PİYASALAR

  • BIST 1009716.770%
  • ALTIN2435.6810.33%
  • DOLAR32.52-0.13%
  • EURO34.891-0.16%
  • STERLİN40.5940.06%
  1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Crohn hastalığı nedir?
Crohn hastalığı nedir?

Crohn hastalığı nedir?

Crohn hastalığı inflamatuvar, fibrotik ve fistülizan olarak üç ana alt gruba ayrılmaktadır. Crohn hastalığında özafagus (yemek borusu), mide ya da duodenal tutulum daha nadir görülmektedir. İşte detaylar...

A+A-

Bir tür bağırsak problemi olan crohn hastalığı, sindirim sistemini oluşturan yemek borusu, mide ince ve kalın bağırsaklardaki bir veya birkaç bölümde kalınlaşma ve ülserler oluşturan dönem dönem aktivasyon, dönem dönem sessiz giden nedeni bilinmeyen kronik ve inflamatuvar hastalığıdır. Ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir bölümünde ya da aynı anda birkaç farklı bölümünde aralıklı iltihaplar ile kendini gösterir. Crohn hastalığının bulaşıcı olduğu kanıtlanamamıştır. Bir diğer kronik iltihabi bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit ile beraber bu grubun ana ögelerini oluştururlar. Sıklığı kuzeye gidildikçe artar. Onlu, yirmili yaşlarda ve 45 ile 65 yaşları arasında daha çok görülmektedir. Ancak her yaş grubundan insan bu hastalığa yakalanabilir. Crohn hastalığının 3 belirgin tipi vardır. Bunlar inflamatuar crohn, fistülize crohn ve fibrostenoze crohn'dur. Ulseratif kolit ile benzer özellikler taşıması nedeniyle adı geçen hastalık ile Crohn arasında karar vermeyi güçleştiren vakalarda entermediyer bağırsak rahatsızlığı ifadesiyle adlandırılan bir ara kategori de yaygındır.

Crohn hastalığı nedir? ile ilgili görsel sonucu

CROHN HASTALIĞININ SEBEPLERİ

Şu anda, hastalığın sebepleri, oluşumu ve gelişimi net olarak bilinmemektedir. Genel kanı genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin hastalığı tetiklediği yönündedir. Aynı zamanda bir özbağışıklık hastalığı olarak da sınıflandırılır. Bunun sebebi hastalığın bağışıklık baskılayıcı ilaçlara verdiği olumlu tepkidir.

Crohn hastalığı nedir? ile ilgili görsel sonucu
 
Diğer olası sebeplerin aşırı temizlik ve sağlık standardlarının bağırsak florası üzerindeki etkisi, psikosomatik faktörler veya hayvanlarda da Johne hastalığına sebep olan mikobakteri türleri ile ilgili olduğuna inanılmaktadır. Kadın ve erkeklerde dağılımı aynıdır. Sigara içenlerin bu hastalığa yakalanma riskleri içmeyenlere göre daha fazladır.


Bu hastalığın genel seyri hastalıktan oluşan şikayetlerin artması (lat. Exacerbatio) ve çoğunlukla belirtilerin tedavisi sonucu oluşan remisyonların birbirini takibi şeklindedir. Zaman aralıkları ve tedaviye cevap hastadan hastaya farklılık göstermektedir.

crohn.jpg

CROHN HASTALIĞININ YOL AÇTIĞI SORUNLAR
Deri hastalıkları

Eklem hastalıkları
Damar sorunları
Göz bozuklukları
Kemik hastalıkları
Karaciğer ve safra yolu hastalıkları
Böbrek taşı oluşumu 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.