Vücudumuz susuz kaldığında neler yaşarız?

Uzman Doktor Tülay Kadıoğlu, “22 Mart Dünya Su Günü” öncesinde düzenli su tüketiminin önemi ve suyun sağlık üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.

Su tüketimi; böbrekler, kalp ve karaciğer başta olmak üzere bütün organlar için hayati önemtaşıyor. Vücuda yeterlimiktarda su alınmaması pek çok önemli sağlık sorununun yanında yorgunluk, dikkat güçlüğü ve hafıza bozuklukları gibi durumlara yol açabiliyor.

Yorgunluğunuzun kaynağı su içmemek olabilir

Sağlıklı bir insan vücut ağırlığının erkeklerde %60, kadınlarda ise %50'si sudan oluşmaktadır. Bu oran yeni doğan bebekler için %70 seviyelerine çıkar. Beynin %95'i ve akciğerlerin de %90'ı sudur. Vücutta birbiri ile bağlantılı olan bütün sistemler suya ihtiyaç duyar ve yeterli su alamadığında görevlerini tam olarak yerine getiremez. Vücutta bulunan suyun %2 oranında azalması sonucu yorgunluk, dikkat eksikliği ve hafıza ile ilgili sorunlar ortaya çıkar. Gün boyu devam eden yorgunlukların en önemli kaynağı sıvı azalmasıdır.

Başka içecekler suyun yerini tutmaz

Hayati fonksiyonların sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için yeterli miktarda suyun tüketilmesi gerekmektedir. Günde 8-9 bardak veya 2-2,5 litre su tüketmek vücudun su ihtiyacını karşılamaktadır. Suyun tadını sevmeyenler ya da mide bulantısı yaşayanlar; dilimlenmiş meyve dilimleri veya havuz, kerevizgibi sebzelerde suyu tatlandırabilir. Çay, kahve gibi içecekler vücuttan su atımını artırdığı için suyun yerine konulmamalıdır.

Sağlık Haberleri

36 bin sözleşmeli tabibin hizmet birimleri yayımlandı
Sağlıkta yeni dönem! Randevu alan hastadan 'gelme' teyidi istenecek
Fahrettin Koca'dan Kütahya Şehir Hastanesi paylaşımı
Fahrettin Koca tarih verdi! MHRS randevularına düzenleme geliyor
TUS soru kitapçığı ve cevap anahtarı erişime açıldı