PİYASALAR

  • BIST 1009716.770%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Necdet Takva Van ile ilgili projelerini anlattı
Necdet Takva Van ile ilgili projelerini anlattı

Necdet Takva Van ile ilgili projelerini anlattı

Van ile ilgili ticari girişimlerde bulunan ve şehrin önünü açmak için gece gündüz çalışan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva şehirle ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

A+A-

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Yenikapı Haber’den N. Asuman Özer’in sorularını cevapladı.

Takva, Necdet Takva, “Bizim her zaman önceliğimiz Van’dır. Dolayısı ile bundan sonra yapacağımız tüm çalışmalarımızın merkezinde de Van olacaktır. Kentimizin değerlerinin ortaya çıkarılması için yoğun gayret göstereceğiz. Bu nedenle Hayvancılık bu kentin en önemli lokomotif sektörü olmasını istiyoruz.” Dedi.

Bizim her zaman önceliğimiz Van’dır. Dolayısı ile bundan sonra yapacağımız tüm çalışmalarımızın merkezinde de Van olacaktır. Kentimizin değerlerinin ortaya çıkarılması için yoğun gayret göstereceğiz. Bu nedenle Hayvancılık bu kentin en önemli lokomotif sektörü olmasını istiyoruz.


Sizi tanıyabilirmiyiz?
 
Ben Necdet Takva. Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanıyım. 1969 yılında Van da doğdum. İlk ve orta öğrenimini Van’ da tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum.  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yönetim Bilimleri Dalında Yüksek Lisansını gerçekleştirdim. 
Bir süre inşaat ve turizm sektörlerinde ticari faaliyetlerde bulunduktan sonra  2005 yılında Ticaret ve Sanayi Odasında Genel Sekreterlik görevine başladım. Sekiz yıl süren bu görevi sürdürdükten sonra  2012 yılında Odadan ayrıldım. Daha sonra   ticari hayatım başladı.  
Haziran 2013' te yapılan Oda seçimlerinde Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildim.
 
Ne kadar süredir Van TSO Başkanlığı yapıyorsunuz? Geldiğinizde ki durumla şu anı karşılaştırırsanız nasıl aldınız geldiğiniz durumu nasıl görüyorsunuz?
 
2013 yılında Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildim. 7 Nisan 2018 yılında ikinci kez seçilerek başkanlıkta ikinci dönem olacak. Aslında biz çok zorlu şartlarda seçildik. 2013 yılında göreve geldiğimizde iki deprem yaşamış bir Van vardı. Ekonomik olarak çok zor durumda olan bir kentimiz bulunmaktaydı. Bunun yanı sıra Van Ticaret ve Sanayi Odası, borçlanmış ve hiçbir yeni çalışma yapmamış  durumda bir yönetim devraldık. Ancak tüm bu durumları biliyor ve bunu çözeceğimizi vaad ederek göreve talip olduk. Çok şükür birinci görev süremizin sonunda borçlandırılmış bir odayı alacaklı hale getirdik. Ayrıca Yapmış olduğumuz çalışmalarla Van’da yeni bir kalkınma ivmesi kazanmıştır.
 
Van sizinle sesini duyurdu. Bunun için özel bir çalışma yaptınız mı?
 
Van Türkiye’nin en güzel kentidir. Her zaman her platformda bunu dile getiriyoruz. Ancak şunu da biliyoruz ki bu kentin en büyük sorunu tanıtım ve bilinirlik sorunudur. Hal böyle olunca bizim kentimizi ve değerlerini daha gerçekçi ve sürdürülebilir projelerle gündeme getirmemiz gerekti. Bunun için kendi hinterlandımıza döndük. Yani yönümüzü batı yerine doğuya döndük. İran pazarına yöneldik. Kentimizi İranlılar için cazip hale getirmeye başladık. Bunun için İranlı muhataplarımızla yakın ilişkiler geliştirdik.
 
Vergi terkiniyle ilgili çok mücadele ettiniz,şu an durum nedir?
 
Vergi terkini meselesinde biz çok yalnız kaldık. Kent yararına bir fikir var ortada ancak kent buna muhalefetlik yaptı. Van’ın en büyük sorunlarından bir tanesi vergi terkiniydi. Son yapılan çalışma olmasaydı, insanlar çok sorun yaşardı. Van için istenen bu talepler Türkiye’de de farkındalık yarattı. Ben meclise kadar gittim ve bunu her yer de anlatmaya çalıştım. Ancak işte siz bunu tek başınıza yapamazsınız. Orada sizin vekilleriniz olması gerekiyor. Bunun dışında diğer herkesin de ses çıkarması gerekiyor. Bu iş sadece Van TSO ile olmaz.”
  
“Mesele Bizim politik aktörlerimizin bizi ihbar etmesinin ötesinde bir engel değil. Yaptığımız çalışmalar siyasete takıldı açıkçası. ‘Biz yaparsak ticaret odasına mal olacak’ diye düşünüldü. Böyle bir şey olamaz. TSO siyaset karşıtı değil ki. Maliye bakanları beni gördüğü zaman saklanıyorlardı. Bize sözleri de vardı. Gelsinler bir arada konuşalım. Bunun şahitleri bizim vekillerimiz ve benim yönetim kurulu üyelerimdir. Kentte birlikteliğin sağlanmaması ve TSO adına mal olacak gibi sığ yaklaşımlar çerçevesinde biz terkini de ıskalandık. Bunun hesabını da herkes kendi vicdanına verecek. Biz yapılması gerekenleri yaptık ve vicdanımız rahattır.
 
Her yıl Van Shopping Fest etkinliği düzenliyorsunuz,Van’a katkısı ne oldu yada oluyor?
 
Son üç yıldır kentin en önemli ve marka olmuş etkinliği Shopping Fest oldu. Bir kere Van İranlılar için çok önemli bir ziyaret kenti oldu. Son üç yıl içinde yaklaşık 1.5 milyon turist ağırladı. Bununla birlikte Van ekonomisi son üç yıldır çok canlı ve bu İranlıların kentimizi ziyaretinden sonra başladı. BDDK ve TUİK Verilerine göre son üç yılda İranlıların Van’a katkısı geçmişteki 15 yıla bedel olmuştur. Bu da yaptığımız çalışmanın ne kadar önemli olduğunu, sürdürülebilir olduğunu ve marka değeri kazandığını göstermiştir.
 
İran’dan çok turist geliyor, önceden de böylemiydi yoksa sizin çalışmalarınızlamı çoğaldı? 
 
Van 500 yıldır İran’a sınır bir kent. Ve 500 yıl iki ülke arasında hiçbir savaş da yaşanmamıştır ve dolayısı ile 500 yıl İran ile Van arasında ekonomik ve beşeri faaliyetler hiçbir zaman son dört yıl kadar aktif olmamıştı. Gerek ticari faaliyetler gerekse turizm hareketliliği açısından. Son dört yıl ilimiz İranlı turistlerin en çok ziyaret ettiği kent olmuştur. Ancak çok iyi biliyoruz ki bu durduk yere olmamıştır. Bizim İranlı muhataplarımızla yapmış olduğumuz görüşmeler etkili olmuştur. Van’ın İran’da bu kadar popüler bir kent olması için yaklaşık 20 kez İran’a çalışma ziyaretleri gerçekleştirdik. Urumiye, Tebriz, Hoy ve Salmas kentlerinde farklı tarihlerde görüşmeler gerçekleştirdik. Ayrıca Tahran’da Turizm Fuarında Van standı açarak kentimizin burada da tanıtılması faaliyetlerini gerçekleştirdik. Tüm bu çalışmalardan sonra da sonuç kentimiz için çok güzel oldu.
 
İran sınır kapısında şuan sorun yaşanıyor gibi, tam olarak ne olduğunu anlatabilirmisiniz?
 
Aslında sorun genel. Van ile ilgili bir durum yok. İran’ın kendi içşlerine yönelik almış olduğu bir karar. İran kendi vatandaşlarının yurt dışına çıkmaları durumunda ödedikleri harç bedellerini fahiş bir rakama yükseltti. Dolayısı ile İranlıların yurt dışına çıkmaları zorlaştı. Ancak biz bu durumun geçici olduğuna inanıyoruz. Kısa sürede bu sorunun giderileceğini ve tekrar turizm hareketliliğinin yaşanacağını düşünüyorum.
 
TOBB’da Konsey Başkanlığı göreviniz hayırlı olsun.Bir çalışma programınız varmı?
 
Türkiye Odaları ve Borsalar Birliğinin 74. Genel Kurulu’nda TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun tensipleri, Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanlarının destekleri ile TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı gibi önemli bir göreve seçildim. Teveccüh gösteren herkese teşekkür ederim. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda sergilediğimiz performansı bu mecrada da göstereceğiz. Bize güvenenleri mahcup etmeyeceğiz inşallah.
 
Sizi tanıyan ve yakından takip eden biri olarak ekibiniz tarafından bu kadar sevilmenizin sebebini sormak istiyorum:)
 
Van Dünyanın en güzel kenti olunca, burada yapacağımız her çalışmada bu kentin dünyanın en güzel kenti kalması için olmalıdır. Bu nedenle ekip olarak herkes bu çabaya katkı veriyor. Emek veriyor. Yaptığımız her çalışmada kentimizi önceliyor ve önemsiyoruz. Siz birlikte yola çıktığınız arkadaşlarınızı önemserseniz, onlarda size gerekli kıymeti verir. Bizim ki bu kent için yüreğini bir araya getirmiş insanlar topluluğudur. Kendimiz için değil, kentimiz için çaba gösteriyoruz.
 
Van ile ilgili yeni dönemde projeleriniz nelerdir?


Bizim her zaman önceliğimiz Van’dır. Dolayısı ile bundan sonra yapacağımız tüm çalışmalarımızın merkezinde de Van olacaktır. Kentimizin değerlerinin ortaya çıkarılması için yoğun gayret göstereceğiz. Bu nedenle Hayvancılık bu kentin en önemli lokomotif sektörü olmasını istiyoruz. Tarıma dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi projemiz var. Bununla birlikte Van Organize Tarım A.Ş. yi Büyükşehir Belediyesi’nden devr alarak önce Vanlılara mal ettik. Bunun bir marka olması için çaba göstereceğiz. Bununla birlikte Van bir turizm kentidir. Kentimizin turizm kenti olması için İranla birlikte yeni Pazar arayışlarımız devam ediyor. Ekonomi Bakanlığına sunduğumuz HİSER Projesi kabul edildi. Turizm firmalarımızla birlikte yeni mecralara yelken açacağız. Kapıköy Gümrük Kapısının bitirilmesi ile Van’ın lojistik Üs olması için çalışmalarımız devam ediyor. KOBİ’lerimizin gelişmesi ve yeni KOBİ’lerin ortaya çıkarılması için KOBİGEM Projemiz kabul aşamasında. Van Türkiye’de en kaliteli güneşi alan kentler sıralamasında ilk üç sırada. Yenilenebilir Enerji için Güneş İhtisas Enerji Bölgeleri Projemizi bakanlığa sunduk. Kentimize yeni değerler katmak için çalışmaya devam edeceğiz.
 
 

 

N. Asuman Özer  / Yenikapı Haber
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.