Başarılı iç mimar ve yazar Meral Akçay, iç mimarlık hakkında Yenikapı Haber’den N. Asuman Özer’in sorularını cevapladı.
Akçay, “Çocuk ve bebek yatak odalarında kullanacağımız renkler ciddi önem taşır. Çünkü uyku kalitesi kadar hem psikolojik gelişimleri hem bedensel gelişimlerinde renklerin önemi çok büyüktür. Özellikle 0-04 yaş arası çocuklarda kullanılan renkler konusunda özenli bir seçim yapmak gerekir. Tamamen beyaz olarak kullanılan çocuk yatak odaları bu yaş aralığındaki bebekler için son derece sakıncalıdır.” Dedi.
1-)Ev ve iş yeri dekorasyonları malzeme, model, renk ve marka çeşitleri arttıkça daha çok kafa karışıklığı yaşanmasına sebep oluyor gibi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Haklısınız. Aslında bu kafa karışıklıklarının önemli iki nedeni var.Birincisi tam olarak ne istediğimizi tayin etmemek. İkincisi ise bizi yansıtan, ifade eden, rahat ettiğimiz tercihlerden ziyade prestij veya olmayana sahip olma duygusu ile hareket etmek. İç mimari ve dekorasyonda çeşitlilik artışı daha nitelikli ve özel mekanlar yaratmak için işimizi kolaylaştıran bir şey. Fakat dediğim gibi bu markaların, malzemelerin, modellerin, renklerin çeşitliliğini mekanı ve içinde yaşayacak bireylere özel belirleyebilmek çok önemli. Biz her gördüğümüz, beğendiğimiz şeyi mekanlarımıza sokmaya çalıştığımız için bu çeşitlilik maalesef hem kafa karışıklığına hem de bilinçsiz bir tüketim anlayışına sebebiyet veriyor.
Duvar kağıtları evlerimizin elbiseleridir. Basit ve hızlı şekilde her alana uygulanabilirliği olan duvar kağıtlarını kullanırken, dikkat etmemiz gereken en önemli konu kullanılacak mekanın hangi amaca hizmet edeceğidir. Örneğin mutfak ile banyoya aynı kağıt deseni ,formu ve dokusunu kullanamayız. Banyo için nemden, buhardan etkilenmeyen, ıslak zeminler için kullanılan kağıt tercihi yapıp aynı zamanda banyo mobilyamız, banyomuzun stil ,tarzı seramiklerimizin desenleri ,metrekaresini göz önünde bulundurarak tercihi yaparken mutfağımız için farklı kriterleri göz önünde bulundurarak bu tercihleri yapmalıyız. Duvar kağıtlarında çok büyük desenler,formlar eğer mekanın metrekaresi oldukça büyük değilse kullanmayı tercih etmemeliyiz. Lokal olarak tek bir duvarda odak noktaları yaratmak için kullanabiliriz. Fakat burada genel konseptimizin bu forma uygun olup olmadığına dikkat etmek lazım. Bir diğer konu ise duvar kağıtlarının kalitesi. Sağlığımızı riske atan kalitesiz, kimyasal işlenişi yüksek kağıtlardan uzak durup doğal kağıt tercihleri yapmak çok önemli.
3-)Salonumuzda klasik etkilere sahip altın varaklı bir koltuk takımımız varsa kumaş rengi ve türü sizce ne olmalı? Bu konuda sık yapılan yanlışlar nelerdir?
Klasik mobilya tasarımları genelde detayları ile zenginleştirilmiş ,gösterişli mobilyalardan oluşur.Bu tarzda eğer dore veya lame varak kullanılmışsa bu etki biraz daha ön plana çıkar. Eğer salon metre karemiz küçük ise bu tarz bir mobilya tercihi oldukça ağır ve baskın bir ortam yaratır. Bunu hafifletmek için tekstil, kumaş tercilerini mümkün mertebe desensiz, düz pastel renklerden yana kullanmak mekanın enerjisini hafifletir. Aksesuar ,aydınlatma veya diğer yan mobilya ürünlerinde bu klasik etkileri tamamlamak daha zarif mekanlar yaratmamız için yardımcı olur. Eğer büyük metrekareye sahip bir salonumuz varsa klasik etkilere sahip fakat büyük desenlerin çok hakim olmadığı kumaş tercihleri, kahve rengi tonları, sarı, bej, kırmızı renkleri kullanabiliriz. Fakat mekanı sadece koltuk takımı ile değil genel olarak değerlendirmek gerektiğinin altını önemle çizmek isterim.
4-)Klasik tarz salon mobilyaları kullanırken duvar rengi, perde rengi, halı rengi neye göre seçilmelidir? Her şey birbirine uyumlu olmak zorunda mıdır?
Burada mobilyadan ziyade salonun metrekaresi, aldığı gün ışığı miktarı, zemin rengi, salonun mimari planı, mekan yüksekliği tüm bu tercihlerimizi belirlemek için göz önünde bulundurmamız gereken detaylar. Eğer gün ışığı çok fazla girmeyen karanlık bir salonunuz varsa, zemin koyu renkse kullanacağınız perde,halı ve duvar rengi koyu olamaz. Mümkün mertebe açık renklere yönelmek gerekir ki mekanı daha aydınlık ve ferah algısını yaratabilelim. Uyum dediğimiz şey mekandaki her şeyin birbiriyle benzer renklerden olması anlamına gelmiyor. Uyum genel olarak mekan matematiği yaratılmışsa ortaya çıkar. Bunu sadece renk,doku model ile belirleyemeyiz.Eklektik dediğimiz karma bir tarz vardır mesela.Bir çok farklı tarz ürünü tek mekanda kullanırız. Her şey birbiriyle uyumlu olursa değil her şey birbirine entegre edilebiliyorsa doğrudur.
5-)Modern ,minimalist tarz mobilya tercihlerinde renk seçimleri nasıl olmalıdır. Örneğin halı ve perde seçimini, duvar boya rengini neye göre belirlemeliyiz?
Yine klasik mobilyada bahsettiğimiz gibi aynı kriterleri göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Modern ve minimalist tasarımların,stillerin mekanlarda sade zarif bir duruşu, ifade şekli vardır. Pastel tonların hakim olduğu, gösterişten uzak çizgiler hakim olduğu için farklı renk tercihlerinin dahil olması mekan metrekaremiz desteklediği ölçüde mümkündür. Önemli olan tercihlerimizi yaparken eşyalara odaklı değil mekanda yaratmak istediğimiz algıya odaklanmaktır.
6-)Renk konusunda mekanlarda yapılan hatalar nelerdir?
Renk seçimlerini yaparken mekanın aldığı ışık miktarı, mekanın metrekaresi, yapısal sorunlarını iyi incelemek gerekir. Bu kriterler size yol gösterir. Eğer stiliniz mekanda belli ise bunun gerektirdiği renklere yönelmeniz gerekir. Mekanınız küçükse, pastel ve açık tonlara yönelmeniz gerekir. Çünkü her mekanın rengi vardır. Yatak odasında, salonlarda, oturma odalarında, mutfaklarda ve banyolarda kullanılan renkler farklıdır. Bu nedenle mekanın hangi amaca hizmet ettiği renk seçiminde önemlidir.
Bu belirlendikten sonra metrekarenin gerektirdiği renklere yönelmek gerekir. Küçük mekanlarda daha sıcak, ferah, doğal renklere yönelirken, büyük mekanlarda biraz daha sıcak, daha karakterli, keskin renkler kullanmak çok önemlidir.
Özellikle üç nokta çok önemlidir. Mekanın aldığı ışık miktarı, metrekaresi ve yapısal sorunları. Örneğin mekanda kirişler, kolonlar belirginse, açılar varsa renklerinizi bu sorunları çok fazla ortaya çıkarmadan ya da fonksiyonel şekilde değerlendirerek seçmeniz gerekir.
7-)Yatak odalarımız dinlenmek ve uyku kalitesi yönünden önemli alanlar.Sizce bu alanlarda hangi renkler seçilmelidir? Mobilya rengini bu alanlarda neye göre seçmeliyiz?
Evlerimizde yatak odalarımız diğer alanlar gibi özenle dekore edilirken dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Diğer alanlarda kullandığımız renklerden tamamen bağımsız ,özel bir seçim yapmak önemlidir. Çünkü yatak odalarımız bizim dinlenme,yenilenme ,tazelenme alanlarımızdır.Huzurlu ve kaliteli bir uyku kalitesi için bu alanlarda kullandığımız renkler ciddi önem taşır. Yetişkin yatak odalarında yine pastel renklere yönelmek önemlidir. Dinlenmek ve kaliteli bir uyku için pastel renkler büyük bir önem taşır. Somon,krem,ekru,bej,açık gri,pastel pembe,pastel mavi gibi renklerle dekore ettiğiniz odalarınıza perde,aksesuar,berjel ,yan mobilya ürünlerinde aktif renkler kullanabilirsiniz. Özellikle saks mavi,siyah,fuşya,kırmızı gibi canlı renkleri kullanırken dikkat etmek gerekir. Çünkü bu renkler yoğun kullanıldığı takdirde , enerji olarak odanızı aktif kılacak psikolojik olarak uyku kalitenizi bozacaktır.
8-)Çocuk odalarında daha verimli ders çalışmaları ve uyumaları için hangi renkleri kullanmak gerekir?
Çocuk ve bebek yatak odalarında kullanacağımız renkler ciddi önem taşır. Çünkü uyku kalitesi kadar hem psikolojik gelişimleri hem bedensel gelişimlerinde renklerin önemi çok büyüktür. Özellikle 0-04 yaş arası çocuklarda kullanılan renkler konusunda özenli bir seçim yapmak gerekir. Tamamen beyaz olarak kullanılan çocuk yatak odaları bu yaş aralığındaki bebekler için son derece sakıncalıdır.
Işığı tamamen yansıtan beyaz renk , görme yetisi gelişen çocuklarda sorun yaratabilir Veya çok renkli dekore edilmiş odalarda psikolojik olarak huzursuz, dinlenmesine engel olacak düzeyde aktif bir enerji yaratabilirsiniz. Çocuk, bebek odalarında genel olarak pastel tonlarda renkler kullanmak gerekir. Ekru,krem,pudra mavi,pudra pembe,somon rengi,açık vizon gibi renklerle dekore edilen odalara aktif ve sıcak renkleri sadece aksesuar veya yatak tekstil ürünlerinde kullanmak gerekir.
9-) Avize seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?
Avizeler ve tüm aydınlatma türleri dekorasyon ve mimaride gizli kahramanlardır. Dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır. Avizeler yaşama alanlarımızın aydınlatma ihtiyacını karşılarken aynı zamanda estetik algımıza da hizmet eden aksesuardır.
Öncelikle alacağımız avizenin kaplamasına ve metal kısmına dikkat etmeliyiz. Kesinlikle çelik ve paslanmaz yapıda olmalı ki uzun ömürlü kullanabilelim. Aksi durumda kısa bir süre sonra, avizenin metal kısımları neme bağlı olarak veya temizlik sırasında ıslak bez kullanıldığından dolayı, paslanma ihtimali çok yüksektir.
Kristal taşlı avize tercihi yapacaksak birinci sınıf kalitede olmasına, asfor özellikli dediğimiz kristalin kullanılmış olmasına özen göstermeliyiz. Buna dikkat edilmezse zamanla sararıp renk değiştirecektir. Önemli ayrıntılardan bir diğeri ise mekanın büyüklüğü göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin 50 m2 bir salon için iki kollu bir avize yeterli değildir. En az altı kollu bir avize olmalıdır. Yada etrafı koyu renk camla kaplı avizelerde ışık %40 oranında azalacağı için, avize kol sayısı yüksek modelleri tercih etmek, yine dikkat etmemiz gereken ayrıntılardır.