Nesli tükenme tehlikesi altında olan türler
Boyu ortalama 40 santimetre civarında olan Fırat kaplumbağası, nadiren Fırat ve Dicle Nehri'nin kenarında görülüyor, sırt bölgesinin koyu yeşilden açık kahverengiye kadar değişen renklerde olması ve karın bölgesinin beyazlığıyla dikkati çekiyor.
Toprağı kazma ve ağaca çıkma kabiliyeti olan ve boyu 1,5 metreyi bulabilen çöl varanına da Şanlıurfa'da, özellikle çöl iklimine yakın olan bölgelerde rastlanıyor. Uzun, ince ve çatallı bir dili bulunan bu tür, çok iri olmasından dolayı yörede "dev kertenkele" olarak nitelendiriliyor. Sırtında koyu kahverengi ya da siyah şeritler bulunan çöl varanı, genelde kuşlar ve diğer sürüngenlerle besleniyor.
Ön bacağı daha yüksek olan ve ayağında 4 parmağı bulunan çizgili sırtlan ise özellikle Birecik kırsalında görülüyor. Ensesinden beline kadar sert ve dik kılları bulunan hayvan, açık sarı renkli görünümüyle de dikkati çekiyor. Kafası iri ve kulakları büyük olan çizgili sırtlan, siyaha yakın koyu renkli şeritleriyle öne çıkıyor.
Dünyada göçmen özelliği bulunan kelaynaklar, Birecik ilçesindeki Fırat Nehri kıyısında görülüyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1977'den bu yana ilçede koruma altına alınan kelaynakların sayısı 261'e ulaştı. Bölgede "bereketin sembolü" olarak da görülen kelaynaklar; yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynirin de aralarında bulunduğu özel menüyle besleniyor. Tür, adını baş kısmında tüy bulunmayışından alıyor.