özellikle 1.5 metre x 1.5 metrelik bir alanda iyi yetişir.

Mantarları hazırlayın: Eğer mantar ekim kiti alırsanız, elinizdeki kuzu göbeğinden kendi kitinizi yapabilirsiniz.

4 litre hazır suyu kaynatın. (Çeşme suyunda fazla klor olduğu için mantar yetiştirmek için iyi olmaz.)

Bu suya bir yemek kaşığı melas (şeker pekmezi) ilave edin. Şeker pekmezi, mantarlara büyümeleri için enerji verir.

Buna ek olarak çeyrek yemek kaşığı tuz ilave ederek de bakteri oluşumunu önleyin.

Bu karışımı kaşıkla güzelce karıştırın ve kaynamaya bırakın.

Suyun oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Sonra bu suya kuzu göbeğinin şapkaya benzer kısmını ilave edin. Bir süre daha karıştırdıktan sonra bu karışımı 44 ila 48 saat arasında dinlendirin.  Daha sonra ise suyu bir tülbent aracılığı ile süzün.

Hazırlanan toprağın yanına gidin, mantarları çapalanmış toprağın üstüne yerleştirin ve süzülen suyu, turba karışımının üzerine dökün. Turba, yosunların fosilleştiği ve yanabilen bir toprak çeşididir. En son toprağın üstünü 1 santimetre kalınlığında yapraklarla örtün ve mantarların çıkmasını bekleyin.

İster yapay ortamda kuzu göbeği yetiştirin ya da doğada kendiliğinden yetişen kuzu göbeğini toplayın, bilmeniz gereken bir husus vardır: Kuzu göbeği, mantarın bitkisel kısmı olan miselyumun üreme organıdır. Miselyum ortak bir ilişki içinde olduğu ağaç canlanmaya başladığı bahar aylarında bu organı geliştirmeye başlar. Ayrıca toprakta yangın, kazı, ilaçlama, fırtına, sürü otlaması gibi şeyler cereyan ettiğinde de miselyum stres altına girer ve kuzu göbeği adı verilen yavrularını oluşturmaya başlar.

Velhasıl kuzu göbeği yetiştirmek zor bir süreçtir. Pek çok kez başarısız olmanız da ihtimal dahilindedir. Ekimden 10 gün sonra ekim yaptığınız yerde mantar filan göremezseniz bu süreci baştan tekrar edin…

 

Kuzu Göbeği Yetiştiriciliğindeki Yaygın Sorunlar

Nemsiz ortam: Kuzu göbeği yetişmek için nemli bir ortama ihtiyaç duyar.

Aşırı nem: Aşırı nemli bir ortamda kuzu göbeğinin içinde bakteri ve küf oluşumu hızlanır. Bu da kuzu göbeğinin büyümesini yavaşlatır.

Yanlış sıcaklık:  İdeal bir büyüme için toprağın 12-15 derece arasında olması gerekir.

Kirli tohum: Toprağa ektiğiniz mantar sapı (yani tohumu) çeşitli nedenlerle kirliyse, atık suyuna, bulaşık suyuna vs. bulaşmışsa, büyüyemeyebilir.

Kuzu Göbeği Neden Bu Kadar Popüler?

Bunun en temel nedeni kuzu göbeğinin son derece leziz olmasından kaynaklanır. Mantar sevmeyen birçok kişiyi mantara aşık etmek için kuzu göbeği tattırmanız yeterli olacaktır. Etli dokusu ve kuruyemişimsi tadıyla bir yiyenin bir daha yemek isteyeceği türden bir besindir kuzu göbeği.

Bulunması zor, pahalı ve egzotik görünümlü olan kuzu göbeği, genelde pahalı restoranlarda nefis şaraplarla ve güzel etlerle birlikte servis edilir.

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.