PİYASALAR

  • BIST 1008718.110%
  • ALTIN2246.4520.09%
  • DOLAR32.330.09%
  • EURO35.19-0.02%
  • STERLİN41.150%
  1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bosna Hersek'te "Beyaz Kurdele Günü"
Bosna Hersek'te "Beyaz Kurdele Günü"

Bosna Hersek'te "Beyaz Kurdele Günü"

Bosna Hersek'teki savaşın başladığı 1992 yılında, ülkenin kuzeyindeki Prijedor şehri ve civarında kollarına bağladıkları beyaz kurdele ya da evlerine astıkları beyaz çarşaf ile önce tespit edilen sonra da Sırp askerlerce öldürülen siviller anıldı.

A+A-

Bosna Hersek genelinde 2012 yılından beri düzenlenen "Beyaz Kurdele Günü" etkinlikleri kapsamında, 102'si çocuk 3 bin 176 sivilin katledildiği Prijedor şehrinin yanı sıra birçok şehirde anma törenleri düzenlendi. Vatandaşlar, kollarına bağladıkları beyaz kurdelelerle 1992 yılında katledilen kurbanları unutmadıklarını gösterdi.

Katliamın yaşandığı Prijedor'da düzenlenen yürüyüşe kollarına bağladıkları beyaz kurdelelerle katılan yüzlerce kişi, Mayıs 1992'de yaşananların bir daha asla tekrarlanmaması çağrısında bulundu.

Prijedor'daki törende ayrıca öldürülen 102 çocuk kurban için 102 beyaz gül dağıtıldı, dua edildi.

Başkent Saraybosna'da da Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri) ile İnsanlığa Karşı Suç ve Soykırım Müzesi, pencerelerine beyaz çarşaf asarak katliama dikkat çekti.

Müze çalışanları, şehir merkezinde vatandaşlara beyaz kurdele dağıttı.

Tarihi Başçarşı Meydanı'nda da üzerinde Prijedor'da öldürülen 102 çocuğa ait fotoğrafların bulunduğu sandalyeler dizildi, "Prijedor'da soykırım yapıldı" yazılı dövizler açıldı.

"Beyaz Kurdele Günü" etkinlikleri kapsamında, Zenica ve Tuzla gibi diğer büyük şehirlerde de anma etkinlikleri düzenlendi.

Prijedor'da ne oldu?

Bosna'daki savaşın yeni başladığı Mart 1992'de eski Yugoslavya'daki Devlet Güvenlik Teşkilatının (UDBA) başına getirilen Sırp kökenli Simo Drljaca, Prijedor'daki 13 polis karakolunda görev yapan bin 775 Sırp'ı bir ayda silahlandırdı.

Sırp birlikleri, 29 Nisan gecesi o dönemde nüfusunun çoğunluğu Boşnak olan Prijedor kentini ele geçirdi. Ağır silahlara sahip Sırp birlikleri, 23 Mayıs 1992'de Prijedor civarındaki köylere saldırdı. Prijedor ve civarındaki katliamda 102'si çocuk 3 bin 176 sivil hayatını kaybetti.

Sırplar, 1992 yılının 31 Mayıs günü yerel radyolar üzerinden yapılan duyuruyla "Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz çarşaf asmaları, sokağa çıkarken kollarına beyaz kurdele bağlamaları" talimatı verdi.

İşgalci Sırpların talimatlarını yerine getirmek zorunda kalan Sırp olmayan siviller, bu yöntemle tespit edildi. Tespit edilenler, esir kamplarına götürülerek katliamlara, işkencelere ve tecavüzlere maruz kaldı.

Prijedorlu yaklaşık 30 bin sivil, o dönemde Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca'daki toplama kamplarına götürüldü. On binlerce kişi ise doğdukları topraklardan sürgün edildi.

31 Mayıs, Bosna Hersek'te Beyaz Kurdele Günü olarak anılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.