Pi Sayısı Hakkında

Matematiğin sabiti olarak da bilinen ve hayatımızın bir çok alanından biz fark etmesek dahi karşımıza çıkıveren Pi sayısı hakkında merak edilen tüm detayları sizler için araştırdık. Pi sayısı hakkında bilinen ve bilinmeyen tüm gerçekler burada..

Pi sayısının dünya üzerinde kutlandığı 14 Mart Dünya Pi Günü, matematiğin temel unsurlarından kabul edilmiş olmasından dolayı ilgiyle karşılanmaktadır. Peki ya ilköğretimden üniversite yıllarına kadar her daim kulaklarımızda işittiğimiz bu meşhur Pi sayısı nedir? Gelin daha yakından tanıyalım.

Pi Sayısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pi sayısı olarak bildiğimiz 3,14.. olarak giden bu oran aslında dairenin çevresinin çapına bölünmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Henüz kim tarafından bulunduğu bilinmemekle birlikte gizemini korumakta olan bu sayı her dönemde farklı milletler tarafından kullanılmıştır. Tarihinin Babillere dayandığı Akdeniz ve Orta Doğu uygarlıklarının Pi sayısını kabul ettikleri ve hayatlarında kullandıkları bilinmektedir. Ancak farklı uygarlıklar Pi sayısı için farklı rakamlar kullanmıştır.

Dünya Pi Günü

Matematik sabiti olarak bilinen Pi sayısı dünya üzerinde 14 Mart günü kutlanmaktadır. Neden bu tarih diye soracak olanlara hemen cevabını söyleyelim. 3.14 olarak alınan Pi Günü, Pi sayısı ile aynı rakamları içeren gün olarak belirlenmiştir. Tüm dünyada da aynı tarihte kutlanmaktadır. Ancak bazı ülkeler 3/14 formatı yerine 22/7 formatını tercih etmesinden dolayı dünya Pi günü 22 Temmuz tarihinde de kutlanabilmektedir.

Pi Sayısı Sembolü

Oldukça ilginç bir sembol ile tanıdığımız Pi sayısı aslında Yunan alfabesinde yer alan 16. Harf olarak yerini almaktadır. Harfin aynı zamanda Yunan dilinde çevre anlamına geldiği bilinmektedir. Çok eski yıllarda dahi bu sembol Pi rakamını temsil etmiş olsa da tüm matematikçilere bu sembolü İsviçreli matematikçi Leonard Euler sevdirdiği söylenmektedir. Dairenin çevresinin oranı için kullandığı Pi sembolü 1737 yılından itibaren popülerliğini arttırmıştır.

Pi Sayısının Bilinen Basamak Sayısı

Pi sayısı için bir çok farklı basamak sayısı olduğu söylense de günümüze kadar kayıt edilen 10 trilyonu aşkın pi sayısı olduğudur. Bu rakam korkunç bir matematik hesabı olup günümüzde bu rakamı bilgisayara aktarmak isteseniz toplamda 1.5 milyar sayfa elde edebilirsiniz.

Pi Sayısı Rekor Denemeleri

Birbirinden farklı konulara tabi olmuş Pi sayısı özellikle basamağı bakımından matematikçilerin büyük ilgisini çekmektedir. Yalnızca matematikçilerin değil Pi meraklılarının da uğraşı olan basamak sayısı ilk olarak Lu Chao isminde ki Çinli kişinin 67.890 rakamını belirlemesi ile Guinness rekorlar kitabına girmeyi başarmıştır. Bu işlem Chao için tamı tamına 24 saat 4 dakika sürmüştür. Öte yandan Akira Haraguchi adında ki bir Japon Pi sayısının 100.000 basamağını ezberlediğini iddia etmiştir.

Hayatımızda Pi Sayısının Yeri

Her ne kadar kafa karıştıran bir rakam olduğunu düşünseniz de Pi sayısı hayatımızın hemen her alanında ansızın karşımıza çıkabilmektedir. Hatta ve hatta gündelik hayatta kullandığınız telefon numaraları, kimlik numaraları, okul numaraları yada doğum günü tarihinizin içinde dahi Pi sayısına rastlayabilirsiniz. Öte yandan ilginç bir bilgi olan ovaların akarsularda kıvrılarak akması durumunu göz önüne alan Henrik Stolum Amazonda yapmış olduğu çalışmalarda nehrin uzunluğunu kaynaktan döküldüğü yere olan kuş bakışı uzunluğunu göz önüne alarak 3,14 olan Pi sayısını bulmaktadır.

Bilim-Teknoloji Haberleri

Google 2 trilyon doları aşan dördüncü ABD'li şirket oldu
Meta, içerisinde tüm yapay zeka araçlarının olduğu yeni Meta AI paketini ücretsiz olarak yayınladı
WhatsApp çok istenilen o özelliği sonunda herkesin kullanımına sundu
NASA: Çin, uzaydaki askeri varlığını sivil programlarla maskeliyor
Samsung İsrail'den çekilme kararı aldı!